Toysdaily 玩具日報

[詢問] 六四發生咩事呀??

回復 15# 路人丙

都係嗰句,如果真係週圍放火,中共咪講出來囉!
當日南韓農民泥香港,一個人都冇損傷香港警察都可以比人投訴,
仲有人好意思話警察開水炮!!!
面對失控既暴民又可以點?
每一個國家鎮壓暴民都會有死傷,
拍硬檔唔好用一把完美既尺去量度唔完美既世界.
香港人好識自欺欺人去為自己搵一個憎恨既理由,
亡靈既痛苦歸於亡靈,下一代係負責令下一代免除痛苦,
如果下一代承繼亡靈既痛苦而去憎恨,
就等如未嚐痛苦咁去憎恨,咁空洞去憎恨只不過係前人送比後人既束綁.

維基踼爆前後,香港人既憎恨就同聖經一樣,
你踼爆我舊有既理論,我就改版提出新既理論,
冇止境咁將個憎恨輪徊誕生.
當日歌頌坦克前既勇者,20年後發現所謂勇者只係路過既甲乙丙......
當日憎恨廣場屠殺,20年後發現原來跟本廣場冇屠殺,
但亡靈既痛苦仍然纏住,迫住後人去發掘更多借口.

六四,只不過係今日用泥憎恨既借口.
香港人好識自欺欺人去為自己搵一個憎恨既理由,
亡靈既痛苦歸於亡靈,下一代係負責令下一代免除痛苦,
如果下 ...
路人丙 發表於 10-6-2012 03:10 PM

我夠唔明,點解你好似知道真相咁囉!
丙叔可唔可以幫忙post link? 係 youtube搵唔到, many thanks!

我1976年出世,六四當年我6年班,
之後我地成班老師連學生要一齊寫報告,
跟本當晚既事同依家香港人講既完全 ...
路人丙 發表於 10-6-2012 12:22 AM

http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8
http://www.youtube.com/watch?v=GwKx02ClIA8
坦克勇者
http://www.youtube.com/watch?v=iMWMEm5mdjc&feature=fvwrel
丙叔又發功 ! 哈哈哈
上年64我去左cwb睇戲,就係因為唔記得係64,所以散場後我用左45min先走到.
成班契弟玩到cwb立立亂,
咁岩行緊既時候前面有兩件低b仔響到話正話點樣響維園玩9 d差佬.....
64.......?
只不過係比一班忍受唔到大陸依家發展得好過自己既自卑香港人,
用泥發洩既理由!!
唔好意思... 想來個強帖留名... 樹關好耐都無見到丙叔喇...

呵呵呵...

小櫻上
我1976年出世,六四當年我6年班,
之後我地成班老師連學生要一齊寫報告,
跟本當晚既事同依家香港人講既完全 ...
路人丙 發表於 10-6-2012 12:22 AM

六四當年我都係6年班
講真我冇咩感覺, 當時既我關心既只係玩
同埋淨係記得電視洗腦咁不停播o個幾條片
好悶
班主任仲叫我地放學一齊去遊行(我睬佢都傻, 放學仲唔打波打機咩)
畢業謝師宴又要默哀...
炳叔,歷史無話對與錯的

但問題係覺得自己啱嘅點解唔去承認呢段歷史???
炳叔,歷史無話對與錯的
但問題係覺得自己啱嘅點解唔去承認呢段歷史???
水水的基地 發表於 15-6-2012 01:49 PM

你會唔會承認"三國演義"係歷史?
大陸一直有講六四天安門冇死人,亦有公開曾經有警民衝突,
更加有講當時有死傷.
你唔會覺得當時大陸先進到有高清拍攝卦?
甚至人民有手機拍攝所有過程?
所謂既"真相",就係集所有片段,當時人既說法去重組.

幾年前所有人只係靠剪接過既片段,再加入主觀既偏見要大陸去承認,
請問可以承認d乜野?
天安門冇死人,冇人信,
有暴民先破壞,冇人信.
直到今時今日終於有人証,物証去証明當年大陸講既野係真,
咁請問仲要"承認"d乜野?

如果要平反六四,倒不如話香港人只係要大陸承認一堆莫需有既罪名,
咁同承認三國演義係歷史有咩分別?
講承認,大陸一早已承認左六四有人民死傷,一早已承認左天安門係和平散會,
承認左又點?香港人只係想大陸承認屠殺,
但問題係冇,又點承認呢?
香港人只不過要大陸跟住佢地既思維去走,
去承認香港人"覺得"係岩既野.......咁叫真相?咁叫平反?
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-129363-1-1.html

有成10版,TD大部份意見立場都有,有心機可以煲煲.