Toysdaily 玩具日報

[分享討論] (圖片失效中)小小食玩一件..激走戰隊車仔(單色食玩,雙眼逃)

回復 30# cliffordchan107

謝網站..討論玩具..無話騎唔騎劫既..最緊要分享得開心嘛..同好難求,尤其"裝著"..何況呢個post我"主場":77:..
回復  cliffordchan107

謝網站..討論玩具..無話騎唔騎劫既..最緊要分享得開心嘛..同好難求,尤其"裝著". ...
老文 發表於 17-5-2012 10:24 AM

我意思即係叫你快D出番個裝著龍騎的玩具POST, 等我可以睇多D呀, HAHA~~
(你知你實在太多滄海遺珠, 或許有些龍騎玩具完全未見過, 等我開開眼界也好~~)
回復 32# cliffordchan107

我覺得你講左我句對白囉:angry:..不過我都有諗過下次再出咩野cheap雞post:he:

我覺得你講左我句對白囉..不過我都有諗過下次再出咩野cheap雞post ...
老文 發表於 17-5-2012 10:32 AM

你個D十幾廿年前所謂"CHEAP雞野", 而家可能都成為"神物"了, 戰隊食玩就是一例,
上拍賣網一看, 有D戰隊食玩仲貴過DX, 而且有些款還不多見.
老文兄, 得閒點算下屋企D玩具, 可能有"幾百粒"係你屋企~~
回復 34# cliffordchan107

細微細眼野矣...而家都好少賣玩具lu.不過我有用電腦同數簿記低買賣紀錄的,..我早10幾年前買過好多細微細眼野,好多都放左係床下低..有時開番出來睇既時候,會有"噫!原來我有買過呢件好野架咩?"好似見番老朋友咁..感覺好正..(同埋好野既意思唔係講錢方面,而係成個當時回憶感覺,每件野都有當時故事,就好似寫日記咁):$

細微細眼野矣...而家都好少賣玩具lu.不過我有用電腦同數簿記低買賣紀錄的 ...
老文 發表於 17-5-2012 10:47 AM

我都有用相作記錄的, 有時睇番都會回味一下~~
(題外話: 用數簿.......怕唔怕俾人燒架? (笑) )
回復 36# cliffordchan107

哈哈..本數簿都好好睇架..紀錄左我買賣過咩同價錢..有起有落架真係:$

哈哈..本數簿都好好睇架..紀錄左我買賣過咩同價錢..有起有落架真係
老文 發表於 17-5-2012 11:39 AM

話時話, 老文兄不如將本數簿資料入落EXCEL度, 利用圖表作出分析走勢, 再放去市場區俾大家睇睇, 一定好睇過成日炒炒賣賣, 跳樓插水的POST好多.
回復 38# cliffordchan107

唔會lor,一講錢,只會做成無謂的紛爭...知道收視好既雖然永遠唔會係講玩具既本身..不過呢個係人之常情,無謂為收視攪污濁晒呢道了,:(

唔會lor,一講錢,只會做成無謂的紛爭...知道收視好既雖然永遠唔會係講玩具 ...
老文 發表於 17-5-2012 11:57 AM

HAHA, 放心, 老文兄你出POST一定唔會有罵戰, 罵戰只會存在於新出的12吋, 超合金魂, 魂SHOP限定和QC之類的話題入面的. 基本上廉價玩具可以免役.
回復 40# cliffordchan107

:34::34:都係...都係
其實可以 keep 得好啲~~~~~個物主應該唔係玩具人~~~~又或實遇到意外攪成咁~~~~:(
回復 42# Somebody_Ex

不過另一個角度諗..如果佢唔係攪成咁..都未必會到我手..:67:
回復  Somebody_Ex

不過另一個角度諗..如果佢唔係攪成咁..都未必會到我手..
老文 發表於 18-5-2012 09:25 AM

或者咁諗, 因為有太多對qc和外盒有高要求的玩家存在, 所以才令到老文兄或我這類玩家有平玩具玩. 之前係集團式見到有一隻山口式賣半價, 我問點解咁平, 店員話少咗一個頭型, 但係原本有兩個的, 而且盒較舊, 如果唔平賣跟本無人買的. 我心諗:[就係因為少咗一個頭, 就令到這玩具貶值了一半?]
因為我自己都是傷殘人士來的, 經常遇到見工時被人大幅壓人工, 但是工作性質跟本和傷殘的地方無關, 但是仍被人用這做藉口來壓價, 所以我也很同情這賤賣半價的山口式, 最後開開心心帶它回家, 現在還有不時在玩, 物超所值.
或者咁諗, 因為有太多對qc和外盒有高要求的玩家存在, 所以才令到老文兄或我這類玩家有平玩具玩. 之前係 ...
cliffordchan107 發表於 18-5-2012 10:42 AM

係可以的情況下..我都會買盒靚盒(我有時也是駭屍官)..但盒唔靚或有些不重要的缺件相對平好多的..我都會考慮.無盒或2手既對於我來講可以盡情地玩..可以真正享受到件玩具..不過人唔同玩具..人即使表面再健全的..身心上總會有缺憾,有些是表面..有些是內心..