Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: aa789

[個人收藏] 魔戒超可動 暗黑騎士 牙

回復  antitid
抱歉太晚回覆...
三秒膠 快速方便..不過要謹慎

回復  oookami

用  PPC-T05G 大  ...
aa789 發表於 11-2-2012 11:46 PM

唔該曬
請問可以詳細d講下邊部份用咩件?
旺角邊度有得買
回復  antitid
抱歉太晚回覆...
三秒膠 快速方便..不過要謹慎
aa789 發表於 11-2-2012 11:46 PM

我 AA膠, 502, super glue 都有試過, 但效果都唔好

情況係 切斷joint加膠棒延長, 再打銅枝, 但還是無法承受旋轉的力度.
個人感覺 AA膠, 502 都欠彈性, 重覆順逆旋轉就很易剝離.
super glue 彈性還可以, 但太稠, 無法流入膠棒的洞與銅枝之間.

好像只有我黏銅枝有這問題:49:
我 AA膠, 502, super glue 都有試過, 但效果都唔好

情況係 切斷joint加膠棒延長, 再打銅枝, 但還是無 ...
antitid 發表於 12-2-2012 11:14 PM

師兄,我試過入完銅枝再加ab膠造型(5金鋪勁個d),關節都夠力唔斷.....
I cant see the pic.... :79:
師兄,我試過入完銅枝再加ab膠造型(5金鋪勁個d),關節都夠力唔斷.....
neo.L 發表於 13-2-2012 01:03 AM

希望你看得明白吧~

我的問題主要發生在 ball joint延長,

下圖紫色是ball joint, 藍色是膠棒, 黃色是銅枝, 紅色粉紅色是膠水.
我把銅枝頭尾屈成鈎形可確保三者不會橫向甩出來;
當部件安上ball joint後一轉, 粉紅色線處的膠水就好易甩, 即頭尾ball joint變成能轉動, 癈了.

回復 35# antitid

我就係講籃色位用左ab,你用aa膠都唔夠力?
我係似你但冇鑽穿ball位,再落ab中間,之後打磨中間柱體,真係夠力.....
不错,改的真好哎~~~
果然改造之後整個動作的魄力大增~~佩服樓主的功力!!
頭像被屏蔽
回復 1# aa789

呢個 post,隔左咁耐依然精彩,好羨慕大大既改造及攝影角度既功力。
牙狼的髋关节断裂 有得救吗?求aa大PM
不好意思,不够权限回复PM,就是盆骨连接大腿那个球型关节,之前那个地方夹得很紧,没留意节结果扭断了。
同求过程,看后面回复貌似是有过程的?但是刷了好多次都没有看到有关改造的图或文额。。。
LZ教程的贴呢?~~~~~~~~~~~~
ching有无修改教程!!!太正