Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] hehemimi的玩具櫃(2018年3月20日更新p.117-二,三月入手 - Part 2)

實至名歸的機戰超級粉絲!
三木白花子 發表於 9-9-2016 06:27 AM
實至名歸的機戰超級粉絲!

三木兄太抬舉我啦.人老懶了唔夠熱血放在機戰,新出og仍未爆機呢

********PART 3  第三部*******
各位師兄好..抱歉要到接近九月中先總結八月入手..因為小弟用部份時間改做機戰韋撤加Vaisaga..希望月內完工..

又講番八月入左咩書刊...jump流漫畫講座有超人氣漫畫一拳超人繪師村田雄介先生同埋少年情愛漫畫大師桂正和先生..想知佢地依兩位既用筆分鏡技巧就唔好錯過..另外也有另外幾本書要介紹...

書刊: Digital Sculpter Training Course 數碼原型師養成講座
老實說如果無用Zbrush,3D-Coat軟件依本書實用性會好低..不過可以了解下製作利用立體電腦軟件技術製作雕塑要留意地方..了解下依方面發展

書刊: PERFECT GUIDE OF NOSTALGIC FAMILY COMPUTER
懷古任天堂家庭遊戲完全指南
唔駛講又係童年回憶先入依本..亦有大量當年受歡迎任天堂遊戲排名.資料.收藏家名人專訪等..只要您曾愛上或仍沉迷既玩家都推介一看...

書刊: 講談社幪面超人45周年紀念
雖然話年年都出..話晒都係擺大壽..咪支持下囉...

最後送上八月份既入手..八月出既新貨其實好多值得多入..但奈何空間銀彈有限..無可能全部都咁做....另外九月份已有部份積存..唔貼相清一清唔得啦..XD

******End of Part 3 / End of Report for August (第三部份/八月總結完)******
秋天真是砌模型的好季節!:78:
我也入黎報到!:78:

各位好..又有一個月無上黎貼..又講訂左咩先..
shf新亞瑪遜,亂馬小茜,拉麵男HiMetal太陽之牙,r魂太空坦克,烙印戰士胎海之娼姬等....

書刊有依d..超悟空傳總集編,龍珠全彩中文版人造人篇第3集同埋犬屋敷第7集..

今次想介紹不是漫畫玩具有關書刊..首先係日本文化旅遊有關既書刊介紹:
Hello!秋葉原 伊東富美,台灣角川,黑白,153pages,用漫畫,相片形式介紹有關秋葉原冷知識,對旅遊及了解日本文化有相當幫助.

另一本書刊係有關外星人:Extraterrestrial Conpendium (HMV Ideal Exclusive Version)-ETCBook ,Fullcolor, 172pages,記載86種各地有關外星人事件中出現外星生命資料....

跟住係九月部份入手…

Autoart McLaren P1 1:18 Matt Chrome(續)
評:由裡到外都細緻無遺.超流暢線條加上銀色及拉花輪軑增加冷傲的超現實感及賽道感.可以算上是一種藝術品吧

Action toy 天威勇士 MachinRoboSeries
評:配件唔少,做型不過不失,唯體型較細.另部份變形需要換件…部份關節較弱,配件如履帶等為假狗不可動及細緻度有改善空間…以性價比來說也算不過不失…而同類產品較少亦有一定吸引力

國產土炮MetalGear七劍
評:可能講出黎您地唔信:當年見MB七劍實物我都冇入…但見此試辦做形已有興趣入(當然我不是想極力推介非正版貨)…就說它缺點吧..QC真係好差…差不多盒盒都有問題.幸好可以換,而部份關節接位(如頭頸接位),角及領突用硬膠料也易斷及難保養…那麼優點呢?自已想像吧XD

Megahouse 橙路 鮎川圓 鮎川ネジろ Madoka  Ayukawa
評:無咩寫過囡囡玩評(咪以為去錯左風月版XD)…相信依隻大家係八十年代仲係青春期既男仔又有睇漫畫無奶油無印象…佢應該係萌既始祖,俾到各位初戀感覺既第一人…
唔講咁多……依隻要我評:會有d失望…囉maxfactory shining wind Seena (下圖右方)系列比較既話…佢膚色,鞋還叫勉強可以…babyfat見仁見智我都算…底座有logo又整得唔錯…但眼神底框用線太粗目光欠神,咀型表情不明,髮陰同外衣做型單調厚重欠動感…連身體線條陰影欠奉..比較下實物同官圖及包裝盒相係臉形髮陰上都有差異的…實在有粗製濫做既感覺…而我既感覺就好似初戀咁:期待太高,過程青澀,結果無疾而終又刻骨銘心囉…T口T

BU Unbox XBomber 電擊合身 sofubi
評:雖然主色只有紅白,但上色細緻位甚至關節設計一點也不馬虎,做形既貼近原著亦有可愛之處.個人認為為今年其中一隻出得最好既搪膠…

Evolution toy Metal Action 07 閃電超人 雷神號
評:換件變形,全件金屬組成比例高,鍍銀車軸.有口內炮,摺翼及口鉗,翻折車輪,可動螺旋翼機關等…QC同大小接近舊版合金,換件接合方式簡單算穩但有風險.. 而附連部件未有閃電超人及機上槍炮扣少許分..

