Toysdaily 玩具日報

查看: 35322|回復: 29

[玩具報告] 白色戰魂!!!!—ROBOT魂 115 NU GUNDAM 完全玩評報告

NU GUNDAM,一隻由佢公佈話出到佢真係出左,我都無停過咁留意佢,真係太開心了﹗所以,今次既REPORT可能會長左少少,大家唔好介意﹗言歸正傳,去番隻公仔度先。先前有唔少朋友都講過佢同MIA、HG NU做比較,我無玩過MIA,唔作評論,但係HG NU我就砌過。之前我講過,模型同ROBOT魂公仔始終係兩樣野,無咩可比性,不過今次都藉此講下一D少少既觀感。同以往一樣,我會先講下隻野既特點,再講下佢好既唔好既地方,最後再分享一點建議。:71:

去番隻野本身,配件好多,四千幾YEN,三百零蚊HK,其實算係咁﹗OK,可以接受﹗

講番隻素體先,先前最擔心既面相,的確,第一眼看下去係有唔少既問題,比如中間個「三間野」點解咁細既之類,但係再睇真D又唔係好真係覺得大問題,有時甚至覺得佢呢個既頭型又同整體配合得幾好。整體既身型比例做得唔錯,其實如果你有玩過HG隻模型,你發現佢地既下半身真係差唔多,但係上半身就有明顯既分別,最主要係R魂為求個型睇落去正D,於是就整條腰細少少,個感覺做得唔錯既﹗

再裝上D基本裝備,BEAM RIFLE、CANNON、SHIELD,全部合格,特別係後兩者做得非常非常之靚,CANNON既分色,連同個排上左色既飛彈,個SHIELD既內部構造都到達一流既水平。講真,無咩野可以鬧﹗

不過,裝番D砲就要出句聲,先講好既地方先。大家都會睇到,佢既上色係好得好好既,每隻砲都可動,而且郁得非常爽,正﹗不過,你會見到,其實佢裝翼既位置係做得麻麻地,D砲連埋左一齊之後,基本上係成日跌來跌去,主要係左邊數上第二隻翼同左邊數上第一隻翼既連接位出左問題,唔少人都要係六支砲入面找一支插得實D既出來,小弟都唔例外啦。其實,呢個連接位真係可以再做得好D,玩家可以玩得更開心﹗

整個近鏡,你地就會望到隻野真係做得幾好架啦~~唔講咁多,去POSE,邊POSE邊評﹗

你會睇到,由於完成度高,可動性又做得好,所以擺POSE真係幾易搞。同埋今次佢個關節位係同新版UNICORN類近,玩上手特別好FEEL。之前如果大家有留意過隻手臂,就會知道笨大有一個新嘗試,就係將個膊頭位做少少分離效果,令到兩隻手可以係心口前面可以交合起來。這個技術在新UNICORN之前都唔太成熟,好似我隻STRIKE就扯幾野出來就「FING」(點解出唔到字......><:68: ),好可憐,但係去到NU,呢個技術已經好成熟,唔會FING之餘,感覺重好似有D野卡一卡死係個膊頭位,令個膊頭既承托力更好﹗呢一點無得唔讚﹗因此,呢類直手POSE已經唔需要「就位」,已經直接咁做出來﹗:71:

飛行POSE完全無問題。今次笨大係個連接位度花左D心思。佢今次有兩種上架方法任君選擇。首先,你可以將個魂STAGE直接插係PATPAT度,咁個STAGE就可以直接承托隻野,不過由於有好大支野係PATPAT處,你要玩D夾大脾POSE好難搞。於是佢又再有另一個「插」,就係一個連駁既膠(小弟詞窮,唔識講),就係可以將個接駁位移後到背部,就可以擺出夾腳POSE。不過,個舊膠既承托力一般,要小心D玩,如果唔係分分鐘玩斷佢。:30:

成隻野D角度真係做得好好,好有線條感﹗

得益於高可動之手臂,擺呢D POSE完全無難度﹗

今次把劍同新版UNICORN個支類近,就係把野唔再係「齋膠」,而係係表面有D磨沙既感覺,令到把野好似更加真實咁﹗

CANNON都做得唔錯﹗如果炮身再修長少少,效果應該可以更好一些﹗

玩NU,唔少得要佢做上D出拳POSE啦﹗得益於高可動度,做呢D POSE完全係簡單,直接了當﹗

得套野入面係打左沙煞比幾野,不過無對手係度,暫時打住空氣先~~

打過GVGN既朋友就知道,最後一下就係昇龍拳﹗

得益於高可動度,呢D動作真係好小兒科。同埋今次呢睇笨大係花過心機整隻野,事關佢個黑色位原來係可能稍稍移後一點,然後把野就可以拔出來。呢D DETAIL位真係做得好好﹗無得彈﹗:34:

