Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 「非公認戰隊 Akibaranger series 痛 」重妄想討論區(非公認巨人登場!!)

回復  原罪

都估到你又有睇
個人覺得呢套比所謂的"公認"戰隊好看十倍(由其是現在小林阿姨那套), ...
toycoffe 發表於 5-5-2012 09:43 PM

雖然都係戰隊, 但呢套係半夜點幾鐘做, 即係比大人睇(例如av女優赤裸出鏡), 佢尐gag仲要係睇足幾十年戰隊既達人先有共鳴.......不應該與星期日早上七八點, 那些給小朋友看的"公認"戰隊比較吧.....  :77:
非公認兩個女主角都好得!最中秋葉藍~

穗花就根本唔使講!
原罪 發表於 6-5-2012 06:15 PM

x2
睇左樓上o個張秋葉藍直頭流哂鼻血

套特命機設, 男女角even 連基地入面d 角色我都覺得好唔掂

依家睇左5集左右都冇心機繼續...

怪就怪之前o個套海賊太正, 依家加埋非公認, 睇怕都唔會hit 得去邊架喇
x2
睇左樓上o個張秋葉藍直頭流哂鼻血

套特命機設, 男女角even 連基地入面d 角色我都覺得好唔掂

...
davidki99 發表於 7-5-2012 11:35 AM

e+播緊果兩套根本原全5同類型既作品,又冇得比較既~
特命在下係支持既,係有不足既地方,但用心同突破既設定蠻吸引到在下:)5明你講既角色好唔掂係指外型定性格?近幾集已將主角既描寫擴大,更了解到角色既內心~
非公認無追開戰隊的話會少左好多樂趣,呢點一開始已經係差別...
e+播緊果兩套根本原全5同類型既作品,又冇得比較既~
特命在下係支持既,係有不足既地方,但用心同突破既設定 ...
zero2443 發表於 7-5-2012 01:11 PM

外形唔掂呢樣相信係普遍意見
不過各花入各眼, 唔多講喇

至於角色既描寫, 我睇得幾集真係唔知. 可能好好都未定
但係頭幾集唔吸引到我繼續, 不過大大你咁捧場, 我都會再睇多幾集比次機會佢既

至於非公認, even 冇睇過其他戰隊好左好多樂趣都好
都已經好好笑同吸引

純個人意見, 不喜盡插 :64:

特命同非公認根本係兩套吾同戲種的劇,就好似正如「英雄本色」同「精裝追女仔」入便玩返/自嘲返英雄本色的橋段相似,我就覺得根本無得甘樣比較呢...

我個人鍾意特命,但我一向是加入埋合理性/真實性/(成人向)的方向去看,所以係好個人趣味做出發點,而點解覺得特命符合以上的原素已在前幾個reply說了。加上個人一直想EVA真人化.. 呢套影子劇我中….

不評外形,角色描寫set up足夠料,現在只是頭幾集,50集長劇角色build up通常會拉長少少時間去做,而角色描寫正是小林姨最拿手,所以我仍有期待;而劇情的確係暫未見張力,而另一方面卻給我一種真實感。另外令我意外的是現在一直處下風的劇情…設計圖同能源已被搶走…

返回劇情當然問到特攝戰隊是否雖要同現實感掛勾,那是另一話題而我可以肯定的說在特攝幪面超人製作組就有關注此問題。在「幪面超人響鬼的事情」一書中,作者兼製作人道出如kuuga他們設定是有分了6級關於幪面超人隱藏於社會中的爆光情度,可能我套在戰隊系列上並不適用吧。但我覺得特命(小林姨)是朝着此方向進行…

海賊對於我來說是獨特同獨立的,模式係玩「眾志成城」每集/隔集就出返d舊角色,我吾熟戰隊都覺得目不暇給,但細論劇情真係甘緊張引發到追看性?定係橋段不段出現的舊角色…(還是2位美女呢?呢個一定係我其中一個主因),好明顯去到40集左右劇風係突然改變(即講返請佢地幾個背後的故事),我返而先覺得劇情上開始好睇…

個人覺得儲左35年的氣,一次過放出來,如甘都失敗就真係抵打中的抵打。特命排係海賊後根本未打已經輸左一半,有幾多人一下子接受到大Party完結後的冷清?

原來=.+!!

穗花
生日:1985年 12月 20日
血型:O型
星座:射手座
身高:160
三圍:34F、 22、 35

穗花日本女演員、前AV女優。於2004年出道,在出道前曾當過護士賽車女王。除了AV活動之外,也常在一般的電視節目上出現,常出現於戲劇綜藝節目甚至音樂創作,與夏目奈奈蒼井空並列為在一般非AV活動也很頻繁的女優。2005年底,在VIDEO BOY頒獎典禮上獲得了NICE BODY的前五名。2007年3月15日獲日本成人廣播大獎2007年度的女演員大獎。2007年6月份,與知名男演員押尾學傳出緋聞。
特命同非公認根本係兩套吾同戲種的劇,就好似正如「英雄本色」同「精裝追女仔」入便玩返/自嘲返英雄本色的橋 ...
takeshi 發表於 7-5-2012 05:57 PM

很同意你既睇法
海賊作為 華麗加過去戰隊系列的重現,之後既作品如何超越這個明星作? 正如Ching你所言,未打已經輸左一半
海賊之後既戰隊 如果要在根本既戰隊風格上出發 實在難以再做得更好 反而會被強烈地比下去
想像到東映其實很清楚這一點,所以新戰隊要走另一套風格 (藉此可以加入革新元素)
今年主題很明顯是寫給 311地震後的日本災民(雖然東映沒有題及過)
要讓災民/觀眾有共鳴感,首要的是故事合理、接近真實,而且在這類題材上最好不要誇張惹笑
走寫實路線的戰隊我是很欣賞的,(一方面可以洗脫戰隊兒童化設定、吸引年長少少既觀眾) 寫實改革打破左 戰隊常規性 角色故事-> 打怪 ->變大->機械人戰-> 這一話完
特命會雙線甚至三線發展(第10話),這樣做個人覺得比慣常好,可以做到雙邊平衡,至起碼不用經常性臨尾趕收工 變大->機械人戰 (認真skip依part係我指定動作)
亦有怪早死->角色描寫 (第5話),花不少時間去描寫角色性格
實景同巨大戰既改革就不用多講,明眼人都睇到製作團隊花左唔少時間係機械人既革新
不得不提既係加入左唔少配樂,配樂往往會被人忽略
至於劇情真係未有任何亮點,有一點要讚下係惡勢力已成功2次,不是廢的 XD 伏線(設計圖, 本村既前輩等等)已設下
總括在各方面都睇得出製作團隊花了不少心血金錢 嘗試加入新元素
真實嚴謹既故事 少不免少左有趣爆笑既元素 睇起上黎都比較沈悶 (尤其日劇深入描寫最興就係冇對白/動作慢/畫面停頓)
依幾年都食慣 東映俊男美女選角 既味精,Fourze不停有新女,非公認有穗花,特命既人選相比完全淡而無味,非公認戰隊 再一次證明戰隊 人設選角係最重要,其次劇情要有趣輕鬆搞笑
以上全為個人意見
特命同非公認根本係兩套吾同戲種的劇,就好似正如「英雄本色」同「精裝追女仔」入便玩返/自嘲返英雄本色的橋 ...
takeshi 發表於 7-5-2012 05:57 PM

海賊真係好獨特。
而非公認亦應該獨立去睇…
佢預告都講明「好孩子唔好睇!」:DD
同俾「好孩子」睇既特命點可以咁樣比較…

雖然小弟未睇特命…但小林姨既作品…侍戰隊,龍騎,電王,ooo…
ooo已經係比較差,但都非戰之罪…因為比人夾硬搶走好多集數,而且同時要做太多野…

只係想講,小林姨好似無一套係劇係唔好睇,我就幾唔信佢明知特命接住海賊播,佢會寫得唔好…
雖然特命小弟未睇…但我相信係值得一睇既。我信小林姨!!:!
不過特命走真係路線…我好驚步「超人力斯」後塵…
臨尾都要cut集數…
「超人力斯」係我唯一追睇哂既咸蛋超人。
故事,配樂…一流…
但係結果唔夠光之國既超人黎…
現在更好似被歸編黑歷史…

但確實好睇…
真係有幾集超悲…
睇特攝睇到好悲…真係唔知細路仔點睇…
回復 141# 冬暖夏涼小恐龍

:63::46::no::70:
回復 141# 冬暖夏涼小恐龍

咁就要上去找下D資源:35:
海賊真係好獨特。
而非公認亦應該獨立去睇…
佢預告都講明「好孩子唔好睇!」
同俾「好孩子 ...
原罪 發表於 8-5-2012 01:42 AM

可能我膚淺, 電王我真係唔鍾意睇...
000 一般
侍戰隊就真係好好睇

平成拉打小弟最鍾愛都係 W
連劇場版都冇咩大走樣o個下先難得嘛
000 一般
侍戰隊就真係好好睇

連劇 ...
davidki99 發表於 8-5-2012 11:23 AM

同感,小林淨得侍好睇:44:電王甚至反感
唔知SHF 有冇熊仔看呢
000 一般
侍戰隊就真係好好睇

連劇 ...
davidki99 發表於 8-5-2012 11:23 AM

唔鍾意睇開時間交錯既故事既話電王又真係幾難睇:DD