Toysdaily 玩具日報

[詢問] 中遠距zoom鏡選擇一問~~

自己用緊Nikon d7000~ 而家通常用sigma 17-50 f2.8 ex os hsm ~

本人多數影人, 想入番支中遠距zoom鏡用長焦距羅淺景深,

日常range, 唔會影雀,唔使考慮日後上FF.
我有以下心水選擇,希望各師兄比d意見~

1,Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM

2,Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO OS HSM(應該快上市了)
單睇個range我會揀70-200嗰支!但係個價錢其實都唔係平,如果價錢唔係差得遠,不如考慮吓Nikon小黑三,效果應該會更好!附上用小黑三影嘅相兩張,希望可以幫到你!

單睇個range我會揀70-200嗰支!但係個價錢其實都唔係平,如果價錢唔係差得遠,不如考慮吓Nikon小黑 ...
pnchan 發表於 12-4-2012 01:04 AM

多謝大大回覆~~ 小黑三係不錯, 不過冇VR 我怕我手不夠定~~:55:   PS. 我睇唔倒大大既相:help:~~~
FOTOP.NET 上不到TOYSDAILY:71:
多謝大大回覆~~ 小黑三係不錯, 不過冇VR 我怕我手不夠定~~   PS. 我睇唔倒大大既相~~~
lokia 發表於 12-4-2012 02:01

喔!原來我set漏嘢所以show唔到張相添!其實如果影人嘅話多數係日頭影,所以如果就一就光圈快門個組合應該無問題嘅,好似我放喺度第一張相咁,我都係焦距80mm,iso200都有1\320快門啦!應該可以克服到手震嘅問題嘅!
回復 4# 冬暖夏涼小恐龍

原來我set漏嘢!haha!
新一支小黑六,即係加左VR嘅小黑三!不錯的!
我都係Nikon用家,
我小黑三,五都用過,現在用緊六。
小黑三太老啦,我自己就唔太建議。
如果有budget緊係小黑六啦,
唔夠就不如Sigma 70-200 OS,
Sigma支10K唔洗...不過....副廠鏡日後要賣果時個抗壓能力就真係好低....要有心理準備。
新一支小黑六,即係加左VR嘅小黑三!不錯的!
LOLO121 發表於 12-6-2012 05:05 PM

當然唔係咁簡單啦.... 小黑六邊位解像度高 , 有Nano coating 抗耀光上更加比三代好好多 , 仲有AF-S 超聲波磨打 , 對焦夠哂靜 , 用D7000 嚮速度上會快小小 , 如果用D4 可能同三代差唔多~~~

重量同價錢都比三代高好多~~~

PS : 我都係因為佢太貴, 所以買咗SIGMA 支70-200/2.8 EX HSM OS