Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] OOB MG STRIKE IWSP

又來每週一MG~

講笑了吧, 一週一隻真係唔多可能
不過近排總算可以星期六日放下假
就簡簡單單砌下MG吧

砌完AGE-1, 未砌DUEL之前先砌返隻STRIKE先~

素組+滲線+貼(膠&刮), 效果都可以接受啦
至於消光問題, 等天氣好D再搞
暫時靠影相打燈....

STRIKE今時今日砌返, 都同而家既MG有差距
線條過少, 拳頭無力, 背包過大企唔到, 甩腳踭甲....ETC
希望砌完DUEL 拍埋唔會太OFF....如果唔係就要等STRIKE VERSION 2 了...

出乎意料地夾!!
XDD

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
Do you mean the later MG kits are well improved after the strike? I didn't keep track of the MG kits lately, and which later one you think is the best? I don't know much of AGE, but really like the AGE that you posted the other time.
幾方面啦
1) 材質問題, 有一期mg大量減少pc件, 用ABS 對插, 結果保持力差左好多, 近期又用返多D PC件, 效果比較好
2) 拳頭設計, 舊MG用可動手指, 槍柄無對插, 基本上唔點拎到武器, 新MG改返用固定拳, 造型重視, 其實反而好D
3) DETAILS 密度, STRIKE 非常少線位....我怕砌好隻DUEL會夾唔返
4) 貼紙, 我發覺膠貼, 刮貼都有少少分別, AGE-1既膠貼明顯薄D, 刮貼亦好好刮, DUEL 好似仲有水貼跟

MG往往都係新好過舊
AGE-1真係好勁的, 多得模具質素再提升, 而家連口部既線都己經開埋坑, 唔駛滲
不妨入一隻砌下經驗下~
頭像被屏蔽
回復 3# L-U

呢個我同意呀~
佢地模型上既技術又進左一步
拳頭既設計絕對係最令人滿意
與其追求全可動,手指我反而鍾意而家保持力較好既設計,
而且某程度上,淨係換手指好過成個拳頭換~
回復 1# L-U

GOOD~~
突擊的姿勢十分有霸氣

一週一隻:57:

nice OOB:71:
very nice photos of very nice work.  support:71::71:
請問樓主那個是乜支架?
可以系邊度買到?
thx
好作品!
顺便請問樓主那個是乜支架?
可以系邊度買到?
thx