Toysdaily 玩具日報

查看: 6639|回復: 20

[新聞] 長實都算威,呃錢呃到上六點半新聞

剛剛六點半新聞,馬鞍山天宇海,價值 700 萬單位,售樓書話係平台層,跟住係 5/f,但收樓時原來係地下,行過可以望到間屋!伸手可拍到隻窗!! 當然,上一層仍然是"5/f"!

買副棋張紙薄 D 都要告,咁樣明呃法,不知兩位特首侯選人點睇呢?

http://www.youtube.com/watch?v=uiSnK4E6N2c

http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=17287675

http://kornhill.dyndns.org/next/magdetails.php?book=4&issue=1141&page=0383819323
This City is dead, don't you know?:38:
長實成日話蘋果(壹傳媒)玩針對,但每次賣樓都有不實,也難怪人家不會以此作頭版報導吧!

買副棋張紙薄 D 都要告,咁樣明呃法,不知兩位特首侯選人點睇呢?
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-170508-1-1.html
這便是有錢人和窮人分別:71:特首你好x野
賠雙倍錢先合理…
我認同長實這手法,確實卑鄙

但另一方面,點解買樓只係睇售樓書嘅介紹而去決定呢?幾百萬喎,幾百蚊隻玩具你都會睇下貨,做下驗屍官先去買啦...就算係訂貨,有冇人會睇設計圖去決定買唔買?

太公釣魚,願者上鉤:67:

:59:您的帖子長度不符合要求
棋張紙太薄(對玩具安全監管)有外國法律可依,香港法律搬字過紙就可以,所以有法可依.
賣樓平台變G/F呢D咁畸形的玩法無外國法律可依,想立法都唔知點立,所以變成無法可依.
我認同長實這手法,確實卑鄙

但另一方面,點解買樓只係睇售樓書嘅介紹而去決定呢?幾百萬喎,幾百蚊隻 ...
verywai 發表於 13-2-2012 09:40 AM

樓花係咁
訂ht 都係睇版就要訂,
如果唔係就買唔到.
有現樓睇就唔係叫樓花鳥......
好笑過警訊入面d街頭騙案......只是笑中有淚
樓花係咁
訂ht 都係睇版就要訂,
如果唔係就買唔到.
fatestay 發表於 13-2-2012 12:20

點會買唔到,有好多再販嘅例子啦

好明顯,呢個單位係叫地下連花園,若果真係叫平台連花園,咁就肯定呢個樓盤下面係融洞,整楝大厦已下陷,唔住得人嘅!支持買家集體報案或訴訟。
完全係明呃 woo~~

無論點解釋,都係存心呃,
今次玩得咁明顯,又睇下有冇下文~~~
回復 14# Garycharm

我覺得實無下文,都是要有人出來整單大野才會有人處理:42: