Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 3.75 令人不能忘懷的四大才子~~通天奇兵( The A-Team)

你要就有架啦!
原罪 發表於 24-11-2011 11:51 PM
要車有車!
呢套野都應該睇得幾眼花
原罪 發表於 24-11-2011 11:55 PM

真係多謝原罪兄,
唔怪得知對架車無印象啦,原來個樣都幾普通,只係有些藍邊
個AUTOMAN實在好耀眼,睇得耐真係會眼花.....情況係比睇Tron好少少而已
睇原罪兄的片時又發現有另一重要美劇~~鐵騎chips(又忘記個中文名)
又係小時常追看的,但這套就好似只在明珠台播.....
真係多謝原罪兄,
唔怪得知對架車無印象啦,原來個樣都幾普通,只係有些藍邊
個AUTOMAN實在好耀眼,睇得耐 ...
大ken 發表於 25-11-2011 12:29 AM

小弟反而搵到當年明珠播既恐怖美劇「天魔劫」即係「V」…前排有新電視版…
係d女幾靚…
拖得太長既被砍劇…都無咩好講啦…
搵日真係要睇返舊版。

tron舊版小弟都唔多欣賞…太眼花…反而新版幾好。型得黎又試圖令套野既世界觀合理dd…
娛樂性其實唔錯。
可能太多人將佢同以前既突破性比較…
而講電腦世界…又應該無一套可以同「廿二世紀殺人網絡」比拼…
點解唔簡單d睇呢?

唔好意思,又講遠左~
回復 43# Firewalker27

貨車走天涯
BJ and the Bear

http://www.youtube.com/watch?v=l3GpxAyM6yc

你一講才記得有呢套野,睇完 youtube d感覺反晒哩
回復 43# Firewalker27

Chips 原來甘多人記得,我的印象就是應該是pearl深夜播,與及它的op!
回復 61# 大ken

鐵騎巡警    chips

http://www.youtube.com/watch?v=VYKdayl7BHM

op是經典
回復 62# 原罪

其實,V的舊版好過新版,簡單得理緊湊。不過,之後套電視片集就係:Q
講起CHIPS 呢d警察劇,唔可以唔提呢套

Hill Street Blues

http://www.youtube.com/watch?v=P5EE1HaQsYY
睇toycoffe大大既片…
見到一套傳說中既美劇…
「飛天紅中俠」

有無大大搵到多d片?同埋講下呢套野呢?

回復 68# 原罪

飛天紅中俠首主題歌歌Believe it or not實在令人難忘。男主角駕車時看到UFO,得到一個箱,裡面有紅衣。佢女友係律師,好令女,重有一個老野同伴,開頭兩人成日撞版比律師話
當時好似係星期日早上無線播,本來的劇情比較接近現實,打下懷人,同主角通常唔知點用其力量而制造笑料(因為紅衣的說明書丟了)。
不知何時開始,故事變得比較嚴肅,好似有一集講佢無左能力或是比人收翻件杉,同時變成拯救世界類,甚至有怪獸。
當時記得,無線做到那集要打怪獸,怪獸個集應該背景係一個水霸,之後停播,之後有無係另一時段再播下去,就不知道了……:72:
睇toycoffe大大既片…
見到一套傳說中既美劇…
「飛天紅中俠」

有無大大搵到多d片?同埋講下呢套野呢? ...
原罪 發表於 25-11-2011 01:25 PM
回復  原罪
    飛天紅中俠首主題歌歌Believe it or not實在令人難忘。男主角駕車時看到UFO,得到一個 ...
toycoffe 發表於 25-11-2011 03:26 PM

呵呵,這套紅中俠又是惡搞超人形象的經典,
紅中俠著左套紅衫後,能力同Superman相同,
主角之所以控制唔到件衫,
全因為佢如toycoffe兄所言,遺失了外星人給他的”說明書”,
亦因此搞出不小笑料,如飛埋牆,成日整爛野
而那”說明書”其實係一盒錄影帶

回復 71# 大ken

有一個有趣的事情,就係飛天紅中俠在美國播時,同一時段就播緊鐵甲奇兵,因為鐵甲奇兵的收視打沉了飛天紅中俠,加速了紅中俠被腰斬(另一個理由,可能就係之前提到的劇情中途轉向)。
呢兩套香港傳奇配音劇,其實是對手:^

呢個post講緊通天奇兵,順便講下pick lick仔做通天奇兵前,一套知名度高的亞視配音劇
大空保壘卡拉迪加

http://www.youtube.com/watch?v=xHD1uPVkyk0&feature=related
呢度討論的各位大大應該一定有看這套(不是2004 remake那套),有乜可以分享下呢:$
呢個post講緊通天奇兵,順便講下pick lick仔做通天奇兵前,一套知名度高的亞視配音劇
大空保壘卡拉迪加

...
toycoffe 發表於 26-11-2011 10:57 AM

:@78年版?
重播版小弟都未追哂呀…

乜亞視有播過咩?
乜是重播板?:30: