Toysdaily 玩具日報

查看: 46065|回復: 51

[分享討論] AMIAMI知多D - April update

見久唔久就有人問,咁我不如分享下自己經驗啦

AMIAMI 流程好簡單

www.amiami.com

- 係WEBSITE揀野落CART -> 落ORDER

- CONFIRM 運送方法 (EMS/掛號/非掛號) 地址同付款方法(CREDIT CARD/PAYPAL)

- 佢會SEND個ACKNOWLEDGEMENT EMAIL比你(而家落ORDER之後可以係返WEB CHECK返同有限度更改,所以唔會再有CONFIRM ORDER既EMAIL,黎到呢個MOMENT都係無需比錢的,同AMAZON一樣)

- 而家仲有個FUNCTION可以將同一個月出貨既ORDER COMBINE,咁就可以慳D運費,不過有風險架,因為可以COMBINE,唔可以拆返開,除非某件貨DELAY超過三個月,佢會幫你拆返果件野出黎(呢樣野只會係ES合金度發生)

- 到有貨,佢先會將運費+貨價出個TOTAL AMOUNT比你,你可以選擇PAYPAL/CREDIT CARD

- 佢地收到錢之後會有確認EMAIL,一兩日之後佢地會出貨EMAIL,如果係EMS/掛號郵包佢會比埋TRACING NUMBER你.

- 貨品送到你手上->禮成

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

用左AMIAMI差唔多兩年(自發現香港十鋪九炒之後),都算買左好多野,包括合金魂(金毛同大帝).OO7劍,GGG,魔動王,聖衣神話等等..
其中都好多易中SAD之物,但SO FAR未中過SAD貨,唔知係咪佢地出貨前會自己做多次QC,不過如果係真就佢地醒啦,因為如果要退要換,買賣雙方都煩啦.加上咁樣會令人安心D.

至於價錢,就要好睇情況了,因為係網上付款既關係,而家通常都係9~10算的.但係AMIAMI解釋過佢地都係類似大集團式既一大LOT貨入,所以可以用好近批貨既價錢賣返出黎,多數係定價既6~7折,咁樣拉上補下,加埋運費,其實而家同街價差無幾或者係貴幾十蚊.

最好既地方就係,1.唔駛落訂金.2.訂左一定唔會改價錢或者CUT單.
有時睇住街係咁炒但係我仲係以正常價入手都幾爽,(好似大帝咁,我果陣1850包埋運費,收到果陣街仲賣緊2.5K)當然,亦都有買貴好多既例子(皇級係一個經典,我15xx入架)
但係如果你要玩第一手玩具就一定要用EMS,咁就會貴好多.
我而家多數係用普通包裹,下下等兩星期先送到架.

小提醒:唔好諗住唔駛比訂金就亂咁落ORDER,到之後發現唔岩價就取消,我以為就試過咁爭D比佢BLACK LIST,除非你有多過一個收貨地址同卡,佢個BLACK LIST係無期限的.

參考網址 www.amiami.com
good post and thanks for information!
when will know the postage fee? when you order? how much approximately?
睇返個網, 同一產品, 原來日本國內折扣多D的
3Q ching :love:
回復 1# leawong

送貨地址 可以 海外都可以 ?
very detail, thank you~
回復 1# leawong

我都用左AMIAMI差不多兩年, 感覺同ching一樣, sfsg!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
thx info...
我想問多次次問題...
見佢係用yen黎計算...
咁用信用卡買,係唔係都要加埋手續費???
同埋真係一個唔好彩中左sad,例如缺件 / 爛件...
應該點樣要求佢更換???
回復 8# nycwingo

基本上佢地呢方面好似都幾堅守架.
我而家果LOT有八件,加加埋埋可能都要EMS至得.
因為運費而取消似乎都係唔得.
我試過只係要求遲D比錢都被REJECT左.

你呢個問題月尾我應該會得到答案.

回復 10# 小堅

之前都係用PAYPAL,信用卡直接付款12年1月前係日本國內既ORDER先得.
所以暫時都未知,但以我估計既然佢出得呢個OPTION,應該就係唔駛手續費的.
哈哈,又係一個出貨先知既答案.
至於SAD貨問題,我真係未試過,所以都答唔到你.
呢個都係我咁放心係佢度買野既其中一個原因.
睇返個網, 同一產品, 原來日本國內折扣多D的
redfish 發表於 17-2-2012 02:32 PM

在日本當地購買要付5%銷售稅, 最後的價格一樣
通常一隻figma要幾多運費左右?
一個月訂得幾件用ems的話咪好貴:30: