Toysdaily 玩具日報

查看: 18077|回復: 75

[改造交流] Medicom影月換301改massive2body及補色

一定要睇字
我的影月終於被我在2011年12月27玩至斷腰斷右手, 而我十分期待此日, 因為係我親手玩斷佢, 而唔係佢自然斷, 舊BODY嘅使命已完滿, 再來是我用301改MASSIVE闊膊BODY同影月重生, 我十分重視今次換BODY, 因我知換後影月會正到爆炸, 實淨沒蟹手可動提高, 以後可踢腳飛腿, 唔怕玩兩玩掃興, 亦都借今次機會跟大家分享一下, 幫佢換BODY, 不過要留意, 是一定要一D工具幫手, 有D我沒影出來, 強力風筒最緊要, 用來吹軟D甲而折出BODY. 不過重點若大家一定要跟我一樣換301改堅正BODY, 是有點要注意, 因影月手部的插口近手掌位是有小格厚一點引致不能完全插於301改BODY手前臂, 要用模型剪鉗剪平同上PART睇齊(稍後補相)

甲是這些了, 而舊BODY大家唔洗眷戀, 所有舊BODY嘢都唔需要用於新生影月上. 留來記念或別用就OK.

舊BODY所斷位置亦是M記公仔常斷位置, 已見怪不怪{:3_132:}

主角MASSIVE2 BODY, 有興趣可去超人搵, 若然連超人都不知那裡, 可PM我, 我有時間便覆大家{:3_129:}

此處是唯一我覺得要令我花一回工夫的手作仔, 但完成了一定比原裝的好, 不過我把皮衫在從舊BODY暴力拔出時弄穿了, 於是索性把原本藏在衫內的內甲鑲在外, 但絕沒影響外觀的.

這些架生少不得

我大致上已著回影月D甲, 而5號的黑色膝甲底盤除用植枝插也用上了AA膠, 就算5至6年後我要再換BODY, 到時仍可拆出的, 還可自用其他底盤.

注意要細心把皮衫對回甲內再FIT位, 不要粗暴, 篤穿了便要搵英姐造衫, 我到現在仍好多謝這位老人家能造12"衫幫到我手, 就算之前有大大開POST說她什麼什麼E樣那樣如何如何長江黃河,  結果大家都知了, 不想引起罵戰. 她這把年紀了, 仍收大家這點點任飲酒都不夠的$$來造衫, 在我眼中是勤奮老實的老人家

舊腳掌用風筒吹一陣就好易折出, 之後入新的301改吧, 爽呀, 不過我見意大家把301改BODY噴消光黑油或黑油都OK, 就算皮衫第時在關節位置少少損毀亦不會露出肉色BODY, 而是黑色不太穿崩.

IMG_4030.JPG IMG_4031.JPG
WONG SIR~:64:

IMG_4032.JPG IMG_4033.JPG

希望大家看得高興覺得實用{:3_130:}
Thank you 教學, 獲益良多!
全能既 ZIN 大... 無得頂呀......:63:
Wow........... a whole day work .......  :50:
E~最後都係揀左八号仔呀?

又補得幾靚喎!:71:
無得頂呀.............:63:
可唔可以垂直,立直影張黎睇下呀:35:
回復 7# 布魯士

影緊{:3_147:}
回復  布魯士

影緊
ZIN 發表於 31-12-2011 00:56

好期待呀:63:
回復 9# 布魯士

我只想睇$大D RIDER相~我唔想影到D RIDER孌螻羅.....嗚....呀.......唔豬有矛打錯字:66:
回復  布魯士

我只想睇$大D RIDER相~我唔想影到D RIDER孌螻羅.....嗚....呀.......唔豬有矛打錯字 ...
ZIN 發表於 31-12-2011 01:05

想睇下大大用寬身body 改後有幾正呀,立直影就ok:63:
:71::71: 我果隻都係差唔多咁樣換301改! 不過當然無大大整得咁完美啦!
再一次引証Zin大對拉打的愛
回復 5# catcat

THX 喵喵兄~係呀~有機會我都會試雙星或GIGA~ 感謝喵喵兄在我求救時提點:77:
感謝ZIN兄的教授分享,:71:在下爛了Body的影月想維修很久了!