Toysdaily 玩具日報

[新聞] 51萬上班族明年中增強積金供款

http://www.am730.com.hk/article.php?article=82664&d=1630

51萬上班族明年中增強積金供款       
(2011年11月24日)
立法會昨以41票贊成、3票反對、1票棄權,大比數通過的決議案,由明年6月1日起,強積金供款最低入息由月入5,000元提高至6,500元,預計有額外18萬名僱員及自僱人士,因此毋須供款。至於最高入息水平亦建議提高,由2萬元提高至2.5萬元,當局預計,逾51萬名僱員及自僱人士受影響,勞資雙方每月共需額外供最多500元。以現有收費水平,估計負責管理強積金的信託人收入每年增加5,000萬元。財經事務及庫務局長陳家強指,明白社會有意見對安排有保留,但現時2萬元的最高入息水平,過去十年未有調整,若不提高,將對強積金長遠發展不適當。

唔搞 MPF 會唔會仲好:38:
51萬上班族明年中增強積金供款       
(2011年11月24日)
估計負責管理強積金的信託人收入每年增加5,000萬元。cchong420 發表於 2011-11-24 12:13 PM

好清楚解釋左理由, 下限就提高 1500, 上限就5000,
理應上下限相同, 再增加自願供款的優惠去吸引人
李鹵尾,強積金day 1就不適當架啦!
d 費用咁貴咁又好適當 :53:
即係... 強積金計劃達唔到成效
係因為交得唔搞多錢俾班有牌賭仔去賭 ?
所以要增加賭本 ?

SORRY 政府一向比到我o既感覺係咁...
d 費用咁貴咁又好適當
bbf1125 發表於 25-11-2011 03:18 PM

根本唔應該收management fee啦!

你賺倒分紅我覺得都算,而家你幫我蝕錢我仲要比錢你!凸
睇埋議員既投票…仲火!:*
得三人投反對!