Toysdaily 玩具日報

[分享討論] (圖片失效中)小小食玩一件..激走戰隊車仔(單色食玩,雙眼逃)

回復 13# cliffordchan107

一年前..我係西九龍廣場果邊對面找到一間舊鋪仔玩具店,佢好多y記細版吸塑戰隊rider道具賣,新野亦有..仲有小小過氣野的..同埋老番..正確咩位同咩名就唔記得..枉我行深水po幾拾年,都唔知有呢間野...好攪笑:35:
回復  cliffordchan107

一年前..我係西九龍廣場果邊對面找到一間舊鋪仔玩具店,佢好多y記細版吸塑 ...
老文 發表於 16-5-2012 01:08 PM

我記得西九以前有好多車仔檔的, 有幾間都有賣玩具, 唔知係咪呢類檔仔?
回復 17# cliffordchan107

係西九龍廣場一條天橋行落泥旁邊左手面的一間鋪頭,不是車仔檔(方向是太子果邊):77:

係西九龍廣場一條天橋行落泥旁邊左手面的一間鋪頭,不是車仔檔(方向是太子 ...
老文 發表於 16-5-2012 01:53 PM

那我未去過了, 那鋪還在嗎? 還是已被收樓公司"滅口"了?
回復 19# cliffordchan107

應該健在的..DECADE行貨野佢都有入貨..所以還在的..只係呢幾十年都無緣經過過佢檔口矣:34:

應該健在的..DECADE行貨野佢都有入貨..所以還在的..只係呢幾十年都無緣經 ...
老文 發表於 16-5-2012 02:10 PM

題外話: 最近一次我經過SSP, 見到有幾間有賣老番玩具的店有入新生龍騎和夜騎的裝著變身, 看盒面又不像是番版, 但是仍是幾草一隻, 不知老文兄是否已有, 如經開也可一看.
回復 21# cliffordchan107

那是大陸正版貨...龍騎系之前我已入了港版或日版...基本的已算人齊,謝資料提供..大陸版都有金屬..一樣重手.不過而家D裝著都好抵買...又3無人要的格局..最近我補回限定CLIMAX..都只係"1中幾"..的確有心玩裝著..現在係好時機,當然要真係喜歡先得.KABUTO系裝著亦冧得好勁吓..如BID2手都好抵玩:71:

那是大陸正版貨...龍騎系之前我已入了港版或日版...基本的已算人齊,謝資料 ...
老文 發表於 16-5-2012 04:34 PM

龍騎如果唔玩著脫的話RM都夠玩, 可是都是連著鏡獸一起賣的, 當然好多鏡獸都好好玩, 例如無雙龍, 綠牛, 但是好像老虎犀牛的可動不大, 一SET RM買又好像不化算. RM新生龍騎和騎士是連著車賣的又比較貴, 車的變形又不算太好玩, 所以想入回這兩隻裝著的打算. 老文兄你知道大陸版的龍騎和港版的相差得遠嗎?

回復 23# cliffordchan107

大陸版的龍騎和港版的相差..我有玩過騎士..如果港值80分.大陸版有70分吧!金屬部分關節實淨大致上一樣,只係上色無咁準確.同埋個盒用簡字,未免有點難看.(日本公仔要日文字)好睇d.另佢地好似只出過7款.龍騎,騎士各2,皇蛇,白虎,鳳皇,未齊人...r&m當年冧價如無買,可以試玩ex裝著.但會貴不過上色好小小..我亦多次指出牛牛ex契約獸係比r&m出色..模一樣但上色不同分別好大,如粗玩的確r&m就好夠,至於白虎契約獸可動度的確係小,亦只為夾埋白虎一齊來擺先會買吧!...希望幫到大大你...shf龍騎我就唔會攪了,靚but貴仲要中佢限定計..玩得會唔開心:77:.
ps:.龍騎系裝著個脚瓜好似比r&m的人仔要好的..希望無記錯
ex新生龍騎可變車車..剛左y拍見到有好幾隻..某d價都幾ok.,仲要係日版.如夾埋裝著,都好玩的..可以諗諗呀的確:77:

大陸版的龍騎和港版的相差..我有玩過騎士..如果港值80分.大陸版有70分吧! ...
老文 發表於 16-5-2012 05:18 PM

那大陸版用來粗玩也不錯, 剛好我有兩隻騎士rm, 剛好想買一隻新生騎士企中間, 其他兩隻普通騎士當影分身, ha~~

以前我都有買rm 或 ex 鏡獸的, 可惜當時唔識欣賞而放了, 前排見平入了一隻figma龍牙, 又見到版友玩具魔術師用無雙龍模仿龍影配合figma來玩而再次中毒, 結果又買番了兩隻龍騎rm. 初時只想要無雙龍的, 後來發覺rm 人仔都幾好扭的, 反而figma龍騎真的很令我失望, 外型靚是極靚了, 可是因要配合武器而要拆手換件, 搞到甩手甩腳, 一點玩樂的趣味也沒有, 最後也丟在一旁了, 反而rm人仔我還成日在扭, 又不怕跌甲甩件, 所以經常帶一兩隻返公司扭~~
ex新生龍騎可變車車..剛左y拍見到有好幾隻..某d價都幾ok.,仲要係日版.如夾埋裝著,都好玩的..可以諗諗呀的確 ...
老文 發表於 16-5-2012 05:31 PM

日本有玩具迷, 將無雙龍電單車拆件, 令佢可以擺到似龍的姿態,
因為原作好似只能變到死直咁企响到咁上下的.

話時話, 我覺得新生騎士架蝙蝠電單車, 好似魔彈戰記龍劍道其中一款電單車, 其實魔彈變形電單車都幾有趣的, 不太輸於拉打的電單車變形系統, 可是不受歡迎, 玩具也變了死貨.
回復 26# cliffordchan107

難得仲有同好喜愛裝著,真係好開心..好多人都賣左裝著轉買shf了:42:...r&m又好在有幾張咭送,都幾精緻.今日在y拍見到有中國正版皇蛇r&m.如果又係平既,我諗都會幾抵玩:71:
日本有玩具迷, 將無雙龍電單車拆件, 令佢可以擺到似龍的姿態,
因為原作好似只能變到死直咁企响 ...
cliffordchan107 發表於 16-5-2012 07:51 PM

無雙龍電單車可以擺到似龍的姿態, 我都想見識吓..呢架車我本身有(日版),但未捨得開來玩..記得冧價時只賣"漆狗"..我果時都走漏眼!:77:魔彈戰記d玩具而家都仲係街見到,我樓吓文具店都仲有小量..呢套野我覺得佢擺明抄龍騎..感覺係將龍騎的武器變成藍色..騎士的物件變做紅色..總是怪怪的模樣..:43:
無雙龍電單車可以擺到似龍的姿態, 我都想見識吓..呢架車我本身有(日版),但未捨得開來玩..記得&#2 ...
老文 發表於 17-5-2012 09:29 AM

老文兄, 因不想用龍騎"騎劫"你這個戰隊POST, 這裡留番個位俾其他大大討論你這個戰隊食玩, 現最後送上日本玩家改造無雙龍電單車的POST, 不妨一看, 改得幾好的:
http://ooebihara.sakura.ne.jp/toys/rider/ryuki/rsurv/rsurv2.htm
內還有其他龍騎和戰隊介紹及改造,
下次等你再出龍騎和裝著變身再和你詳談這個~~~