Toysdaily 玩具日報

查看: 7590|回復: 34

[分享討論] 【幪面超人劍】小談

我一直不大喜歡【幪面超人劍】,有幾個原因:

一.不喜歡他的造型。
是的,在我眼中,不計新的那隻白色鱆魚,平成最醜的拉打,我首推電王、第二位就是「劍」了。

二.男主角不夠魅力,
劍崎先生外型不討好,身型瘦削、又常常矇眼、瞄嘴;但最致命的是-----不起眼,
尤其前半段,「上班族菜鳥超人」本來很有趣,但要演員有能力去駕御才會討好。
但演員力有不逮,加上劇情集中在另一超人橘朔也身上,
當然,相川始也是「原兇」之一,劍崎大大失色。
此外,文場戲又給白井虎太郎搶去,劍崎頭二十話可謂全軍覆沒。
(相同情況,只要和龍騎比較,就知原因)

三.次男主角討厭
頭十多集的戲份集中在橘身上,而這個角色,
聲大夾惡、兩面三刀,最大問題係,好煩!
討厭程度直逼「草加雅人」!!!
(橘的角色,在陸月出現時才見好轉)

說了那麼多缺點,
其實我是頗喜歡【劍】的,在平成拉打劇中,我給他的評價在中上.....
相信很多朋友不會同意-------------我給【劍】的分數甚至略高於古迦和響鬼。

和【Kabuto】相反,【Kabuto】頭十集堪稱拉打經典,然後一路差......
【劍】當看到故事中段,角色關係開始成形,劇情明朗化,
十分有追看性。而結局,也算是拉打劇中較能自圓其說的一個。

嗯,
要說的還有很多,
但先留點空間,
大家吹吹水。

劍我都真係睇到10多集後就開始頂唔順..最後只想睇king form出場矣..故事..都好悶呢.成日就係見到個"橙"先生..鞋口鞋面.已經不想追爬了..電影版都有睇,但感覺都係一般同堆砌得攞命.係missing ace變身時幾有型矣:77:

玩具方面..暫時以king form大膠最為小弟欣賞..之後就到裝著變身
o下?!

呢套電影版唔算堆砌喇師兄,去到電王後來先得人驚!
我個人甚喜歡【劍】的劇場版。

同是劇場版,
相對【響鬼】、【阿極陀】外傳式的抽離、
【龍騎】、【Kabuto】的平行世界再述,
【劍】給觀眾另一個正式的「TV 版結局」。

最有趣的是,這個結局原來是另一個開始。
然後故事發展海闊天空。

【劍】劇場版有好多看點,單是一個「退休超人」橋段就好夠玩味,亦堪玩味。
新舊超人交替磨擦看得人會心微笑。只可惜後來發展流於公式,不夠盡興。

劇集開場,劍與 Joker 雨中大戰,高速高反差拍攝、硬橋硬馬功夫、拍得超水準,亦乃一場經典!

我最不滿是劍崎取會變身咭一段戲,你可以變得番超人,我係預o左,不過你來得太輕易了。
如果能拍到劍崎和劍怪人同歸於盡、然後絕處逢生(又唔係咁難拍o者~~~),
本劇層次當更上一層樓~~~~
魔術師大大,咁奇怪你突然開個post講"劍"既?
不過好少見到劍fans,入黎吹兩嘴…

但先聲明,小弟平成拉打中…最討厭既拉打一定有劍份,當然現在已經出現皇者decade,小弟真係恨之入骨。
而劍小弟唔欣賞既地方,小弟係td最少都講過兩次…

你有興趣先再提啦。
但小弟真係好想知點解大大咁欣賞。
之前小弟都好唔喜歡既阿極佗,都有大大好欣賞,令小弟多個角度再分析套野…

雖然都係唔鍾意,哈:DD
我都好想聽下自己唔喜歡既野,人地欣賞d乜呢?

指教下。:77:
老兄,你係咪有出過post 講過【劍】?
可唔可以俾條 link 睇睇?

吹水嘛,當然有唔同角度先好傾~~~

我都好鍾意阿極陀。
平成拉打劇之中,論劇本,我最喜歡龍騎、555、阿極陀。
至於W 、電王,我都鍾意,不過佢o地成功,並不靠(起碼不是單靠)劇本~~~
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... hlight=&page=14

197樓,呢次應該係第二次打關於「劍」既劇情…
第一次唔記係邊個post鬧羅~呵~

Blade其實客觀去計,好多地方都唔算做得差,但慘在亦唔稱得上有乜特別好...
4張牌4個RIDER,造型幾好呀
套片好踏實去拍,但總係覺得冇閃點,好平實,至今都提唔起勁去再睇.
佢做得最好,我覺得係批SIC...有齊,係冇買四眼仔D貨.

