Toysdaily 玩具日報

查看: 10719|回復: 18

[個人收藏] Transformers 4 美版V級 Optimus Prime (Evasion Mode) 走佬柯柏文 補色完成 (9樓)

小弟入咗呢隻走佬文, 覺得Movie 4玩具最正係呢隻~

由於美版上色比較膠, 小弟參考日版配色, 噴咗d light gun metal~

上半身算叫完工, 因為本身冇諗住成隻上色咁大工程, 都係諗住補返d色等佢冇咁單調便算~

由於唔同MG高達可以逐件上色, 上半身基本上係拆唔到, 所以噴油時需要用大量masking tape遮蓋, 好花時間

Anyway, 上半身算搞掂, 希望各位ching比d意見~

1. 上半身主要都係噴返身體同手臂嘅一d細節位, 下半身仲未噴油, 好素...

2. 參照日版, 手臂, 拳頭等, 都噴上light gun metal

3. 頭部銀色係用筆油(好似同個口隻色唔多夾), 身體側邊嘅機械位都有噴油, 另外美版肩甲冇係火紋

4. 肩上兩邊三角形同煙筒亦有上色

5. 眼睛噴上透明藍, 由於透光, 會有好似會發光嘅效果

小弟星期六再繼續開工, 希望快d完成埋下半身~

謝謝收看~ :64:
想問噴完有無爆膠?老變試過有次上完色自爆,最後要AA膠痴番
想問噴完有無爆膠?老變試過有次上完色自爆,最後要AA膠痴番
ChrisLamXYZ 發表於 23-5-2014 12:34 AM

我用Tamiya TS-42 Light Gun Metal噴罐,冇爆膠。

我都係直接就咁噴,之前都冇先噴primer,不過Tamiya隻油真係好難乾,搞到我要噴消光先易乾d...
師兄,眼睛都噴
咁高技項巧
我都有油,不過用油ja
師兄,眼睛都噴
咁高技項巧
我都有油,不過用油ja
quincy 發表於 23-5-2014 12:41 PM

哈哈,其實噴先冇技巧,用手油我好怕有筆痕,咁啱屋企有罐透明藍,正好用嚟噴眼~
今日終於噴晒對腳d銀, 油桶自己加咗電鍍, 分享一吓渣作, 明天油埋6個轆就當完成repaint了:(

油漆等佢乾一晚, 聽日搣膠紙

支持!有心機!

支持!有心機!
sumsum.com 發表於 26-5-2014 11:12 PM

謝謝支持~ 可惜小弟唔識搞舊化 :(

今日終於完成補色, 由於小弟唔識整舊化, 怕浪費咗一件好玩具, 所以都係補返d色等佢冇咁膠就算~

其實走佬文個模係十分好, 變形系統亦幾巧妙, 可惜美版上色十分膠, 如果加返少少色, 成隻會唔同晒~
原諒我得一個姿勢, 因為上咗色, d關節屈兩屈, 我驚會甩油, 變形更加唔好搞我... :(

油桶電鍍係我第一次用電鍍粉做, 但有d後悔, 因為用手摸會甩, 又要補粉, 同埋電鍍粉效果比較黑, 下次都係噴銀好過~
同埋隻Light Gun Metal好似深色咗少少, 有冇Ching知道本身玩具個口果隻係咩銀?? {:1_215:}

好了, 小弟劣作, 希望各位Ching比d意見, 多謝收睇~ :64:

膊頭, 腹部及小腿內則加唔加火紋???
膊頭, 腹部及小腿內則加唔加火紋???
gumng 發表於 27-5-2014 11:02 PM

希望將來淘X會有d高人整d火紋水貼出嚟賣啦~

自己唔知點加, 如果用手油到一舊舊好核突wor...
已經靚過日版了。
已經靚過日版了。
iorik 發表於 28-5-2014 01:22 AM

謝謝支持~
我都覺得美版補返d色,除咗冇火紋,都9成似日版~
重手D加舊化會仲靚D
我都入左隻,想舊化,我用marker 油,D筆漬真係好難睇