Toysdaily 玩具日報

查看: 39392|回復: 42

[詢問] 點解有D玩具擺得耐會變到黐笠笠?

最常見係D有軟膠既figure,有無辦法打理/預防?
好多扭旦係甘,有透明果D仲衰,黐得仲勁,透明仲會變磨沙
暫時我屋企同倉D REVOLTECH都全滅, ROBOT魂暫時無事, 搞到我以後只可以買R魂了

另保養可參考我個POST
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 4278&highlight=
好多神人提出有用GE方法~
pvc 膠通常有這個問題, 可能香港潮濕天氣不太適宜收藏玩具, 可能防潮箱之類有幫助都未定.
不過通常放出來display才有這個問題, 長期收埋在雜物箱的玩具又好像無咁易溶膠.
pvc 膠通常有這個問題, 可能香港潮濕天氣不太適宜收藏玩具, 可能防潮箱之類有幫助都未定.
不過通常放出來d ...
cliffordchan107 發表於 10-5-2012 10:48 AM

REVOLTECH無攞過出嚟都溶
EX合金無攞過出嚟都起泡...
我d mia放入密實袋封印,前排揾翻出黎發晒霉全軍覆沒:die:
我d mia放入密實袋封印,前排揾翻出黎發晒霉全軍覆沒
yugi 發表於 10-5-2012 10:58 AM

我啱啱做完入密實袋呢個動作....
唯有平D放晒佢地了...
我d mia放入密實袋封印,前排揾翻出黎發晒霉全軍覆沒
yugi 發表於 10-5-2012 10:58 AM

唔係講笑, mia放得耐仲有陣臭膠味, 之前有幾隻好鐘意都頂唔順掉咗, 玩具爛咗醜樣都無所謂, 但係發出惡臭或者甩色甩膠整污埋其他玩具同地方, 真係收藏玩具的大忌來的.
luciferdark 發表於 10-5-2012 10:56 AM

呢d都可能死證來的, 可能有辦法減慢溶膠之類的速度, 但是要keep十幾廿年都完好無缺應該很難, 而且, 玩開玩具都會收藏大量數目, 總不能每一天都開盒留意玩具的變化吧.
有些玩具, 如果有一段長時間沒有接觸過的話, 再接觸番的時候, 總是有些意外發生的, 如斷腳, 甩色....等等.
呢d都可能死證來的, 可能有辦法減慢溶膠之類的速度, 但是要keep十幾廿年都完好無缺應該很難, 而且 ...
cliffordchan107 發表於 10-5-2012 11:49 AM

暫時真係ROBOT魂無出事, 真係難頂...
長期收埋在雜物箱焗住死得仲快,反為放出來吹下風好D,我似我D著衫公仔為例,未開盒果D焗到熔衫同黐立立,display果D反為無乜事
luciferdark 發表於 10-5-2012 10:56 AM
長期收埋在雜物箱焗住死得仲快,反為放出來吹下風好D,我似我D著衫公仔為例,未開盒果D焗到熔衫同黐立立,displ ...
gunbaron 發表於 10-5-2012 01:00 PM

我都發現係...
依家開始將D最鐘意GE出嚟保養
其他麻麻地GE, 陸續放晒佢算了
暫時真係ROBOT魂無出事, 真係難頂...
luciferdark 發表於 10-5-2012 12:55 PM

ROBOT魂用的和mia的膠是不一樣的, 唔知係咪叫abs, 膠身硬而乾, 但是會脆裂, 和pvc的軟膠各有優劣啦, 起碼mia跌落地唔會爛, 但係如果robot魂跌落地, 起碼天綫位一定會byebye~~
長期收埋在雜物箱焗住死得仲快,反為放出來吹下風好D,我似我D著衫公仔為例,未開盒果D焗到熔衫同黐立立,displ ...
gunbaron 發表於 10-5-2012 01:00 PM

都係一時時, 因為香港天氣濕度多變, 秋高氣爽的時候, 放出來display當然好d, 但是遇著春天雨季, 放出來的玩具一陣子已經濕濕地了, 那時放在較密封的箱內會較好.
ROBOT魂用的和mia的膠是不一樣的, 唔知係咪叫abs, 膠身硬而乾, 但是會脆裂, 和pvc的軟膠各有優劣 ...
cliffordchan107 發表於 10-5-2012 01:36 PM

我地南方天氣, 至少唔會自己乾爆, 都算好...
暫時睇R魂同千值練個D都應該唔會出事