Toysdaily 玩具日報

查看: 22942|回復: 42

[分享討論] 小品分享精選 vol.29~~~1993 年舊玩具 Z-Bringer

近日在執拾大櫃時看到了這盒陳年的 Z-Bringer 玩具~~~:78: 當完成 Firestates 的帖子後便順道替這盒舊玩具拍下一些相片~~~今天一早起床便打了這個分享帖子~~~為這盒舊玩具造一個收藏記錄~~~:)

幪面超人 ZO 是 1993 年的 OVA 作品~~~片長只有 48 分鐘~~~為幪面超人誕生二十週年紀念作~~~:65: 這盒 Z-Bringer 是當年推出的相關玩具~~~仍印著 "Made in Japan" 的經典字句~~~玩具內容簡潔~~~包括 Z-Bringer~~ZO 人偶~~兩張圖卡和一個 ZO 襟章~~~:DD

ZO 人偶的身型肥肥矮矮不合比例~~~身上的關節設計主要是迎合騎車姿勢~~~不能擺設有型的打鬥 Post~~~:44: 上色亦很馬虎~~~有前無後~~~諷刺的是今日的 SHF 人偶上色有些一樣仍是有前無後~~~浦島塔羅斯便是一個好例子~~~:38:

Z-Bringer 的造工較好~~~有電鍍部件~~~有顏色分件~~~亦有貼紙~~~雖然是全膠玩具~~~但很有當年風格味道~~~:$

把 ZO 騎在車上便是這盒玩具的主要賣點~~~雖然姿勢生硬一點~~~但騎車時手腳長度很 Fit~~~:) 就是因為遷就騎車姿勢~~~ZO 的身型比例便要犧牲了~~~:(

玩具包裝得那麼大盒~~~裏面的空洞位便要找些東西來填補~~~所以便附加一些小贈品~~~:DD

包恬一張 ZO~~~以及一張 ZO 和 究極生命體 Doras 的小圖卡~~~現在已經有點變形了~~~但還未有褪色~~~:D

這個 ZO 的小襟章我沒有戴過~~~後面的別針部份經歷這麼多年竟然還沒有生锈氧化~~~:handshake:

小結: 好了~~~終於將這盒接近二十年的舊玩具紀錄完畢~~~我沒有把價錢遮上~~~可令大家知道當年這盒玩具的賣價~~~若版主認為有不妥的話~~~請 PM 小弟修正~~~:64: 大家如果有任何 feel back 可隨便留言在此吧~~~謝謝觀看~~~:77:
Keep左廿年d電鍍依舊:handshake:
嘩~實在太正啦,真係好強大,:71:
而且保養得真係好好,見返佢真係好熱血~:$
之前看了這套OVA,感覺有d地方像抄襲其他外國特攝,真拉打更甚:DD
珍品也:shiny:, 感謝分享~~

可惜ZO後, 平成d拉打已經唔用人造人間做設定
機主幾馬虎下...:(
但部車車造得幾講究:58:
Keep左廿年d電鍍依舊
F.S.飛煞 發表於 1-5-2012 01:32 PM
無番咁上下時間都唔知以前啲電鍍可以擺咁耐~~~~而家啲電鍍會比較容易氧化~~~:(
嘩~實在太正啦,真係好強大,
而且保養得真係好好,見返佢真係好熱血~
Agent-Smith 發表於 1-5-2012 01:38 PM
呢盒玩具係當年我買模型時突然心血來潮買GE~~~~返到屋企只係開盒睇睇之後就開工砌高達~~~直至而家都無玩過乜濟~~~至可以保存至今~~~亦代表時間真係好快過左去~~~:DD
唔止入面D野KEEP得好.. 連個盒都KEEP得好好
珍品也, 感謝分享~~

可惜ZO後, 平成d拉打已經唔用人造人間做設定
big9kan 發表於 1-5-2012 02:06 PM
呢啲珍品我真係得好少~~~~當年只係顧住玩模型~~~對玩具意識提昇只係由裝著變身開始~~~:( ZO 之後 GE J 我完全無睇過~~~人造人設定由古迦開始改變咗~~~:78:
機主幾馬虎下...
但部車車造得幾講究
森記 發表於 1-5-2012 02:13 PM
部車最唔好係無合金部件~~~但質素係當年黎講算唔錯~~~:)
Zo細細個有vcd,德拉斯設計得幾型
話時話Zo同j差唔多樣..........
唔止入面D野KEEP得好.. 連個盒都KEEP得好好
cmf12 發表於 1-5-2012 02:46 PM
因為當年係貪得意買~~~只係開盒睇無玩過~~~:DD一直攞係櫃度無咩攞出黎關係~~~所以仍然可以 keep 到~~~:)
頭像被屏蔽
:71:  珍品   :52:         多謝分享
依家想搵都難:Q:Q.............