Toysdaily 玩具日報

查看: 15757|回復: 14

[玩具報告] 國王的華貴! SDX第15彈-皇高達二世

看各大review, 此sdx 臉部QC問題嚴重
我的開盒後臉部還算ok的
只是......眼部出問題了

boxart有豪華感,但其實跟F91一樣細盒
件不多,就只有一隻馬
用色非常精彩
這種金屬色,珍珠色才是BB戰士應有的顏色
從上一隻F91已經開始用了,效果十分好
特別是用在這國王身上!
我的天....左眼很大粒黑點............
肩甲漂亮得誇張
披肩這個設計不錯看
收納像真感覺
背部也不馬虎的
留意灰色的披肩連接關節非常之難裝上...

整個感覺就像是模型高手的上色((不過遮蓋有點失敗lol)
身上一整套複雜紋路是上色地獄
我的就只有頭盔一點點金色出界
但是臉部這種只有一隻珍珠白色的居然可以造成這樣
水口位切割有點失敗,造成上色進一步出問題
對騎士世界不熟悉
心口共12粒銀色加上中間的金色標誌
是代表圓桌騎士團嗎?
手甲也有十字的
太有型了

圓桌騎士團出動!!
神器-聖杯

當年模型一件過0分色的盾牌,一直是令人卻步的上色煉獄
現在sdx上細緻的雕刻及上色,真的令人十分感動
細小的配劍也有用到藍透明件
前反不一樣的
不過來到15彈,SDX也還一直存在著相同的問題
就是手掌拿不穩盾牌,不斷向前傾的
第1彈的烈傳騎士已是這樣了
其實手柄用方柱體不就好了嗎?
馬仔也是非常華麗的
對一隻馬來說
頭飾真的十分誇張
換上連接關節........非常緊的,要用鉗才拿得下
馬甲有點阻礙皇帝上馬的
腳部要調較一點角度
皇帝的氣派
聖劍
馬上顯威風
三連張不同角度招牌pose
麗騎士怨念...

玩後感
用色真的非常不錯
好明顯看得出有用心的
如果qc方面做得好一點就真的令人皆大歡喜
不過感覺官方對sdx的qc方面好像不太理會..
反正sdx本來就是fans向,死士向
來個全密封來抽貴盒蛋
出了問題l中了sad貨?不是死士嗎?買多隻就好了
金屬越來越少有影響嗎?
會因為這樣放棄sdx嗎?
到時一出黃金神,超機甲神,忍得住嗎??

THANKS
我個隻塊面都sad sad地...不過總算接受到...:55:
恭喜冇中sad貨~~~:77:

d相好靚~~~~:71:
現時見過so far 最靚既SDX King Gundam相﹗ 好毒! :71:

我都記得當年模型一件過既藍色盾。。。細個見盒上面D圖咁靚就比佢吸引左﹐ 但
係切完出黎就。。。:47:
支持WAVEN兄靚相!小弟果件QC都唔錯, 只係把細劍點左少少金色去黑色位
多謝各位:79:
現時見過so far 最靚既SDX King Gundam相﹗ 好毒!

我都記得當年模型一件過既藍色盾。。。細個見盒上 ...
insomniac 發表於 31-5-2012 12:54 PM

果塊盾真係......:70:
支持WAVEN兄靚相!小弟果件QC都唔錯, 只係把細劍點左少少金色去黑色位
Squall 發表於 31-5-2012 02:44 PM

你就好啦!!!我真係頂唔順個頭正面出事!
而家我果隻左眼有粒黑點...............好想攪又唔知點攪好...
有冇方法可代替成對眼MASK走眼珠噴黃:30:
waven大真係影得好正:shiny:!自己果隻仲未開蛋,希望QC冇咩大問題啦。:69:

下一隻武器庫ZZ,應該要改善下握武器手啦:57:
琴日拎梗番去都有d 淆
開左盒之後, 只有一點在臉上
再看看上色, 差點嘩出聲, 明點解日本會炒
靚到唔敢粗玩, 企響度都睇左我好耐
除了頭盔後面被斬同埋把劍放在盾牌會刮花外
都冇咩缺點了

呢隻同最近出既折紙算係上色最好既笨大野
QC真係再好少少就PERFECT

Wave 每次o既靚相都睇得令人開心!

我只king都有握武器握盾問題,這問題我認為最近o既f91同king先有,以前o個o的我都唔係好覺。不過,今之king個盾又確實又大又重…正常都會難握穩o既……

今次哩只真係好貴……不過諗下諗下佢跟o既野唔少,而且最貴就係貴在上色,成只king(馬仔除外)基本上所有地方都上左色,而且好多地方都係sdx史上最細緻最複雜…佢可以有咁嘅完成度算係咁……(雖然我知道笨呆對佢o係塊面o既水口設計處理係白痴,而且個盾明明設計左分件之下仍上漏左底色……)
good................!!:71:

Thanks for the great report! :71:

Mine is very sad especially on the paint job...
1) the paint on face cracked a little bit...
2) on the paint job on both swords are like amerture level....

Recent SDX surely uses a lot less metal parts....
this would be my major drawback if this continues and turn this into a
plastic parts series like Robot魂. After all, SDX is a rather expensive
line which should have be higher in articulation, as well as the use of
materials. Let's keep out finger crossed for later SDX.
thx for sharing
支持~~~thx for sharing~~~~
我所有魂shop限定都開未開過黎睇, 唔知會唔會出事:30:
呢隻真係暫時咁多隻sdx最出色嘅一隻黎:D