Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想請教各位大大對於 12" FIGURE 的盒及吸索會點樣收藏或處理?

回復 29# 炒飯俠

會唔會係你屋企果D 行埋去<<<<<<<<<<<<<<一定唔係

1. 因為我嘖藥時, 由頭到尾都望著.

2. 新袋放在屋企門口嘖藥,  個袋 同張床距離好遠

3. 先前出現的bed bug ,以經清理,幾日都冇出現. ( 我用好多方法殺蟲/清理 後, touch wood 到現在屋企 都冇出現  )

4. bed bug 係少少風吹草動 都唔會出動, 通常係在冇燈光, 深夜先出動吸血 . 相信係嘖藥後, 迫了出來. (  木蝨 係可以 藏在紙袋/盒的接位, 成蟲可以藏在行李或貨物一年而唔吸血,  )
我不是在 貨倉酒店工作, 不過有段新聞可以一看, 文章有提到, 貨物係木蝨 傳播的媒介之一 .  
現在所有物品帶回家都會check清楚, 紙袋/盒 一定掉. 可疑物品會先嘖藥.如果家中有高溫蒸汽機(嘖衣服用) 用超過50度溫度既蒸氣係可以殺bed beg, 要嘖晒d接位/暗位

若家中成員是在貨倉、酒店或貨船等工作便要加倍留意,因他們經常接觸行李或貨物,木蝨有機會如「搭順風車」般依附在人體衣服或行李上,無意間將木蝨帶回家。
貨倉酒店工作易惹蝨患
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111101/00176_026.html
我會留下封面, 其他掉晒......
原來大家都有此煩惱, 唔係咁鍾意既我已經賣左, 淨係SIDESHOW 全部既兵+VADER+MEDICOM 既BOBA父子, 加埋都超過 30隻一定不會賣, 以前MEDICOM 既盒黑黑的是可以放棄, 但而家SIDESHOW 既盒幾靚又唔捨得, 放棄個盒又驚第時想賣番出去時個價無咁值.
回復 5# 蝦您波凸

祝你好快你就會超過我師兄.
回復 11# Pixiv

你就好.
回復 4# twinsenckw

好認同你既意見, 但常常都做唔到.
回復 21# darknight

睇來呢個係唯一辦法.
回復 30# 炒飯俠

係好痛苦的, 但我有兩個朋友仲病, 一個要租過千尺的倉, 一個要租幾個最細的倉擺玩具.
掉晒...... :71:
chanyinkit 發表於 17-4-2012 02:23 PM

If not like why bought it?
小弟反而想問各位
掉盒後D散件有咩好的存放方法
細件易亂又易唔見
大件又左頂   如黑蜘蛛地台
呢個都係我唔想去面對既問題。
其實D盒可以拎去賣...
有時有D人買2手FIGURE冇盒都需要搵個盒..
又或者有D人唔想買個FIGURE但又覺得個盒靚..都會想買個盒
再唔係既你送俾呢度D人LO?
就係怕到自己想賣時無咁值錢。
I just cut and keep the front and bottom of the paper box.