今次個FUNNEL其實幾好玩,第一,六隻都可以開開合合,第二,開合得好爽,第三,隻隻都整得好DETAIL。不過,問題出左係後面個三支野度,基本上,佢地係幾難上架,應該話,三支一齊上,都真係搞左唔少時間。事關佢個連接BALL JOINT位都好難插下,但係搞得一支來,第二支又要跌,搞左勁耐先至舞到佢地。其實,我情願用魂STAGE去做個浮游感覺出來,感覺上好似會再自然一點。

當然唔少得要玩下佢個個開炮BEAM個三塊野~~感覺算係唔錯,不過可能小弟用左D唔太對色既底紙,個效果唔係太明顯~

如果大家有留心睇套野,阿寶去到中段,係重有一支浮游炮架,之後再同沙煞比死過~

一路都唔記得影個背面,補飛。基本上,個背做得真係幾好,D DETAIL位上色真係做得好足好足,無野好講﹗正﹗

好,最後部分,當然又係優劣點同建議部分,如下:

優點:
1. 上色一流,除左個別地方出左界外,其他地方真係油得幾好
2. 關節可動性高,而且耐玩,唔會玩幾下就FEEL到佢唔得
3. 裝備設備用心,好多DETAIL位都跟得好足﹗例如支炮整左係背度,基本上唔會無啦啦掉下來
4. 連接魂STAGE位做得好好,玩得簡單
5. 腳掌個扭曲部分做得麻麻地,但接地個下做得真係好好,呢個好緊要。(如果有玩過STRIKE個D就知道腳掌接地唔好同好既分別係咩)
6. 頭部可動性高,可以做好多唔同類型既動作,如飛行MODE之類

劣處:
1. 駁FUNNEL個三支野太難調較,好像「很化學」
2. 面上有幾個上色位有改善空間
3. FUNNEL既連駁部分真係做得幾差,擺一次POSE就掉一次下來
4. 背上插劍位做得麻麻,成日甩劍
5. D透明件做得太瑣碎,容易唔見
6. 裙甲都係太大件,影響左隻腳既可動性,呢一點不如STRIKE個邊既設計

建議:
1. 買個時,主要留意一下面相既上色問題,其他地方既上色問題不大(如果有少少黑點,開盒之後可以輕易挑走,咁就簡單處理左佢就算)
2. 玩個時,建議上落架個下,反正D FUNNEL成日跌,倒不如把它直接連下來吧﹗
3. 玩FUNNEL個時,建議整好角度個D野先連上去隻主體度,咁就唔會整完一支跌一支咁麻煩﹗
4. 建議做多DD高難度動作,呢隻野「應付得來」

總括而言,呢隻算係近期ROBOT魂出色既作品,希望大家可以玩得開心﹗
更多的圖片和其他ROBOT魂報告,可以到小弟既個人網誌上參看:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/630108/index:64:
屈機靚相同REPORT再來!!!

可能我好彩,冇大大講D炮連埋一齊之後跌來跌去既情況,但甩劍就有少少,
同埋我最唔鍾意佢D噴氣口冇填黑色,膊頭senor冇色,所以自己搞搞佢
好圖又詳盡的報告:71:
吉FUNNEL&#22000;支&#22050;勁難插,個球形接駁太大!?
結果我磨細佢,然後perfect咁塞入去  :71:
可能係中文世界最詳細既r魂nu report!!:$
插FUNNEL個三支野落去果下真係好鬼驚整斷:69:
每次睇完你報告隻玩具會更有價值:71:
由令我買唔買都冇所謂變成心CC蠢蠢欲動
武器包走唔甩:$

謝謝大家支持,我都有諗過磨細個joint, 但驚出事,所以都無郁到手呀><
大大報告夠牛B!!! :71:
報告很長盡, 我都好想買!
謝謝大家支持,我都有諗過磨細個joint, 但驚出事,所以都無郁到手呀>
kkkiii0079 發表於 22-4-2012 04:46 PM

磨少少試下,再磨少少,再試下咁就OK :61:
It's a very detail report, thx!
呢隻 nu 好正, 特別係個比例, 可以講都幾 perfect~