Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: gumng

[新品消息] 2012 Marvel Unverise Wave 4 & MARVEL UNIVERSE 3 PACK

無記錯Toybiz隻PX,雙腳是有多關節, 有輪椅!
無錯6”& 3.75" 無得比,Hasbro 亦無可能同toybiz比,不 ...
avengers2012 發表於 26-5-2012 01:01 AM

http://www.home.earthlink.net/~a ... nreleased/ml9px.jpg

當年ML, 都係唔夠budget 出hoverchair輪椅, 出普通輪椅
無錯body就係我
油返我個頭丫求求你
我想做PROFESSOR X呀
WAVE2、WAVE3哪裡去了?PASS了?MU2012貨都出不全了
又唔一定獨立賣貴d, 正如樓上gumng所講,搞好d質素,全部加價,我ok。
avengers2012 發表於 26-5-2012 04:50 PM

我直頭想孩記咁出LA!
不過無咩可能!
我都知,如果可以話點就點,就唔洗受Hasbro氣,3.75"得佢一家!
avengers2012 發表於 26-5-2012 05:19 AM

唉.... 算啦... 講極都唔明....
我直頭想孩記咁出LA!
不過無咩可能!
gumng 發表於 26-5-2012 01:48 PM

要整個美玩市場都係咁出先得喎
唉.... 算啦... 講極都唔明....
Devil_Fudou 發表於 27-5-2012 03:52 AM

作為銷費者,我只係提出自己的想法。
Hasbro做唔做,我呢d小巿民影響不了。再者講到全美的玩具商,我更加無資格話自己了解。
但係我覺得總有人行出第一步,試過,知會知道有無機會改善。
可能有公司試過,真的不知道,因為我不是專家!
作為銷費者,我只係提出自己的想法。
Hasbro做唔做,我呢d小巿民影響不了。再者講到全美的玩具商,我 ...
avengers2012 發表於 27-5-2012 02:53 AM

所以我先嘗試解釋俾你聽個市場大概係點樣
解釋俾你聽好多嘢都唔到Hasbro話事
但你既結論就係你要繼續受Hasbro氣
所以我唔知係你睇唔明我講咩定根本無視咗

而且375唔係得Hasbro一家
其他公司近期嘅375有例如Mattel嘅DC Infinite Heroes,McFarlene嘅Walking Dead
Jazwares嘅Street Fighter同Mortal Kombat,仲有Game Stars嘅Assassin's Creed等等
好多都有人喺TD呢個版度介紹過,你可以自己search返嚟睇吓
質素大部份都比Hasbro差,但價錢就唔見得比Hasbro平

而且Hasbro MU近年嘅可動同上色都一路有進步
咩嘢冇行第一步?咩嘢冇改善?
所以我先嘗試解釋俾你聽個市場大概係點樣
解釋俾你聽好多嘢都唔到Hasbro話事
但你既結論就係你 ...
Devil_Fudou 發表於 28-5-2012 10:03 AM

我講marvel3.75"
同埋我講的第一步是改變銷售方式,加價+高質。
再者avengers 3.75"亦不見進步。

最後想講我完全明白你講咩,只係發表個人意見。
小弟明白大家想有好玩具玩的心情, 但如Devil兄所言,成本這回事真係大家也很無奈。以 變形金剛為例,設計師的訪問也明言,成本的上升阻礙了很多設計。而且這些figure不像日本的hobby類玩物,而是玩具, 玩具的出貨量是可以以十萬計的,絕對比hobby物的量為大。十萬人中有一萬人肯加價,但九萬人不願意,也不行的。
所以現在的減關折行動相信是對應的行動,當然孩記絕對可以做好些,例如今次spiderman , 既有高可動給成人(雖然數量不太夠),也有兒童向給小朋友。不用要一眾fan硬食飛彈配件。
因為,我會case by case咁睇, 我會睇下佢既做法:例如repaint、用舊件、減關節是否合理。例如之前給人罵的邪惡先生3.75重用巨匠身體,我覺得很合理(而且也有很多改件),相信要不是先有巨匠, 邪惡先生也不會收到投訴。 今次X教授也是, 對於一個跛子,腳部可動不用太高也可接受。是否ok, 我會以角色特性的合理性去看,而不會以是否比之前進步為準則。