Toysdaily 玩具日報

樓主: kevchan1103

[詢問] 點解有D玩具擺得耐會變到黐笠笠?

買d吸濕包放埋入箱會唔會有效?
買d吸濕包放埋入箱會唔會有效?
yugi 發表於 10-5-2012 02:04 PM

如果玩具也是放在玩具盒內, 作用可能不大, 但我通常唔留盒的, 可以試試wo~~
好似話呢個係軟PVC的死症, 因為要令PVC變軟必須要加一D添加劑, 假以時日呢D添加劑會因為環境熱力而浮返出黎令PVC黐笠笠. 只要你的玩具變得黐笠笠就註定佢永遠都會咁黐笠笠. 唯一可以做的就是勤D清洗. 想佢無咁易出事的話就要時刻留意存放地點的溫度.

我以前有隻FIGMA SABER就是因為放在容易受熱的窗邊而出晒油黐笠笠, 之後我買第二隻時放佢在陰涼地方就無再出油.

台灣討論區曾經有人話可以試下掉D出油玩具落稍熱的水谷佢提早出油, 再用去油污清潔劑洗乾淨可延遲出油時間, 經過親身測試後發現雖然D件的確乾爽左好多, 不過D件多左層白霧係面, 想刮甩佢時連底色都刮走埋......

所以假若各師兄有玩具出油的話......請做好心理準備有排煩, 又或者儲錢買過隻.
回復 18# aspire6400

又學到野...thx...:71:
用WB -40 抹下攪掂..色都冇甩.
WD-40咁神奇?? :47:
回復 20# 源泉立歃

好大陣味架WO................
一見TOPIC即刻諗起山口式
頭像被屏蔽
回復  源泉立歃

好大陣味架WO................
老文 發表於 11-5-2012 04:51 PM

過1日冇味ga la..
我前兩天剛試過用酒精抹,得咗。:78:
回復 26# fktuen

之前隻figma saber都係變到黐笠笠,試過酒精都5得…:80:
hottoys未見過,但我D山口式,特別係黑色同紅色為主既figure好多時都有熔膠問題
回復 28# joshuakit

係丫!我D山口式都有少少:80:另外我都有一兩隻黏土人都係咁…:(
:50:黏土人也有事?
我隻是山口式和 FMCS 的電單車。