Toysdaily 玩具日報

查看: 108031|回復: 30

[玩具報告] ♥ ♥ ES合金《三一無敵》特裝機兵.萬能吉普車 ♥ ♥

公元1999年,來自宇宙某一個遙遠角落的『夷狄利亞(イデリア)』外星人,突然以威力無比的龐大太空船隊,強行登陸我們的地球,到處攻擊破壞,引發了地球上一連串的空前浩劫。人類在驚慌 之餘,雖然奮起抵抗,聯合國軍隊(地球連邦軍)也大舉出動加以圍剿,但是敵我軍力懸殊,聯軍處處失利,情況十分危急。正當聯軍束手無策的時候,救兵出現了,由幾個少年英雄所組成的戰鬥隊伍,運用了神奇莫測的新武器,衝鋒陷陣,所向無敵,遏阻了敵人的兇猛攻勢,這一批勇敢的年輕人,也就是我們的科技英雄-超時空騎兵(ドルバック)。(維基百科)

ES合金來到第8彈了,就是大家如果年齡有番咁上下都會睇過既《三一無敵》特裝機兵!!
到底Q版又可變型既合金會係點?就同大家一齊測評吧∼

先睇包裝外盒,SIZE細細好收藏∼

彩色說明書

超時空騎兵(ドルバック)隊
由預判到外星人侵略的白(高城)少校,假藉以救難名義所組成的特殊部隊;並在成員奮力克敵的優異表現下,漸而受到高層對於戰績的肯定。最後促成三具戰鬥體(バリアブルマシーン)量產,作為人類對抗夷狄利亞(イデリア)軍的最佳利器。

萬能吉普車(ムゲンキャリバー)的20歲專任駕駛者。一副清秀俊朗的模樣,集合了智慧、毅力和勇敢的英雄特質。為了抵禦人類的外敵,他義無反顧絕不退縮,誓言拯救這場空前浩劫,熱血沸騰下定決心戰鬥。

佩件比較精簡,3對手及機槍SET,留意只能同時組裝其中一款,另有主角人仔大龍(無限真人)

吉普車(キャリバー)
  • VV-54AR 萬能吉普車(ムゲンキャリバー)
地球聯軍(地球連邦軍)的試作型吉普車(キャリバー)。

個人覺得大頭仔非常英氣!!內藏發光機關非常正斗,留意因入出口報關問題不包LR41電2粒要自己買啦∼

後方粒制就是電源開關。

大龍(無限真人)非常細粒小心唔見呀∼

設計師L-U設計時特別下了工夫,可動性全面提昇!!

拔槍都做到∼

組合吧∼

咔嚓∼

雷射萊福槍!!(暫定∼)

利用高可動性耍帥一番吧∼

射!!

跪射!!

衝射!!

翻射!!

跳射!!

安全著地!!

射完就變身吧∼ 變 身
!!

固結卡卡㗎∼

完成!!萬能吉普車∼

主角可安放在座位上∼

衝呀∼

不知是什麼原因我的後輪不能貼地,是我變得不好嗎?

完成!!
ES合金是本地品牌ACTION TOYS出的,而設計師L-U又係香港人!!真係香港玩具之光呀∼
能以如此低廉價格造出咁高水準既玩具的確是香港玩具迷的福氣呢∼
有愛就入一隻支持吧!!

多謝大家收睇,謝謝∼:77::77::77:
Sofa.
Yes,I am proud to have HK Toy designer and success to product a Japan brand toy there.
Cheers
支持!!!!!!但幾時先有超獸呀,等到頸都長啦......
應該係肩甲無卡入個榫位度
所以唔貼地
看見了技術上的進步!  我不認識這個機器人, 所以冇入到~ 希望有其他機器人會出喔!!
支持!支持!
雖然冇睇過套動畫
不過都入左
支持香港設計:71:
原來係咁,今晚再試試∼:58:

應該係肩甲無卡入個榫位度
所以唔貼地
果汁先生 發表於 7-5-2012 02:16 PM
變形金剛ROADBUSTER XD
支持香港人設計咁精緻既機械人:handshake:
亦要支持Dick大大既靚相分享:77:
靚相固然重要~不過有埋故事加深我地讀者了解仲好~
有故事背景既玩具玩落個代入感都強好多~!!!
的確TF中重用了直昇機同吉普車呢2個玩具呢∼
重有天火.....(完全唔似的玩具):70:
變形金剛ROADBUSTER XD
jazz4004 發表於 7-5-2012 06:49 PM
德哥影得好有動感:71:
支持
已入手
台灣也支持香港
原來唔包電係因為報關問題

咁就情有可原啦 : D
好東西當然要支持啦∼
期待超獸機神!!(出快D啦等得好苦∼):63:

支持
已入手
台灣也支持香港
玩具魂 發表於 8-5-2012 04:49 PM