Toysdaily 玩具日報

查看: 15603|回復: 23

[玩具報告] ROBOT魂 No.100 代表作!!! 正到暈o既Strike Gundam!!!

先講QC. 上色方面, 大貨整體其實唔錯, 立下眼好多我都覺得油得ok, 可能我要求低...:(

今日買野果時仲第一次見倒傳說中O既德哥, 仲有幸同德哥一齊係siu萬搭扶手電梯去 HT, haha:shy:

先黎張盒相先! 唔好意思..我全部相都係偏黃..因為間屋係黃橙...牆身又係黃色...:60:
佩件有兩把刀仔, 兩把激光劍, 步槍, 仲有6對手同埋地台. 唔知咁叫唔叫多, 因為本身strike就冇咩特別武器, 唔計套死人限定炮戰同劍戰裝..:angry:

活動能力方面, 我覺得真係非常一流, 特別係對腳, 真係點扭都得, D關節又實. :shy:

我覺得唯一活動能力方面O既問題, 係手臂向外上得好少, 即係隻高達唔可以用隻手同個身整個"十"字.
另外個地台雖然睇落幾靚, 但真係好睇唔好用. 唔係太夠力可以托得隻起strike o既pose. 擺pose果時成日跌左隻高達落黎, 攪到有D燥..:56:

仲有之前睇官圖, 我見佢D 關節金屬色好令, 本來我覺得好核突, 但實物其實唔係果回事. 佢隻色係令身, 但係唔誇張, 同隻高達好襯.:love:

可能我太耐冇玩figure, 我覺得robot魂 strike跟埋果D 手掌零件整得好好, 令到佢渣D咩武器都係咁靚 :shiny:

同場加映今日買O既lego 拳手人仔, 同埋小弟第一次Photoshop o既作品 :DD

HCM pro 萬歲!!!!!!!!!!!!!!!:* 上載左之後D質素差左好多:unhappy:請見諒..

小弟有個flickr address係個簽名檔道,  不過唔係成日upload, 因為權限問題我唔可以直接post link.:( 有興趣可以去睇下ga:35:

多謝收睇.:o:49:
多謝大大報告, 100號的確係有改良舊r魂的缺點:61:
手是加大了, 所以渣D咩武器好實:43:
上色有改進的空間, 都是量產化問題  (如果完美, 手辦/模型 會成為歷史)

不要怒插, 學會欣賞 若是如此 必有所獲!
Brother, 呢幅圖應該可以幫到你

希望你更加喜歡佢 !
回復 2# tsp

好多謝你O既回覆:$

Brother, 呢幅圖應該可以幫到你

希望你更加喜歡佢 !
Fredsan 發表於 25-9-2011 02:15 AM

唔該曬呀大大!!:love: 我見倒你隻strike之後好憎自己d相個background...:ice:
回復  tsp

好多謝你O既回覆

唔該曬呀大大!! 我見倒你隻strike之後好憎自己d相個backgr ...
小人物 發表於 25-9-2011 02:23 AM

nono, 我是轉載的, link 在此
http://blog.livedoor.jp/zgmf2/archives/52216637.html
回復 4# 小人物

笨大二次再售個炮劍parts, 可見佢對100號的信心,
貨量應該足, 合理價買來玩十分好玩, 炒不起
希望打後的r魂都有同樣的改善 (唔好得呢隻有)

如果rg唔降價就死得了,
300蚊唔洗, 不用組合, 已上色, 有stand, 活動能力高, 耐玩
頂多自己加d線補下色, 都夠晒,
玩下post, 影相 咁就happy左成個下午
如果定價低多少少, 真的perfect:35:
嘩D可動性真係高到在街上跌到∼
如果揀隻實淨一點的白色膠料,呢隻就係極品了.
滲埋線仲正呀..樓主
最後一張好正..
亂入... :34:

小櫻尋日都買咗...

活動能力確不俗...

呵呵呵...

小櫻上
呢隻睇嚟真係正喎, 攪到小弟都心動添!!
回復  小人物

笨大二次再售個炮劍parts, 可見佢對100號的信心,
貨量應該足, 合理價買來玩十分好玩, 炒 ...
tsp 發表於 25-9-2011 02:40 AM

我都希望係, 另外仲有隻粉紅strike :59:

嘩D可動性真係高到在街上跌到∼
如果揀隻實淨一點的白色膠料,呢隻就係極品了.
Toro 發表於 25-9-2011 03:21 AM

係好高呀, 有冇買番隻玩下?:35:

To eric大大:
我對自己d 手藝冇咩信心:55:

To G3X:
可能我第一次玩photoshop, 唔識用太多function整, 所以用mouse上左好耐色:31:
回復 10# 小櫻

多謝小櫻大大支持 :79:你知你少左留言但都reply我個post T_T
隻野D平衡力好好:71:

回復 11# 半田健人_555

大大你都入番隻啦:57:, 之後買埋個武器set 同埋粉色strike, 包你唔會反悔:34:
頭像被屏蔽
好正!~~今日入左!~~~~~~~~~~~