Toysdaily 玩具日報

查看: 59555|回復: 553

[Hot Toys] MMS 150 Ironman Mark II 失敗的原因+ 「圖文解說」第一章

關閉 [複製鏈接]
前言:
相信不少朋友都有買MMS 150的MARK II,但大家可有感覺為何樣子總是怪怪的?:55:  何解沒我預期的好?

現在我為大家分析一下:
MARK II 第一章: 上半身總合

1.以下是MMS150的實物和電影的對比圖:

左邊的明顯感覺到被拉長的感覺:42: ,右邊電影中的造型感覺是超讚的~:71:
到底問題何在?
(先不要看下面,自己用眼比較一下~)

2.我先用一些線去勾畫出電影中線條使大家較容易明白:

3.答案來囉:

以上為相同比例的正面對照,不同的地方有以下數點:
A) 頭部太小了,相似度只有40%:80:
B) 兩膀頭太底了,使得IRONMAN不夠強壯感,而且太平直失去原作的立體曲線,相似度60%:42:
C) 雙肩設計上亦出現重大問題,相似度20%:30:
D) 手部太長,內裏設計須精美,太可惜膠的厚度使失真情度底…表面相似度70%:67:
E) 胸甲線條上下半部雖然相似,但上半部及側面都是失敗…中心圓型的兩翼位造太闊,而且不夠凸出,失去像人體胸肌的感覺。 相似度40%:42:
F) 腰部是最為相似的地方,只是長了一點而已,可以接受 相似度80%:52:

綜合以上簡單評合:
MARKII 外型上只有45% 相似度~可惜可惜
(針對以上多個地方的缺憾設計問題,我們可以在第二章再討論)

發此文章,只想HOTTOYS 多留意自己產品的不足,對將來MARK III 重出時作出認真的修改,說真的假如MARK III重出的官圖是此品外型的變色版,我不會買的…
其實較早前2010年MARK IV出品,是過去多件作品最似的,而2012年推出的MARK II給我感覺只有將舊版改造一點就再推出巿場,HOTTOYS CEO不是常說「自己對玩具的熱誠超高,帶給大家最好的產品嗎?」

旁邊的ENTERBAY 標叔也會學唐唐對你講句:
「HOTTOYS 你~講~大~話~」
本章最後也為大家送上我的IRONMAN收藏:73:

由於小弟無什麼名貴相機,喜歡影相的達人,不喜勿插喔~
我都未拎...但為左齊套冇計...
頭像被屏蔽
好可憐呀佢!!成個瘦曬!!ht無比飽飯你食咩:58:
HT mark 4, mark 6 的身型真的算係做得唔錯, (只係衰係變色底底手上)

但 mark 2 重出的身型都只比舊板有小改善,
硬係給人有種怪怪的感覺...:42:

希望 mark 7 身型比例會更加好,
不過,最重要真係唔好再用變色底底了................
電影用嘅ironman有分替身用甲同cg甲,樓主咁比較實有分別喎:42:
頭像被屏蔽
咁而家HT做呢套甲個身型比例係跟乜甲?
hotroys 發表於 13-4-2012 10:32 PM

:66:

:71:

~~~~~~~~~~~
頭像被屏蔽
樓主分柝得不錯:71:
隻mk2當時官圖一出以經覺得成隻比例有問題,而且個比例仲變番去mk3果個似機器人多個人着盔甲嘅怪比例...
明明隻mk4、6個比例好好地,原全唔知ht食錯咩...
所以十分認同樓所講,依隻mk2原全唔見ht所講嘅熱誠...
其實呢個問題由ironman 1 的mk2,mk3到而家 ver2
無一隻個身型係做得似電影
我都唔明HT做極都做唔到個電影 ...
hotroys 發表於 13-4-2012 10:20 PM

mark1同5是OK的!!
其他就太唔似一套由人穿上既裝甲,而似係本身一個機械人
好多人都話EB出大頭嬰, 的而且確之前有D真係, GOD小龍正是(我都中咗), 但係無人話HT D頭細左, 好似IRONMAN你比較一下TONY個頭係唔可能套得入盔甲頭, 因為兩者幾乎一樣大, 真人頭仲大小小. 其他好似船長都有CHING話個頭做細左, 無奈大家竟然用左HT做標準而唔係用本人, DEPP哥其實個人好痩個頭比例都算大, 有鍾意嘅我兩家都會支持, 但係我覺得HT鍾情出9頭身多D, DXT2係另一例子, 頭細成個人好長.....
回復 6# hunterelf

製作紀錄話CG係用1:1倒模用雕塑CAD SCAN為基礎, 老實講我信HT出術多過千萬製作失誤
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