Toysdaily 玩具日報

查看: 7488|回復: 18

[個人收藏] Square Enix Batman Arkham Asylum Play Arts Kai Batman

阿卡姆瘋人院/Batman Arkham Asylum由美漫走到各式平台的GAME
壽屋海外市場部門睇中其電玩人物身份
電玩角式完全合符Square Enix可動化理念接任發行工作
並交由PLAY ARTS KAI負責制作部份
得知PA出阿卡姆瘋人院如所料Batman連同宿敵Joker一Pair出
6090Yen亦打破了過往PA產品定價
版權稅貴?工資上浮?物料漲價都有可能同事發生
ne pair好貴呢:70:
在DC英雄堆中Batman佔喜愛第一位基於對Joker冇愛
所以單買了Square Enix Batman Arkham Asylum Play Arts Kai Batman:76:

盒因應披風體積人物厚度採用PVC體積規格包裝
PAK重視程度是史上厚盒包裝:50:
6090Yen亦是過往壽屋シャイニング・ウィンド美女Figure級別
所以6090Yen的價值是有個大體的盒:ice:

本體237mm稍高於FF XIII-2 ライトニング比Halo/ METAL GEAR SOLID來得細隻
本體雖然矮夠大隻而且材質感好好:$

頭雕都算做得似吧?
只得一個無開口樣又無素顏就唔夠玩囉

隨盒附有半邊披風部件藏於裹紙上
用來入替左邊截披風
老實說這種美式張貼吸塑披風件的收納方法有唔妥善存放之斃端
PA唔好好用吸塑底的空間做塊膠模套塊披風上去有幾難?撕開了又放唔番上去感覺唔完整
對披風收放處理~不爽!

披風採用分二模件成型
跟Figure的是向內卷披風唔同掛紙板上的
裝嵌了飄起披風件唔影響動作

披風分二邊處理雖然有擴充動作空間
就唔完整型狀來說似撕爛了的披風延怪異:ice:

唔旭2塊披風就冇問題
加裝塊揚起件Batman站姿更有型:73:

飛鏢是基本裝備:76: 承托披風靠背後兩粒Ball Joint轉動的話根本承托唔起披風重量:30:

支鎗造型又比較無寧兩可:80: 設有三個彈射爪型倒扣
Batman原來有支是好笨重的鎗:38:
最大問題是高過水平線的鎗管設計
完全違背水平線發射概念
手腕/手掌要降低去遷就鎗口動作變得唔好睇

Batman玩味落在披風活動上
素體的可動就跟過往PAK產品差唔多

只要PAK 出DC英雄有一定產量既話:he: 玩MARVEL VS CAPCOM唔難:36:

Square Enix Batman Arkham Asylum Play Arts Kai Batman
造型正塗裝質感靚有不俗的可動
絕對係好玩正物:71:

個人覺得6090Yen的比較Batman似乎抵玩d喎:61:
http://www.amiami.jp/top/detail/ ... t%3D0%24pagecnt%3D1

PS: Square Enix Batman Arkham Asylum Play Arts Kai
6090Yen打破了過往PA產品定價
開放了調整空間就意識到6090Yen只是個開端
PAK今後必用得著
http://www.amiami.jp/top/detail/ ... t%3D0%24pagecnt%3D1
值唔值得買見仁見智
取決於喜愛程度啦

:p 終於知道Square Enix Batman Arkham Asylum Play Arts Kai下款將會是Harley Quinn
相信對Harley Quinn控 來講會是喜訊吧?
http://www.plastikitty.com/home/ ... sylum-play-arts-kai
http://toynewsi.com/index.php?itemid=17808
到時睇實物先算
我就覺得Harley Quinn素顏 Ver正d la

咁有心機嘅post 竟然冇人推?
價錢如果唔係咁進取,我都會入呢隻.

e個post真係正,我想問買左的師兄,關節如何?有點貴,但被毒到想買。thx!
ps:把槍設定唔係水平,係因為game中用黎釣上方的東西,水平有第2樣武器輔助的。
e個post真係正,我想問買左的師兄,關節如何?有點貴,但被毒到想買。thx!
ps:把槍設定唔係水平,係因為g ...
benedict 發表於 28-1-2012 09:14

Batman有買貴玩無後悔

我隻關節鬆緊適中
整體夠扎實
動作都夠玩

thx thx
AA Game就冇玩
不過睇番片我先知支野原來是比Batman垂直昇降用

Play arys出得2件武器都覺少
蝙蝠俠感覺還是不錯的,就是比例很鬱悶,是8寸的吧?沒法搭配DC6寸一起玩。
蝙蝠俠感覺還是不錯的,就是比例很鬱悶,是8寸的吧?沒法搭配DC6寸一起玩。
kingraider 發表於 28-1-2012 19:05

所言甚是

PLAY ARTS就是如此沒法搭配
比例控會比較失望呢
玩是不錯啦
扭扭擰擰手感好好

披風係由四塊組成而唔影響動作表現
以背肌那片做例每揮動手腕
披風重疊的位置就會跟著拉動

承托披風靠背後兩粒Ball Joint轉動的話根本承托唔起披風重量
上與下擺動就無問題
Ball Joint內有齒輪~披風每當向上、向下擺動就會產生卡卡聲
內裡齒輪對位做到卡死狀態就可固定披風高度了

Batman披風原來都好好玩:73:

感覺不錯 , 但就正如樓上師兄講 , 價錢太貴了 , 況且我玩開 3.75 的 XD
披風係由四塊組成而唔影響動作表現
以背肌那片做例每揮動手腕
披風重疊的位置就會跟著拉動

承托披風靠 ...
純白騎士姬Saber 發表於 28-1-2012 09:36 PM

真係好好玩咁喎
無論造工,著色和可動都有一流表現.....實在很吸引
不過這個比例的BATMAN實在很難找到對手......
PLAYARTS你真玩野:53:
真係好好玩咁喎
無論造工,著色和可動都有一流表現.....實在很吸引
不過這個比例的BATMAN實在很難找到對 ...
大ken 發表於 29-1-2012 09:16

其實玩12”都係好難找齊對手的....
PLAY ARTS Batman的對手有Joker
你可以買來對打
遲d出Harley Quinn:45:

想收更多角式正確比例既話PLAY ARTS確實唔係首選喔!
回復 13# Duraxyll
Harley, Armored Batman
Duraxyll 發表於 31-1-2012 09:38

:71:
Harley Quinn Fans:handshake:一定等到好心急:he:
未定販售日期呢
PA post要支持~!

隻隻game好好玩~~