Toysdaily 玩具日報

查看: 22193|回復: 44

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.102~~~試作機一號~~~Birth Prototype

在幪面超人 OOO 的後期故事中~~~映司和後藤這對拍擋對 Greeed 的戰鬥愈演愈激烈~~~:* 加上 Ankh 突然變節倒戈相向~~~加劇了兩人戰鬥時的損耗~~~身體心理和機械三敗俱傷~~~:68:

Birth Prototype~~~幪面超人 OOO 第四十五話登場~~~:) 是真木博士替鴻上基金會製作的 Birth 強化戰鬥服初型~~~為日後實戰用的 Birth 提取運作數據作改良之用~~~:78: 動用 Prototype 的原因是 Birth System 被完全體的 Kazari 嚴重破壞~~~:68: 在這段修理期間~~~後藤便暫時借出 Prototype 作臨時使用~~~但戰力始終不及實戰用的 Birth 完善~~~:54:

是次的 SHF Birth Prototype 是魂限商品~~~黑色包裝盒上印有灰色字和紅色圈~~~:78: 內容包括本體~~~三對可換手首~~~ 一把 Birth Buster~~~ 一個綠眼替換的頭部~~~:65: Breast Cannon~~~Crane Arm 以及一隻握著硬幣的手掌和一個攝著硬幣的掛鉗~~~內容比之前的 SHF Birth 豐富~~~:)

基本這隻 Prototype 只是 Birth 的轉色版~~~除了身上加了一些紅色圈和條紋之外~~~沒有任可改動~~~:38: 素體黑色部份沒有正式上色~~~只是輕輕噴上一層光油令光澤感較統一而已~~~:52: 裝甲上的金屬色有少許刮花情況~~~但問題不大可以接受~~~:) Birth Buster 沿用 Birth 的配件~~~可變換成 Normal 或 Cell Buster Mode 兩種~~~中間的 Birth Champer 是透明部件~~~整支槍雕工精細製作精美~~~:73:

今次比較差的是肩關節~~~造得很鬆~~~稍為觸碰便很容易墮下~~~:55: 上次那隻 Birth 的關節若論"就咁玩"算是 OK~~~但一裝上 CLAW System 後便顯得鬆和不給力~~~:(

Birth Helmood 的綠眼是用綠色絲印而不是透明複眼~~~:^

Birth Prototype 關節設計不錯~~~加上金屬腳掌~~~擺放各種姿勢不難~~~:51: 不過每次擺姿勢時那雙手都會自然墮下~~~玩得真的不爽~~~:cool:

這隻附上的硬幣手掌給玩家多了一個換手掌的選擇~~~:D

要換上強化組件~~~先要拆掉胸甲和右肩甲~~~然後再裝上接合用的甲件~~~拆件方法不算驚心~~~各位可以放心處理~~~:74:

Crane Arm 的上色和 CLAWs Set 的一樣很"塑膠"~~~裝上後那隻右手很容易下墮了~~~:60: 攝著硬幣的掛鉗可以用附上的鐵線連接重現拋出的動作~~~這個跟 CLAWs Set 的一樣~~~:78:

Breast Cannon 的上色一樣很"塑膠"~~~不過可以重現 Birth 的射擊姿勢總比沒有的好~~~:54:

除了 Prototype 身上的紅色紋之外~~~兩隻 Birth 沒有甚麼分別~~~:38: 不過我還是喜歡 Birth 身上那十個 Receptacle Orbs~~~全以透明部件裝上~~~半銀半金屬綠色在光線照射下有一種很討好的折射效果~~~:35: Birth Driver 的 Trancer Shield 是變身後的張開狀態~~~可以看到內裏的 Cell Reactor~~~:61:

後記: Birth Prototype 在劇中出場次數很少~~~不過後藤和伊達兩人均有使用過~~~想重現兩人一起出場對付 Gamel 的場景~~~便要破費入手了~~~:DD 若對 Birth 興趣不大~~~這盒魂限大可不必理會~~~:36:

十卜 SOME.............:43:
頭像被屏蔽
e隻有冇專用既手型???
==================
果然武器set就係膠合體...
期待蠍子set
十卜 SOME.............
wing0boy 發表於 2-5-2012 05:51 PM
wingsir 今次咁快手~~~First 卜~~~~~:@ THX 支持~~~:)

e隻有冇專用既手型???
==================
果然武器set就係膠合體...
期待蠍子set
流星XZ 發表於 2-5-2012 05:53 PM
無專用手型~~~得隻拎硬幣手~~~:38: 另外 CLAWs Set 好快就得架啦~~~:77:
邊拆盒邊開機上TD就見到SOME大開貼
睇住玩真係第一次
雖然Prototype嘅design真係幾搵笨~~~:55:
不過我其實好期待入手~~~:71:
一來係伊達san變身,
二來呢對拍擋式嘅拉打組合似乎係首次出現~~~:shiny:
因為我覺得佢哋嘅關係又同1號,2號拉打嘅合作方式有啲唔同~~~

PS.唔知點解2塊肩甲深色咗~~~:?
Some 大真係快手:$~~~
哩隻prototype又係一隻為買而買之作:(.....
十卜, 估唔到今次返而有咁多配件, 可想而知笨大都知就咁出一定變死貨, 加多少少野都會有d吸引力..... 可以考慮下啦....:73:
唔會入手既人路過~:43:
琛哥既熱血真係令我汗顏....
呢排我只入左4仔白,黃同紅.......
呢隻來緊好多出場機會(2套劇場版都有份)
岩岩同some大相反雙臂超實淨,但係正常mode頭頂透明部件上色好混濁,差d睇唔到內層detail:blame:

support some大快靚正包膠
邊拆盒邊開機上TD就見到SOME大開貼
睇住玩真係第一次
superterry 發表於 2-5-2012 07:04 PM
我都係尋日先收貨~~~THX superterry 兄一路玩一路十卜~~~~:DD
雖然Prototype嘅design真係幾搵笨~~~
不過我其實好期待入手~~~
一來係伊達san變身,
二來呢 ...
pein 發表於 2-5-2012 07:15 PM
確係好有一二號合作 feel~~~~:DD 肩甲深色我諗係咗金屬油問題~~~以前噴過油就知~~~同一罐油但次次噴啲色都唔同深淺~~~我諗係同油裏面哋金屬粉均勻度有關~~~:(
Some 大真係快手~~~
哩隻prototype又係一隻為買而買之作.....
timothy276217 發表於 2-5-2012 07:17 PM
THX timothy 兄支持~~~~:77:又好似係為買而買~~~當時我都諗咗成兩個禮拜先扑鎚落訂~~~:54:
十卜, 估唔到今次返而有咁多配件, 可想而知笨大都知就咁出一定變死貨, 加多少少野都會有d吸引力..... 可以考 ...
virtualman 發表於 2-5-2012 07:24 PM
virtualman 中咗 point~~~如果無嗰啲配件~~~同隻大貨 Birth 一樣 GE 話~~~我諗我唔會考慮落訂~~~:68:
對 Birth 真係冇咩愛, 純粹入嚟支持 Some 大。
some大很勤力, 下隻會是rocket state嗎?