今次舊物分享就一次過放閃電超人雷神號 ьユЖ⑦号...

同埋XBomber 電擊合身吧..

屋企有咁多位DISPLAY同儲書&玩具多好∼∼∼:$

連敗兄言重啦...事實上我也可能快收山..哈哈  發表於 3-10-2016 07:26 AM
黑色三連敗 發表於 2-10-2016 09:08 PM
屋企有咁多位DISPLAY同儲書&玩具多好∼∼∼

唔駛收∼∼∼我都未∼∼∼:DD
hehemimi 發表於 1-10-2016 10:49 PM
各位好..又有一個月無上黎貼..又講訂左咩先..
shf新亞瑪遜,亂馬小茜,拉麵男HiMetal太陽之牙,r魂太空坦克, ...

MC7劍本來都想試下平平地買來玩,不過,想深一層,還是留待日後如開MB line才買吧....

各位好..又黎月尾玩評..由於時間有限..小弟會分幾次更新此帖..
首先十月部份新訂有…SR帝皇G Emperor, AA單眼帝皇SKL,R魂英格倫,rx78高達,大魔 Real Color Type,筋肉人復刻細膠等..

十月部份入手玩具有R魂英格倫,rx78高達Real Color Type,紅魔蟹,ET極級巨靈神,鐵人28FX.佐助(鼬太知決戰ver)等..

十月龍珠wcf有The Historical Character第一彈...亦有復刻龍珠Carddass復活ソ人造人間&ヱヨь編

因為無位留俾車仔..所以入貨好小心...車仔只入左依隻..Tomica Premium Lancer Stratos HF Rally

十月書刊方面..入手有依d..

介紹當中兩本..
Figure王225期Diaclone專輯
有Diaclone故事簡介.歷代新舊產品相片資料

筋肉人大解剖完全保存版
有主要角色介紹,故事簡介.作者原畫專訪等

跟住黎幾個本月產品短評..

Robot魂 2016魂展限定 GUNDAM RX78-2 ANIME Real Type Color of Movie Color
評:配件多連劍.槍,火箭炮,效果件等(與AN1ME 192普通版數目一樣)但身上有水貼及附送紅彗星背景板...關節活動能力佳,表面處理比普通版吸引.要留意手腕波狀關節太幼…做成與部份手部件安裝更換上出現困難…

Robot魂魂商店限定聖戰士利布根Leprechaun Hyper Ver.
評:連盾,劍,翼,手,效果件等等部件,駕駛倉可揭,重量分佈合格,但活動能力部份因設計受阻,換件方便,半透明加電鍍為機體增加高級及奇幻感.整體吸引力增加不小…

Robot魂機動警察英格倫1號 INGRAM 1st
評:配件多,連換面件,手部,武器配件及警備裝甲車等,做型可以但雙腳稍嫌較短, 頭部活動設計只限二維及腰部活動範圍有限,其餘關節活動範圍可以,做型,上色與重量分佈可以接受但只屬不過不失,透明膠眼罩,另部份配件比較細小及纖幼,裝接把玩要小心及耐性…可能有丟失斷裂風險 (註:頭頂不連角約13厘米高.連角約14. 5厘米高)

Robot魂馬莎專用魔蟹Z'Gok Char's Custom Model ANIME ver.
評:配件多連特效件,關節除頸腰外活動能力足,表面處理亦不太膠但要自行加水貼滲線…整體不差..甚至有好玩及可愛元素..

名場面(?)又可以再次重現...XD

Evolution Toy Tetsujin 28 FX 鐵人28FX
評:配件有手.背包機.駕駛員等配件…電鍍效果唔差但有刮花風險.由於全身大部份用膠,重量分佈不穩, 另肩甲及背包接合不算實妥… 企立及擺姿勢間中有不穩或掉件現象,手部換件活動能力亦有限但算夠力

Evolution Toy Grendizer Giga 極級巨靈神 Garage Kit
評:配件有手.頭角.斗篷.月牙斧同埋臂扼齒環配件,不算多,表面金屬感,頭部做型, 主体金屬重量分佈不差,關節活動性及強度不太弱但有改善空間(尤其裝上硬斗篷後),頭角亦有鬆甩風險…但整体算係ET中較佳質素產品.加上係此機體首次商品化及歐洲受歡迎關係…入得過

上架後一攝...

舊物分享有高達自護軍大型機體GFF及MIA系列..

******END OF PART1/PART2*****

得閑坐下.:78:
機動警察實物隻白有無消光?
我見有d師兄出圖好似幾反光...

6j兄..今次英格倫表面處理光面..但唔算膠  發表於 30-10-2016 07:26 AM
wUt`
入來坐坐。:78:
盒模型砌好了嗎?
隻新巨靈神是新動畫設定嗎?我沒有看過,沒有愛呢。:ar:
睇左當買左∼∼∼:handshake:

連敗兄無興趣定無位入?..竟然視若無暏?:@