Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 僭建演義

財經CAREFREE - 順叔
僭建演義(中)
(2012年02月21日)

上回講到,長江實業(001)在2006年底買入馬鞍山77區天宇海地盤,地價32億元,可建樓面面積約88萬方呎,於2010年9月賣樓花,逾千伙單位在4日內沽清,成為政府推出「9招12式」新樓銷售手法管制後,去貨最快的樓盤。
地產商唔會同你講樓盤「發水」比例有幾多,不過大家可以根據有限資料,自己粗略估計。
尤其係好似天宇海呢啲,一炮沽清,而唔係唧牙膏式咁去貨的樓盤,條數最容易計。長實班樓神曾經向傳媒透露,沽清所有單位後,套現金額總共約76億元,平均呎價約6,426元,OK?
小學算術題,「總套現金額」除以「平均呎價」,等如「樓盤總銷售面積」,亦即係天宇海呢個項目,長實總共賣咗幾多「呎」出街,坐定,數目係118萬方呎。
地政署賣地的時候,天宇海地盤「可建樓面」面積只有88萬方呎,長實將麵粉搓完之後,再拎出街賣,變咗118萬方呎,各位觀眾,呢啲就叫做「發水」。
「88」變「118」,唔發達就假,發水高達34%,接近30萬方呎的樓面面積,以每方呎約6,426元平均銷售價計算,價值接近20億元,免地價免費送俾長實。
天宇海地盤,長實買入價32億元,地價加建築再加利息,總成本當佢50億銀好未,長實套現76億元,利潤都有26億元,如果項目冇得發水,冇咗免費贈送的30萬方呎樓面,就只係賺幾億銀貨仔,講到呢度,大家明白,點解「發水秘笈」等如地產商「發達秘笈」未?
唔差在講多一次,「發水面積」,其實係停車場、會所、大堂和垃圾房等等,樓盤單位以外的「公用設施」,轉個頭當「銷售面積」賣俾用家。
天宇海發水超過三成,以長實老實的發展商,唔使睇本樓書,都知道樓盤實用面積,拉勻大約只係七成左右。
舉個例,天宇海「平台層」個花園,肯定計入「銷售面積」,六千幾蚊一方呎,但係極可能只係一項「公用設施」。
順叔睇電視台報道,看更有權出入花園,花園下面亦有類似「水渠」的設施,同時有一排排「去水窿」,即係話業主在自己花園唔係放乜都得,阻住去水位,就會被管理公司干涉,咁好想問吓長實執行董事趙國雄先生,如果天宇海樓書冇明確標示「平台層」花園的去水設施,算唔算「誤導」。
每個人對「賣家誤導」或者「買家疏忽」的界線,或有不同,唔問趙國雄,不如問佢老闆長實主席李嘉誠,天宇海樓書上,建築物正面2D平面圖,將「平台層」同地勢低一截的會所拼埋一齊,又唔顯示地面水平,又應該點解釋;又或者咁問,買堂堂大藍籌發展商啲樓,係咪同買四流上市公司股票冇分別,買家就要事事小心呢!
以前在李嘉誠基金會網頁睇過一段視頻,長實主席李嘉誠接受內地電視台訪問,講到做生意唔可以靠搵人笨,因為有一次冇第二次,並非長遠之道。或者住宅市場係另一類生意,並面對一個「經常性」(Recurring)的對手或顧客群,大部分買家有今生冇來世,買樓可能係一世人最大、唯一的物業消費投資,橫掂都唔會返轉頭再幫襯,有著數不妨搾到盡。
樓盤發水愈大,消費者權益必定愈被壓縮,除咗實用比例縮水,成個樓盤及單位的設計,通常只會顧及用盡發水而來嘅地積比例,唔理買家的居住需要,好似通風、採光、對流呢啲基本「人性」需要,只會在舊樓或公共屋邨見到。
天宇海「平台層」部分單位,睡房跟行人路只是一臂之及,可以話係古怪到極嘅設計,呢度又想問吓長實,一個樓盤因為發水賺十幾廿億,係咪有絕對需要,將十幾廿個「平台層」,劃成住宅面積一部分,透過樓書美輪美奐的包裝,吸引沒有經驗的買家上釣買樓花,賺埋嗰十幾廿萬元呢?
將十幾廿個「平台層」,劃成住宅面積一部分,透過樓書美輪美奐的包裝,吸引沒有經驗的買家上釣買樓花,賺埋嗰十幾廿萬元呢? :71:
我都唔明, 呃多少少對李生同班大股東嚟講有乜用, 佢地副身家已經洗唔晒啦, 積下陰德唔好咩? 佢地肯定冇來世冇報應? 不過我呢d窮人呢世都唔會明有錢佬諗乜架喇.........
我都唔明, 呃多少少對李生同班大股東嚟講有乜用, 佢地副身家已經洗唔晒啦, 積下陰德唔好咩? 佢地肯定 ...
FANGJOKER 發表於 26-2-2012 03:01 PM

因為 D 子孫已經有屎忽,所以可以肆無忌憚咁去呃...........
何況更有一班人為呢 D 財閥護航,你反抗便是粗暴!就是愚民!!!!
有屎忽不過(基)您的帖子長度不符合要求。
我都唔明, 呃多少少對李生同班大股東嚟講有乜用, 佢地副身家已經洗唔晒啦, 積下陰德唔好咩? 佢地肯定 ...
FANGJOKER 發表於 26-2-2012 03:01 PM

你打機都會不停挑戰更高分吧,對他們來說這只是一場遊戲:45:

:59:您的帖子長度不符合要求。