Toysdaily 玩具日報

[改造交流] Medicom影月換301改massive2body及補色

回復 59# ZIN

想問下,,,,,,補色果part,你係用咩筆架?  我隻影月隻大脾又係有小小甩色,但小弟無咩上色經驗,所以好驚整衰左...可否指點下?

回復 61# bsinsan

要用埋THINNER加落油度, 一切都要嘗試...沒必然的妥當, 薄薄油上是沒問題的, 可以用背部一D唔起眼嘅位試試效果先, D筆都係在模型店有賣, 細微的用尖咀, 大幅便用大筆...., 要是沒信心或不想用背試, 買盒最平最平的模型上這些銀色, 或是問玩模型的朋友看看有沒有砌完用剩的模型框, 總言之搵D可以比你上色嘅嘢試下先, 已把需要的補色工具影了上POST, 其餘要靠你自己, 兄弟:67:
Wa…咁快5頁喇:63:
Zin~~~~~~~~~~ U are god~~~~~~~~~~~~ :71:
回復 64# Douglas.M.Saint

不是呢:35:只是用股儍勁去修復深愛的玩具,再來是分享一下,希望幫到有與我同樣困難的同好,我也曾向你請教呢。:77:
冇得頂呀~~~~~~~~~~~~~
回復 62# ZIN

THank you so much c-hing!
ZIN兄,你係得嘅!:71:
非常感謝你的誠意分享!:64: 我現在可放心修隻 Shadow Moon 了。

可以問影月的胸甲該用風桐吹哪裡?要開甲嗎?
還是吹軟後除下就可?
回復 68# fktuen

全部位吹, 最緊要吹軟腋窩下之甲位, 而不用心急一次過除的, 除下又吹下, 是不用開甲的, 包括BLACK都係咁除. 換咗BODY後係無損任何甲的. 而要留意嘅係膝頭位, 另外換301改BODY後, 所有[手部如拳掌及拿劍手]配件的插入位底部要修剪到與上截一樣便可正常插入BODY. 用靚嘅模型剪[雙星]或國內製果D都OK.
嗚呀... 神呀......:63:
有了zin 大,我可以放心買m記既產品了:63:
回復 71# 布魯士

嗚呀~~~~~~~~~~我E+又唔想玩M記....仲未G玩咩好:63:想入隻DD看門口:handshake:
回復  布魯士

嗚呀~~~~~~~~~~我E+又唔想玩M記....仲未G玩咩好想入隻DD看門口
ZIN 發表於 15-1-2012 21:27

要求出選購DD教學呀:63:
回復  布魯士

嗚呀~~~~~~~~~~我E+又唔想玩M記....仲未G玩咩好想入隻DD看門口
ZIN 發表於 15-1-2012 09:27 PM

ZIN 大想入 DD?:D
如果想囡囡的靈活度高些,記得睇下個 body 是否新出的 DD Base Body II. :65:
要求出選購DD教學呀
布魯士 發表於 15-1-2012 09:29 PM

其實 DD 只得Volks出。
有Volks同動畫合作出的人物, 例如: Fate/Stay Saber, 天元 Yoko & Nia 等
也有 Volks 自組出品的角色, 近來的是 "秋葉原女孩"。
以上的,會包衫褲鞋襪。

大大也可自組, 買個 basic character (得兩款, 包 Wig 同低衫褲), 再另外買衫褲鞋襪。
或個別買Wig、頭、眼、身、手首、衫褲鞋襪也可。

在 Volks International 網買是會寄來香港的~ 很方便呢~ :78: