Toysdaily 玩具日報

查看: 15781|回復: 20

[個人收藏] 機動戰士EMIA 聯邦vs自護

由於要清理家中的display櫃及把一些唔玩或過時的玩具收好,入箱前把未影的玩物拍拍照分享
今日主角是他們

打翻場先

這場戰鬥我唔知點收科好,所以打到這裏為止……….

以下相片又係照舊的續隻影,可能悶d,志在分享…..

Gundam RX-78-2
高達,舊化效果係....放在display櫃中冇理佢幾年就自然變成咁,ha ha,不過本身係有陰影的
上色,可動度,比例都好好,只是面相麻麻

腳掌關節設計幾有趣,好似拖鞋咁 ^^ 可動度是幾大的

Zaku MS-06 紅慧星
4隻之中,呢隻我不是太喜歡,不過佢有多把幾型的機槍 (最上面灰白色背景,第2張圖那把槍)
我鍾意綠渣多d
而以下3部自護ms.腳掌有分離式關節設計同樣有趣,幾突破也算好用

下圖呢個槍唔係emia的,唔記得係邊間廠出lu

Zaku MS-06 量產渣古
4隻中最愛這隻,頭部可換成指揮官型號,又有腳部導彈砲,再加埋渣古F2那種機槍,實在勁有型

Gouf MS-07B 老虎
他是emia的第一彈出作(眼球沒有可轉設計),當年冇聲冇色中推出(可能只是我有留意),第一日推出我剛巧在太源街見到,價錢好平,不過冇想過買,之後上網見人介紹,真係嘩嘩聲,好型好正,但到我想買時週圍冇貨...抄價我不會入,咁放棄low,之後05年中在中野見到一盒,都係貴當時hk個價20左右,買吧,之後又在秋葉原某大型百貨玩具部見到最後一盒,咁我又買埋佢(同中野個價差不多),入到幾開心呀,本想玩小隊,但回到港又唔知點解唔想咁玩,最後賣走一隻,自已要一隻就夠

渣古武器都可掛上身呀

最後來幾張手機照

今次介所拍的幾款EMIA,上色,可動等等都幾滿意,只是裙甲沒可動關節呢方面唔滿意
每款基本的配件裝備都夠齊,再加上笨大的盒蛋武器,夠玩有突啦
d盒蛋武器的用料及上色級數都高出emia版本1倍,款色又夠多
只可借是emia 0079機體出得少,陸戰高達,雷射大砲,大魔,強人等都冇出...我為有在其他系例中補完...
相靚、又玩得開心,不得不讚!!!!!
紅藍綠白的分享...好正......可惜我一隻emia都無:63:
GOOD~:71:
尼幾隻我都有,EMIA係我最愛:71:
EMIA都係我最愛,十扑:shiny::shiny:
呢幾隻zeon emia可以話係極品
我都而家都好like
我隻老虎放向櫃到幾年,已經溶膠+成隻''痴立立…
我隻老虎放向櫃到幾年,已經溶膠+成隻''痴立立…
Mr009 發表於 8-3-2012 15:50

我咁多隻都係放在櫃中咁多年,好彩冇痴立立
係隻rx78有多處地方變色,紅渣頭頂小小變色

emia自護系的勇士大家點評價,如果見到平,都想買隻玩下
回復 8# AJ
以前肥趣三款勇士都係三魚,老虎,紅渣都係五魚:36:
G3我都有,幾正:36:
同樣比例的MIA有出陸戰高達,雷射大砲,大魔,強人,大魔水準拍得住EMIA:71:
好用心的介紹:73:
EMIA:71::71::71:
emia is very good:71:
好正嘅報告,呢幾隻 MS 啲上色同滲線真係做得唔錯。
高達可動性超高,唯一不好就係比較矮
nice collection & photos:71: