Toysdaily 玩具日報

[改造交流] [有馬] BB 騎士高達 Knight Gudnam

馬腳太短, 建議加長最小4mm
回復 30# moodyblues

將槍頭切走幾mm, 磨平, 接著面會大D, 之後剪'膠框'上高D廢膠出來, 磨幼, 磨平接著面, 用模型膠水黐上去槍頭, 乾後再磨幼
大大太強啦 :Q 連東西洋嘅馬有所不同你都考慮埋.... :*
磨左個頭既夾口, 等唔切加野
呢兩隻耳仔捲左好多好多次, 應該話右耳捲左好多次
左耳捲兩三次就搞掂, 但係右耳...捲黎捲去都係左耳個形狀
就算捲o岩形狀, size又太大...

耳仔甲
耳仔位置向前移

原本個馬頭都唔知係蚚蜴定咩黎

前後裙甲換走做細塊D既, 騎馬時唔會頂住果度
複多對眼, 因為Bandai啤多件會蝕到執笠的
後面斗蓬掛槍果個位 移除

耳仔刨尖少少

半年前買左D複件料, 已開始變壞, 所以尋日拎左HG重戰機AUG 既右邊binder來開模複製, 用來改A-Taul V同舊版Auge, 但係倒左半邊先發現D矽膠唔夠, 唯有放棄。
把心一橫, 拎舊版Auge(有兩邊binder那隻)的其中一邊binder, 用來做隻馬既屁股甲

剩低另一邊binder用來改A-Taul V, 所以那隻舊版Auge不打算砌了(兩邊binder都算用得期所).

拎埋Auge裙甲來用, 因為弧度o岩o岩好, 加長少少, 再磨成哥德式拱形..又要兩邊對稱

計劃前後都照咁樣加天鵝絨布貼紙... 但係邊度有呢D貼紙賣? 砌車舖地下果D呢?

原本諗住塊面罩唔洗電鍍唔處理... 但係今日睇到花左
唔洗都唔得, 浸完漂白水之後好滑淨
橫掂洗左電鍍, 修改下一D我自己認為唔順眼既地方

在我所認知既騎士頭盔都係向前頂出黎, 好似船頭咁向兩邊卸開正面撞擊

原本塊面罩個做形就好似韓仔1/60 Junchoon咁, 收圓輪廓向後彎 ...:em58:
用epoxy塑返個形出來, 等乾後再執...

將個罩既關節刮開D, 等佢可以降至眼水平以下, 原本位置係摭正眼部
對眼應該係o係上面虛位望出來, 所以坊間經常將個罩反轉裝係不行的。
(貼紙係PS的)

裁細屁股甲形狀

接納意見, 每隻腳掌加左3mm, 如何?
希望不會太俊(相對於可愛)

呢個對稱玩死...

騎埋上去睇下比例如何.
基本jousting pose

醒起右邊膊頭可以減輕唔要大塊甲, 淨係左邊要多D保護
而且成套野連埋馬, 會有好多銀色, 右邊膊頭改成披肩既一部份, 令到盔甲上高多DD"布料", 會噴成暗啞紅色
等乾左之後再加D摺痕上去
頭盔上高加左條'眼眉'
如果依家話唔好, 唔鍾意, 都冇辦法喇, 米已成炊.

膊頭塊'布' 成塊起左出來, 可以再執下個形, 磨完上埋色先貼上去
拎one piece公仔做參考
磨細左個形, 新加兩條摺痕要等乾左之後再補、磨

用電鑽磨深D坑紋, 大至上係咁, 之後點.要上灰後先知

再加長支槍, 長多6mm
磨左四隻腳加長部份

識我既人都知我冇錢同埋唔出街, o係咁既情況底下, 冇得出去買補品改釘....唯有用針自己挑...
左邊已挑, 挑住一邊先...全身仲有十幾廿粒呢D釘, 慢慢玩..

磨左支槍既加長部份, 順便挑埋每層之間既"隙"

聞說軍隊、紀律部隊既敬禮手勢(其中一個講法)... 起源自 騎士揭起面罩呢個動作
所以要整一隻開掌... (得左手..算.)

唔知點解, 西洋騎士會跟呢隻粵語長片既劍指手..
大大你真係好神啊...我追你POST追好內, 終於有UPDATE啦....
慢慢做!慢工出細貨! 加油:71::71:
:Q利害, 勁到無野好講!!!:$

前晚支槍跌左落地斷開三截, 我用模型膠水來黐的...以後呢D幼位都係用CA gel
橫掂斷左, 順便將中間刨成空心, 輕左好多, 右手唔會因為加長膠板重左而軟垂
削薄披肩, 削左一塊

削完

整左呢個手柄用來插盾, 再o係盾果邊開個打橫既洞

個盾就可以打橫插, 不過好似作用唔大
另外, 都係決定整隻右手開掌, 因為網上面眾說紛紜, 有D話以前左右手都可以, 不過都係保險D, 整隻右手, 免得俾人話錯

掌心同手指改造, 左手變右手, 劍指變開掌, 依家可以搓包剪揼
:71:笨大都要死開!!:58:

謝支持~!
今日諗頭, 想加條繩o係右邊披肩度, 上成金色

加左摺痕之後, 後面睇係咁既

全晚就係咁對住呢D粒粒圍住打圈, 真係原本pink lin都變鐘黑提

刨薄挖空, 左邊已刨

飛釘close up