Toysdaily 玩具日報

查看: 19935|回復: 51

[改造交流] [有馬] BB 騎士高達 Knight Gudnam

接受唔到佢呢個大脾向後反屈既人馬變體

仲惡頂過Franky

搵隻SD三國傳既馬來改騎馬,
買唔到隻馬, 硬食連雜兵「南方牙隊」, 觀塘倪匡叔買$45
砌SD即管玩塊魂, 搭左D聖鬥士聖衣上去拎個印象先... 唔會真係用呢D件, 因為太明顯係聖誕樹, 正式改時會cut膠板造
裝甲用鋼鐵色, 但係馬素體用咩色, 就最頭痕

盾掛o係後腳, 前後裙甲頂住馬鞍, 拆落黎裝上隻馬既心口同pat, 騎士本身裙甲位會換做chain-mail

三國傳原本係"企馬", 改成可以騎, 馬鞍要填滿, 中間加actionbase 2一樣既筍位
移除鬃毛, 改成西式plate armor, 膊頭減薄

除左聖鬥士, 仲有呢堆中世紀盔甲既關節同羽毛可以用

前腳可以就咁切走, 換返Knight既馬腳上去, 上面加ball joint

原本Knight Gundam人馬mode既大腿, 切走上面, 放落三國馬小腿度, 再加plate armor

膊頭好大舊, 減薄2mm

減後

用紙試下做甲, 都好難做曲面, 用膠板可以點整呢?

箭嘴指果個位修圓邊, 波joint移殖

可以動態多D

減薄大脾2mm, 就咁剪左底果塊膠條邊, 推入去

攪一輪 分別只係差果少少

換腳

切左個頭, 加波Joint, 可以上下郁, 之後睇下點填下面D走光, 盡量可以左右轉

塊面加厚1mm
頭像被屏蔽
是否買多盒用黎改...
leo2004 發表於 23-4-2012 09:31 PM

一盒騎士, 一盒三國傳 .騎士有四隻馬腳 換落去隻三國傳馬度
又一神級改造.... :Q:@
非常強大o既改造, 期待成品~
對腳短左D喎...
不如再修下D比例
個蹄太大, 搞到腳好短...
:71:

wait you complete
換腳之後高度長度不變, 係真係個蹄大舊, 不過上色時上半係銀色, 下半係紅, 希望會睇落平衡D
.
可能蹄大關係影到好似腳短,隻馬好似變左隻驢甘
大改,期待完成品!!!!
回復 1# ingenhk

強帖留名喇
俾定分  等睇好野先
^0^
我都小改緊隻騎士,不過進度就有點慢,因為我懶

整少少又停所以整到而家都只係補左後腳偷膠同整

左胸甲,我諗我甘懶都唔知幾時起到隻騎士 Xd

回復 13# riko

我又update下呢兩日既進度先