Toysdaily 玩具日報

查看: 9688|回復: 49

[分享討論] 想請教各位大大對於 12" FIGURE 的盒及吸索會點樣收藏或處理?

在下玩左 12" 大概有兩,三年, 現在已有超過 100 隻的收藏, 其中包括 SIDESHOW, HT 同 EB, 大部份都有 DISPLAY 係屋企, 但 D 盒連吸索就全部沒有抛棄, 加埋一些星戰陶瓷的收藏, 攪到要租一個迷你倉來存放, 買下買下現在個倉已經爆左, D 盒唔知要抛棄定係繼續儲存好? 希望各位大大都有此煩惱的可以大家分享一下.
首先係賣走不喜歡的figure先
twinsenckw 發表於 17-4-2012 02:15 PM

:71::he::71::he:
twinsenckw 發表於 17-4-2012 02:15 PM

其實我絕對明白唔掉包裝盒既心態 (我都係一份子),原因唔多講喇。

收藏收到咁好大壓力,其實買figure最開心既時候係開始無耐個陣,屋企得3至4隻,黎緊又有新野出好期待,但越來越多就開始有壓力。

我真心建議你將無咁喜歡既賣走佢,一個人對某一件玩具既感情唔會無窮無盡既。
當年我愛龍珠,今日我like Avengers,難保他日我會玩Barbie 或 Hello Kitty。

趁仲有價值,套現最實際!
兩,三年超過 100隻 , 巴打都幾勁~
我得30隻左右, 吉盒暫時放哂床下底 , 免強OK:73:
我買了個平的衣櫃來放盒,儲盒真係好煩,你會唔捨得唔要的....
都過百盒了....
有智氣D, 換個層大D嘅樓
頭像被屏蔽
有智氣D, 換個層大D嘅樓
evilalive 發表於 17-4-2012 03:13 PM

玩玩具玩到咁,真係振奮人心!!!:$
冇甘多住,keep 住先
我擺晒啲盒喺公司,倉租都慳番!!!
我擺晒啲盒喺公司,倉租都慳番!!!
Pixiv 發表於 17-4-2012 03:55 PM

咁轉工點算?
咁轉工點算?
wiswis 發表於 17-4-2012 04:08 PM

ha,到時惨啦!!!
都係焗住搵位放,但有D超鍾意唔會賣o既,
咪掉左個盒佢囉....!!!!!!
入倉!simply no choice or u throw them away!