Toysdaily 玩具日報

[改造交流] Final Fusion 始元勇者王GGGG(CMS)+群雄動?(P.3 改造篇)

哈哈哈哈哈…我終於改裝到隻腳八字企都唔會飛腳趾喇!
tom0083 發表於 21-12-2011 12:02 AM

快D公開教學啦~~~! XDDD
有CM GGG 同群雄骨,留名等睇樓主的精彩改造教學:D
真係好掂呀, Tom兄, 又一傑作!:71:
回復 23# hk1112

回復 24# davil2010

各位可以到笑萬地庫碰碰運氣
睇落好怪,应该喺比例问题,只脚都唔可以完全放平....
:45: 可惜CMS D 膠好易溶....我果2隻放係盒都溶溶地
樓主出post..過來支持一下...:71:
教學教學
見到好有熱血, 剛好GGGG和群雄都有,試一試,
但整走D關節時,三隻手指都整傷...放氣...
修正腳趾之後氣勢強多了

:36:
Tom爺, 潛咗水咁耐至爆SEED出隻堅嘢.....
一個"始源天與地"就將隻SR GGG 變成光???! ...
jamcat 發表於 20-12-2011 11:04 PM

提起就想到悲呼合金GGGG合金小腿配膠件腳趾...
想大字型企得穩係Mission Impossible...:47:
回復  黑色三連敗

其實我都唔知冇腳板的GGGG有乜方法可以改善到接地性,師兄有冇好提議?
tom0083 發表於 20-12-2011 09:28 PM

見您已經改到~~~不愧係湯兄~~~:$
最緊要個教學容易明....我呢D新到唔新既新手...理解能力有限....
咁會唔會要求太過份??? :35:
又一神post..........要頂:!
This one also GOOD

http : / / shijnshijn.blog.163.com/blog/static/1745837192010101714952837/

改造篇(分開Parts時可預先浸熱水)
背包開始:

係1的位置加上連接用的Parts要預留足夠厚度出天與地
(綠色部份,由骨架小腿部份改裝而成)

手臂部份:

將原本CMS Ball joint2痴到1的手骨架上,咁做可以保留到可動性。
用鑽咀加闊白色部份套上3部份
骨架手臂前段(唔記得影)痴落原本CMS拳頭Ball joint

身體部份:

頭部天線2向上移1mm露出雙眼
頸部種ball joint
將獅子頭連接part3痴死係心口
將肩膀位4痴到胸口(裝飾用)
CMS腰部切開偷空5再痴死到腰骨架

身體背部:

冇乜好講,睇圖喇!

屁股位

1痴好屁股位
2大腿部份將頂頭半圓位切除,
然後用鑽咀鑽穿加闊到夠放大腿骨為止a,
最後上下切開b,好似熱狗咁夾住大腿骨,再將側甲痴死遮醜

前裙甲

將CMS頭部Ball Joint 痴到4G前裙甲1

大小腿

1關節遮醜parts
將CMS原來的腿關節棄掉,並磿短群雄小腿骨如2
將小腿如圖中一樣分解,並且拿去4與5。切開後將4痴到原本的位置
並做出3的坑位。最後將5痴到小腿側甲上,中央加上一些有彈性的物件
這樣有需要時側甲向下推(由1變2)咁小腿就可以由長方形變成梯形,八字企時加強貼地性。

最後加上滲線,改造完成。

夠複雜未?
回復 44# tom0083

實在係非常之複雜:(:Q:72:睇完更加佩服師兄有咁好既idea同手工:handshake::$:71: