Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Somebody_Ex

[分享討論] 小品分享精選 vol.29~~~1993 年舊玩具 Z-Bringer

為什麼隔了那麼久車身的電鍍一點都沒氧化?!

btw我好像第一次見到這Z Bringer的玩具...
為什麼隔了那麼久車身的電鍍一點都沒氧化?!

btw我好像第一次見到這Z Bringer的玩具...
手榴蛋包飯 發表於 3-5-2012 12:09 PM
保存得好好..........
neoneo 發表於 3-5-2012 09:16 AM
多謝 neoneo 手榴兄欣賞~~~:77:我諗都係因為擺係個櫃裏面無咩點郁~~~有防濕珠幫手解決咗潮濕問題解先可以無咩點變~~~:65:呢盒玩具係灣仔懷X閣見過~~~不過好快畀人買走咗啦~~~:(
森大件古物又勾結小弟一 dd 模糊嘅90年代印象...... 點解話模糊呢,因為果陣自己的確發生左唔少事,而假面騎士亦經過左一個混沌同埋低潮 -- 90年代基本上係動畫主導,特攝只有老牌戰隊同一系列「金屬戰士」,超人都要到90年代尾先至再重新發出光芒(TV 平成三部作,OV 七星俠),假面騎士要到2000年先有新嘅代表作 -- 空我(古迦) :$

上面唔少人提到 ZO 同埋 J 好似,主要因為大家都係低成本製作,所以連皮套服裝都係改一吓就用 :(

難得你架車車 d 電鍍仲可以保持到,小弟而家正在為一堆戰隊 DX 合金物上嘅電鍍煩惱... :56:

P.S. 森大影完架車車之後係唔係收返入盒呀? :77:
森大件古物又勾結小弟一 dd 模糊嘅90年代印象...... 點解話模糊呢,因為果陣自己的確發生左唔少事,而 ...
garykctse 發表於 3-5-2012 11:02 PM
一件九十年代玩具勾起回憶~~~~謝 gary 兄分享~~~~:) 話說我當年其實只係專注模型~~~玩具真係無買~~~拉打嘢當年都係低潮加上我一早戒甩咗無睇好耐~~~呢件玩具我都係貪得意買黎研究下咋~~~~:DD
森大件古物又勾結小弟一 dd 模糊嘅90年代印象...... 點解話模糊呢,因為果陣自己的確發生左唔少事,而 ...
garykctse 發表於 3-5-2012 11:02 PM
一件九十年代玩具勾起回憶~~~~謝 gary 兄分享~~~~:) 話說我當年其實只係專注模型~~~玩具真係無買~~~拉打嘢當年都係低潮加上我一早戒甩咗無睇好耐~~~呢件玩具我都係貪得意買黎研究下咋~~~~:DD
hi~師兄
你隻ZO我都有買,都是沒有怎樣玩過,但放置了櫃裹很久,(因很難取出來看)電鍍都不知有沒有氧化:67:你保存得好好呀~:71:
電鍍電鍍電鍍電鍍
:35:

我好鍾意電鍍
hi~師兄
你隻ZO我都有買,都是沒有怎樣玩過,但放置了櫃裹很久,(因很難取出來看)電鍍都不知有沒有氧化你 ...
kenkentoy 發表於 5-5-2012 12:10 PM
如果你擺個位又低又有濕氣~~~~咁就危啲啦~~~~:(不過如果無事ge話~~~咁你嗰盒會新淨過我呢盒~~~~:handshake:
電鍍電鍍電鍍電鍍

我好鍾意電鍍
玩具 發表於 5-5-2012 01:00 PM
而家合金魂啲電鍍好容易會氧化唔色~~~~膠件金屬件都有啲問題~~~可能係我放响櫃度受濕關係吧~~~:(
而家合金魂啲電鍍好容易會氧化唔色~~~~膠件金屬件都有啲問題~~~可能係我放响櫃度受濕關係 ...
Somebody_Ex 發表於 5/5/2012 19:20

側聞話而家用係玩具上面嘅電鍍同以前嘅係有 d 唔同(環保關係?-- 因為要用鉻 -- 可能會引致鉻污染 / 中毒) :?
側聞話而家用係玩具上面嘅電鍍同以前嘅係有 d 唔同(環保關係?-- 因為要用鉻 -- 可能會引 ...
garykctse 發表於 5-5-2012 08:02 PM

warxv大大開左post講解玩具產品既問題,之前講膠件,金屬件…
好似有講過電鍍問題。
一個好有益既post。

回返樓主先,好正既收藏!
當年拉打玩具真係好少出車…
或者出得好怪…
呢部真係算唔錯!
warxv大大開左post講解玩具產品既問題,之前講膠件,金屬件…
好似有講過電鍍問題。
一個好有益既pos ...
原罪 發表於 5/5/2012 20:16

係喎,唔講醒唔起添 :80:

快 d 去揾揾先... :77:
好似有講過電鍍問題。
一個好有益既pos ...
原罪 發表於 5-5-2012 08:16 PM
原罪兄~~~~~呢架玩具車有接近原型GE製作~~~係二十年前確係唔多~~~:) 今日啲電鍍似乎真係無當年咁好~~~~有機會搵番 warxv 大篇Post 黎睇睇~~~:D