Toysdaily 玩具日報

查看: 7582|回復: 44

[詢問] 六四發生咩事呀??

??係咩爭取民主而引發架衝特,咁點解唔解決下咁
http://youtu.be/dRj7e3ZvEc0 八九六四:1989年6月4日TVB新聞報道
http://news.bbc.co.uk/onthisday/ ... 2496000/2496277.stm BBC 1989: Massacre in Tiananmen Square
http://youtu.be/A-F-dOPK4B8 [1989六四] 無線新聞特備節目 血洗京城1989 (June 5th 1989)
how about some witness of the massacre from the parents of the victims?
http://www.youtube.com/user/tm4698?feature=watch
頭像被屏蔽
樓主這樣問,年紀應該很小.....:67:
頭像被屏蔽
search打 "六四" 就應該會搵到唔少相關資料的了!
咁如果樓主係內地人呢, 佢可能真係唔知喎, 而且又 search 唔到喎!
因六四而愛國

很多大陸朋友看到香港人堅持平反六四,都覺得非常感動,甚至有些慚愧和內疚,他們認為香港人替他們做了每一個中國人都應該去做的事。根據這樣的印象推理下去,很容易就會得出港人民族感情深厚的結論。的確,從八九那年開始,我就相信,六四在香港絕非一場單純的民主運動;它還是一種奇異的民族主義運動。
且看當年香港人遊行集會的口號標語,「血濃於水」絕對是其中一條最常見的四字詞。這難道不是很古怪的說法嗎?什麼叫做「血濃於水」?那時正在北京天安門廣場紮營守夜的青年學生會打出寫着「血濃於水」這四個字的旗號嗎?當然不會,正如他們也不大會唱「龍的傳人」和「我是中國人」這些歌曲一樣,因為他們是理所當然的中國人。唯有香港人,這塊殖民地上的居民,才有需要提出自己也是中國人的證據,才有必要反覆告訴自己何必關心何必參與這場運動的理由。而這證據就是我們體內流的乃是中國血,而這理由便是大伙一遍遍唱誦的「我不管生在那裏,我是中國人」了。
換句話說,正因香港人的身份可疑,所以我們才得利用類似的口號與歌曲自我去解釋我們上街的原因,而且還是對我們自己解釋。
許多年之後,有機會和一個內地派來香港的官員見面,他也很不明白香港人硬是放不下六四的玄機,還懷疑這是不是「愛國教育」做得不到家的緣故。我便向他解釋恰恰和他以為的相反,不忘六四正好表明了香港人沒把自己當外人的「愛國」情懷。他很震驚;而我又該如何向他說明我們那一代人因此而起的國族認同,以及隨之而來的挫敗與創傷?這般複雜的心事,大陸人固然不懂,黨官更難明白。

梁文道
八九六四:1989年6月4日TVB新聞報道
BBC 1989: Massacre in Tiananmen Square
[1989六四] 無線新聞特備 ...
icyhugs 發表於 3-6-2012 10:41 PM

見唔見到好大火?
知唔知咩人放火?
我1976年出世,六四當年我6年班,
之後我地成班老師連學生要一齊寫報告,
跟本當晚既事同依家香港人講既完全係兩回事.

當晚入夜,所有人聚集響天安門,有3個帶頭者,
吳爾開波,柴九,仲有一個唔記得名,
吳爾開波同柴九依家響美國養肥中!!
當晚政府出動軍隊坦克圍住天安門,
依家成日有幅圖影住有條友企響坦克前面好似好勇,
又話佢死左乜乜七七咁,實情果條友行行企企十幾秒就走左!!!
可以上網睇返,有片!!

之後熄燈,有槍聲,但已有外國記者証實冇人比槍打中(上年維基講,之後再有片流出).
跟住傾掂數,響"冇人死"之下和平散會,當時仲有影低d人和平散去,
仲笑笑口話會再泥天安門(又係有片).
以上都係維基未發佈之前,中共對六四既評論,中共一直都話六四果晚天安門係冇死過人,
而事實上當晚天安門的確冇死過人,只係香港人一直唔信!!!
到上年維基終於踢爆所有對中共"有利"既消息/証據原來都比美國封鎖晒.

跟住到散會之後,響天安門附近既街道開始有人放火,燒車燒舖,用石頭丟武警公安,
當時係有大量人民/學生開始四圍暴動破壞,
香港人所謂既"屠殺"就係由果刻開始!!!

記住,係先有學生放火燒車,用石頭丟武警公安,
跟住先開始有人傷亡!!!
記住唔好調亂次序,係先暴動,後傷亡!!

如果武警公安先殺人,學生再放火燒車,咁先叫屠殺!
但如果係學生先放火燒車,攻擊武警公安,跟住先到武警殺人,哩d係叫鎮壓!!!!!!

要"平反"六四,就唔好一葉閉目,掩耳盜鈴!!!
回復 9# hk小文

六四對香港人泥講只係對中共既發洩!!
唔好講到咁偉大~
Well,炳叔,你講既野未必錯,
但最重要係祖國有無心去承認呢段歴史先?係地淡化定心虛?真正的歴史不會說誰錯定對。、

回復 11# 路人丙

大國有話兒 - 曾志豪
六四23問答
(2012年05月28日)

問:六四已經23年,為甚麼仍要紀念六四?
答:你試下爭稅局一毫子,莫講話23年,230年你未死都唔會放過你。政府欠人民的血債,點可以咁輕易放過佢。
問:六四主事者都死得七七八八,再紀念六四有乜意義?
答:耶穌都死咗咁耐,屈原都沉咗成千年,咁係咪可以唔要聖誕同端午呢?
問:人都死咗,平反有乜用?
答:人都死咗,係咪唔使出殯先?平反就係金銀衣紙,用嚟燒俾六四英靈嘅最佳祭品。

問:學生都有錯,如果唔係又絕食又霸住廣場,都唔會逼到政府行呢步啦,點可以怪晒政府呢?
答:下次強姦犯同警察講:條女都有錯啦,佢嗌得太大聲掙扎又勁,我先焗住要攞佢命咋,邊怪得我呢?

問:依家唔係平反嘅時機,政局不穩,社會矛盾又多,好易令政府失去管治權威,危害政權穩定,你想國家亂咩?
答:春天不是讀書天,夏日炎炎正好眠……日日都唔方便架啦,鄧小平未死就話等佢老人家走咗先;江主席又未死,又話驚影響佢權力來源嘅合法性,又要等;新領導又話太新無能力處理上一代嘅難題……師兄,有邊個債仔爭人錢唔係咁講先得架!
問:其實當時情況好亂,大家都唔知發生咩事,你叫人點落判斷呢?
答:你真係咁亂,點解你傾向相信無死人,多過有死人呢?點解你又會信政府多過學生呢?咁識諗,你都唔係好亂0者。
問:點解當日聯署追究屠城責任嘅梁振英,之後變咗支持鄧小平攞諾貝爾和平獎呢?
答:佢嘅意思係,鄧小平九七回歸前就走咗,無機會再下令出動防暴警察對付香港嘅示威者,都算係為和平作出貢獻。
問:六四廿三年,有乜特別?
答:人民不會忘記六四,政府不會忘記廿三條立法。都係維園見啦。

如果真係學生錯,咪擺個事實出來0羅!但就算真係暴動,手無吋鐵,點都罪不至死呱?
回復 14# hk小文
週圍放火叫手無吋鐵......?