人氣方面,好怪,連HIBIKI完全唔收得,但有一批FANS特別喜愛佢,
相反Blade就樣樣都好似太"中規中矩",好少會成為玩家們心中的平成top 3之選.
Toro 大大說「冇閃點」,正正講出【劍】最大缺點。

本來「打工」拉打會係呢套戲最大特色,不過就如原罪兄講:間公司一開始就執o左,搞到成件事進退失據。後來有個肥伯壞人,話係幕後大老板,又話原來劍持做幪面超人一直有出糧.......本來個設定冇大問題,不過劇情中段一定要有交待,如果做得好,套戲會更有漲力。可惜依家肥伯壞一切欠交待,成為中尾段亂入劇情,成件事好無理頭........其實呢類漏洞好多拉打劇都有,相信係幾位編劇分工之過~~~~

講到亂入,我極欣賞中段相川始失憶一段,好好玩好好笑,
尤其相川一直由頭 cool 到尾,忽然變到超低能,調劑調劑,又可以俾觀眾睇睇演員另一面,
效果甚好。

當然,呢類噱頭只能偶一為之,可以推動劇情發展、但不能改變劇情方向(很抽象?),
也不能大幅改變角色設計,否則會是大災難。

拉打史上最可怕例子,是Kabuto 廚神大賽!!
最好睇都係 w
其次係 agito 同 響鬼前大半段 :64:
最好睇都係 w
其次係 agito 同 響鬼前大半段
davidki99 發表於 25-10-2011 12:37 PM

講個秘密俾你聽,
...我一直驚俾人打唔敢講:
其實......平成拉打之中,
我惟一一套頂唔順,冇睇晒o既,
係...

響鬼......{:3_132:}

回復 10# Garycharm

噢...響鬼係個結局不如自己的理想..其餘人物或故仔都ok順眼的:35:

我劍,電王,kiva..都因為覺得悶而無睇晒..agito睇晒但覺得拖,結局求其..555覺得後段唔對路..但算完整.

亦只有古加我再有番睇2.3次的興趣,故事,人物性格,劇情統一.完整..中段電單車大戰,尾2雪中終極決鬥,我自己都不知在網上番睇過幾多次,而最後3.4集我覺得可以算係經典,絕望與希望,黑與白,悲與喜,對比強烈,我覺得佢地真係花左好多心思去拍...之後追agito都係因為之前古加做得太好之原固,但最後都係失望而回.謝分享

kabuto又係睇到想殺人咁濟.....龍騎再睇番覺得都幾好睇,但感覺始終唔夠古加咁強烈,龍騎2集劇場版都算上佳之作:64:
回復 11# 老文

我點都會搵時間完成【響鬼】,到時再同大家傾~~~

我唔多覺阿極陀會「拖」,當Another 出場、翔一表露身份,我甚至睇到欲罷不能!反而最後幾集,真係搞得幾無厘頭。當然,亞極陀用一招 rider kick 收場,更係........

古迦故事簡單,勝在直接熱血。一個超人,四十幾集劇情,足足有十一個升級變身。劇本都幾難會出錯。我喜歡古迦,不過撇除平成第一拉打情結,故事始終太平淡,女角不夠多,又多多少少有點基味(雄介同個警察唔係識o左好耐,竟然玩 目訓 大脾~~~)。結局方面,黑與白算完整,但又始終少了「謎之一集」,美中不足,所以在我心中排名不算高。

555 結局唔對路?你係咪講木場勇次?
其實由第一集開始,木場會做最後大佬已經係好順理成章,
睇佢一直以o黎o既經歷,都算有足夠描寫。不過係臨尾有少少變得太快~~
又,木場勇次根本就係 555 o既主角,亦係我個人最喜歡的拉打角色之一。

至於【劍】,去到後來,我一路睇,一路覺得「劍」同「卡里斯」,根本就係【風雲】翻版,當然「劍」會簡單得多~~~

【電王】你都覺得悶?大大要求真高~~~~:49:

阿極陀會覺得「拖」,係因為好似每集都解唔到謎.去到好後段先解.每星期一集..等到唔想等

古加「謎之一集」的意思係???最後果集?

555開頭好正.無理想的主角會保護人類的理想,蛇佬彈結他,都比到我一種新感覺..之後打鬥就輸果個無lala跌落水就唔再追殺,之後又無咩事再出現(記憶中好似係咁).攪到小弟一頭霧水,另加上張敬軒草加,奸得太賤格..影響胃口吧....hoho:p

電王,追左10幾集開始小小頂唔順因為異魔神我自己都好一般,故事亦未正式入正題,另因為已經要湊小朋友,所以已經無得閒睇晒..:(
我自己最怕每星期一集,就算套o野幾好睇都好,乜 mood 都冇晒。
所以我一係買碟,一係用邪道睇,有時每晚睇一集,有時一晚睇幾集,總之要一氣呵成~~

又,睇拉打劇唔可以太認真:
甚麼跌落水失蹤唔駛死、
幾位拉打明明可以慢慢傾不過又係都要懶激情打番場、
有需要時候非拉打普通人可以徒手打到怪人 目訓 低、
怪人打低超人,事必會放過你;超人贏怪人,一定殺o左你、

至於無厘頭會有 Bandai 讚助升級武器,更不在話下~~:DD

古迦「謎之一集」乃網民的推測笑話。
你有冇發覺大結局開頭,零號打低黑古迦幾個鏡頭好突兀?
總係好似少o左尾二一集?