Toysdaily 玩具日報

查看: 17129|回復: 23

[分享討論] 南丫島的光與夜(一樓新增8月15號晚閃電)

:$ 生平第一次用相機捕捉到閃電!!!
亦是七年來首次在這個屋內看到這麼多閃電,
照亮整個南丫島!!

:handshake: 捕捉到的不算多,
但美極了!!

5月4號晚第一次影閃電,用左高iso大光圈速快門連拍,微粒粗、難捕捉,效果一般。。。

昨晚近十二點一陣大雨,本來多雲有霧既天突然畀一陣強風吹散,
登時天朗氣清!隨住大風大雨而黎既閃電即時清𥇦可見!!
快手準備相機腳架同shutter繩,捕左半個鐘!!

今次用低iso細光圈B快門,每次大約十五至廿五秒,只係捕左廿零張已經有五六張可用!
首先第一張:

以下兩張係同一角度既合成照:

希望今晚再有機會再影過!!!:$

謝謝觀看!:64:
嘩!d黑影真係好似UF0呀!:50:
Amazing !!!! :71:

wow, 請問大大點影? 用低ISO 長期開住個shutter, 等閃左下電就close左佢?:?
頭像被屏蔽
wow, 請問大大點影? 用低ISO 長期用住個shutter, 等閃左下電就close左佢?
小人物 發表於 5-5-2012 01:56 AM

長期用住個shutter —— 大大既意思係連拍吧!:65:

我都係用連拍既方法,不過要視乎機種而定,
因為我部機每次最多只可以連拍十至十二張,
之後既處理時間亦都頗長。。。
所以惟有每次只拍兩至三張,
我set好腳架,快門小弟就用1/60s,
一路影左大概十幾分鐘,
影左大約六百幾張,
先得幾張OK。。。

不過我都知有人係用長快門既方法,
咁就有機會同一張內捕捉多條閃電。
回復 6# sundaydriver

sorry我打錯字, 我意思係長期開住個快門:unhappy:, 不過你已經答左我O既問題, 唔該曬 :love:
c hing what about the aperture...? :77:
c hing what about the aperture...?
roundbun 發表於 16-5-2012 02:58 PM

圓賓兄!:65:
哩輯係用F2.0 / Manual Focus 無限遠。

不過下次有機會會試最細光圈加長曝光!:$
:71:超正CHing 借你部機嚟映下:shiny:
圓賓兄!
哩輯係用F2.0 / Manual Focus 無限遠。

不過下次有機會會試最細光圈加長曝光!
sundaydriver 發表於 16-5-2012 03:02 PM

F2.0 & 1/60s sound good for shooting lightening :35:

If you try 最細光圈加長曝光, am afraid that the lines / structure of lightening will not be recorded clearly.  Please try it out next time & let us know.
好靚呀~~~~~~~~~ 果日閃電又冇落雨都想去影~
好西利,我都想試好耐,不過無地方......
一樓update了昨晚8月15號閃電。:64:

謝謝觀賞。
F2.0 & 1/60s sound good for shooting lightening

If you try 最細光圈加長曝光, am afraid t ...
roundbun 發表於 16-5-2012 05:30 PM

今次用左細光圈加長曝光,效果都好好呀!!!:$