Toysdaily 玩具日報

查看: 10530|回復: 45

[分享討論] (圖片失效中)小小食玩一件..激走戰隊車仔(單色食玩,雙眼逃)

事情發生在某個星期日,經過樓下的慈善賣物會.見到有好多老番玩具賣,其中夾雜了2盒好舊既食玩...:43:

問價後..即買(不是因為善心,只係好奇的想睇吓呢盒野咩料)..幸好裡面沒有食物的:72:

盒底寫住中國製.,但找不到年份.:?

我有諗過可能係老番,不過就咁睇落又覺得唔似係....

然而盒真的太殘而又怕會有生虫的危機.影相後即掉.(儲盒控的我可有如此舉動,實在難得):35:

可見到盒面介紹有5款的,我只買到只中2款......待續

各自有自己的說明書係另上,並已變黃..但內容新淨..沒有生虫..金屬位沒氧化..:(

parts來說算幾多..仲有小貼紙...:$

先完成綠色3號車車..砌好了...很有型吧!!!:DD

呢架車仔的確幾得意...原來都有d機關的..:D

前蓋可以揭開.放隻人仔入去.

而人仔可以有腰關節比佢企直同坐低(其實唔開車蓋個人仔都可以入去的)..準備好未?..出發吧!!:74:

車仔可以拉後放手向前衝..仲幾快幾遠tim..又睇吓佢既底部..係一架扮4輪車的3輪車.

當年200日圓的價錢可能覺得貴.但今日你會覺得幾鬼抵..件算多,有得砌,有得玩,又可動,又貼紙又人仔.:43:

後記: 無睇過呢套戰隊,亦唔知道呢架車仔既來龍去脈(如有大大知道請指教):77: ..故事亦欠奉.不過成件玩具給我美好的過程同回憶..最緊要既係同阿女玩得好開心.:77: :77: ...全文員!!!!!!

this product around produce at 1998
先完成綠色3號車車..砌好了...很有型吧!!!

呢架車仔的確幾得意...原來都有d機關的..  
前蓋可以 ...
老文 發表於 15-5-2012 11:03 AM

老文兄, 點解你成日揾到咁多"出土文物"ga, 點解我樓下d區議員剩係識搞"蛇齋餅儍", 唔會搞下d舊物買賣會?

雖然以前d玩具模具無咁細緻, 分色亦較小, 但係真係一件可把玩的"玩具"來的.
剩係睇佢可以打開駕駛倉坐人下去, 以及一對實實在在一對車輪, 已經睇得出玩具的誠意, 而它只是一件小小的食玩.

遺憾的是, 現在出的玩具, 無論出得幾華麗都好, 可是連基本功都做不好,
"一件車的玩具, 車輪是假的, 連分件也懶得分, 連一點推車的玩味也沒有了"
"一件載具的駕駛位置, 可以連駄盤和坐位刻劃也可省略, 求其放個人入去就算了."
玩具外表造得再靚又如何?
回復 4# gunbaron

原來都有咁多年..不過就真係唔知呢隻係正日版定老番定港版:77:
咁殘嘅盒其實真係好難儲得落嘅~~~:(
一定原裝日版,百獸戰隊之後先有港版,

回復  gunbaron

原來都有咁多年..不過就真係唔知呢隻係正日版定老番定港版
老文 發表於 15-5-2012 01:48 PM

回復 5# cliffordchan107

"蛇齋餅糭"都係好物來的.現在越簡單既玩具越無人買或理,但玩起上來都幾好玩..係hk餘下的舊玩具店都好有機會買到d幾有趣既玩物.死死貨(深水po或,舊屋村)..而貴既野我大概都唔會再多買,希望忍到手:34:..現都集中找一些另類小玩比自己過吓手引就可以了.:77:

" 只要唔好放棄玩具..玩具佢就唔會放棄你.".我有時係咁諗:73:

如果講近代..我覺得有一套食玩"激走..rider sd車仔"做得幾得意可愛..出左3 part..每part4隻...大大可以留意吓
回復 8# gunbaron

咁我真係好好彩鳥:71:
:66:好可愛啊只食玩

藍色嗰盒,見過隔離朋友有玩過,不過因為見識少所以唔知係乜.:x
回復  cliffordchan107

"蛇齋餅糭"都係好物來的.現在越簡單既玩具越無人買或理,但玩起上來 ...
老文 發表於 15-5-2012 02:04 PM

以前深水埗好有尋寶feel的, 尤其"玩具星"未執時, 好多陳年模型玩具, 精口口口未搬當年d"批發價"都ok, 又有直橫行d平老變, 散貨場的百貨公司玩具死貨, 仲未計其他賣老番和散貨的店鋪, 足可行足半天, 那時還未知道有福記這間店, 因為一條玩具街已夠行了.
扮4輪好正啊~!! (^_^) 一個碌都慳

車仔好duck意~!! good!!
回復 14# 九龍宋公明

可能3個碌比4個碌行得更順...我講真的:77: