Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] Transformers 4 美版V級 Optimus Prime (Evasion Mode) 走佬柯柏文 加色進行中

小弟入咗呢隻走佬文, 覺得Movie 4玩具最正係呢隻~

由於美版上色比較膠, 小弟參考日版配色, 噴咗d light gun metal油~

上半身叫做完工, 因為本身冇諗住成隻上色咁大工程, 都係諗住加返d色等佢冇咁單調便算~

由於唔同MG高達可以逐件上色, 上半身基本上係拆唔到, 所以噴light gun metal需要用大量masking tape, 好花時間

Anyway, 上半身搞掂, 希望各位ching比d意見~

1. 上半身主要係噴返身體同手臂嘅一d細節位

2. 參照日版, 手臂, 拳頭等, 都噴上light gun metal

3. 頭部銀色係用筆油, 好似同個口隻色唔多夾, 身體側邊嘅機械位都有噴油, 留意美版肩甲冇火紋

4. 肩上兩邊三角形東西同煙筒亦有上色

5. 眼睛噴上透明藍, 由於透光, 會有好似會發光嘅效果

小弟星期六再繼續開工, 希望快d完成埋下半身~

謝謝收看~ :64:
日版版到3魚六草

CRAY

C兄你都幾得閒搞架喎
日版版到3魚六草

CRAY

C兄你都幾得閒搞架喎
csysimon 發表於 23-5-2014 11:21 AM

小弟同條拜金女分手之後, 有時間都喺度整模型~
滲下線可能會好d
加油~~

我就不太敢替老變上色, 擔心爆膠:44:
樓主

money is king,

一雞死,一雞鳴
樓主

money is king,

一雞死,一雞鳴
csysimon 發表於 25-5-2014 08:54 PM

暫時唔想搵女友, 免破財 :(
滲下線可能會好d
mcmilk 發表於 25-5-2014 01:27 AM

唔好呢啩~~~ 我想加返D色就算 :(
加油~~

我就不太敢替老變上色, 擔心爆膠
手榴蛋包飯 發表於 25-5-2014 01:35 AM

好彩暫時都冇爆膠, 爭隻左腳未噴好 :(