Toysdaily 玩具日報

查看: 9126|回復: 22

[個人收藏] 紅,白,藍之SR合金

凡有收機械人,不論合金 or 膠都好,應該都有聽過機械人大戰呢個名詞,而且鍾意玩機戰既朋友唔多唔少都有買番幾隻機械人收藏.當然我亦都唔例外.而機戰呢個遊戲由以前紅白機時代一直打到依家 PS3 機戰 OG(雖然新個集 OG 仲沒發售)真係長出長有.勁:( 其實我對戰機唔係好了解 :shy:
由於機戰係屬於 Banpresto,亦係 Bandai 既子公司.Bandai手上有咁多機械人"拉臣"當然唔會放過呢個揾$既機會.
Bandai除左有之前既超合金,超合金魂 line,依家再加多條新 line,就係 Super Robot Chogokin.全部都平均以比較細比例 14cm 為主.而且價錢當然比超合金魂平,同時可動性亦好高.好適合擺好多 pose.
SRC 合金都已出左唔少機械人了,而其中我最鍾意既機戰原創機械人之一"古鐵"亦順理成章發售了,當然佢既拍擋白騎士亦都一齊發售.可動性當然都無令我失望,而且古鐵亦有俾埋效果配件,而白騎士就有長槍同雷射劍跟埋.
後來亦收到消息話 SR 會出藍古鐵,不過會係以限定方式發售:53:.其實都預左啦.當然最主要都因為把獅子王刀.:34:

再加影當年 Solid Works所出既1/8人形白騎士既女駕駛人員 Excellen Browning

以上黑底既相係我太太所影.:77:

多謝各位大大收睇.thank you.:64::64::64::64::64:

後記:影呢一輯相亦需要多謝兩位大大既指點就係布魯士同Gundam@EFSF. :64:
:71:大大都係"機友"喎
不過e姐個樣真係一啲都唔似...所以我冇買:42:...
又發現多個基友:71:

Banpresto已經成為BANDAI一部份,唔再係子母公司關係
機戰萬歲:43::43::43:
mix & match :$
:61:睇師兄的照片感覺好舒服,打燈+光影都掌握得唔錯。。。

:71::71::71:雖然是舊物新影
正!:handshake:
毒!:no:
頂!:71:
咁鬼有心機~~~唔支持都唔得~~~~:$

估唔到e姐您都啱~~~~:DD
女駕駛員好掂 :71: :71: :71:
回復 2# 御遠將

哈哈,其實我都算係半桶水既"機友":66:
而e姐係因為朋友以超平價賣俾我,所以先會入.一直雪藏到依家先拎出來影相 :ice:
回復 3# SHOCKER

應該係兩個至啱,加上我太太:p
原來 banpretso已成為bandai一份子....可見我資料 outdate..:26:.多謝大大既資料:64:
回復 4# simling

機友萬歲!!!!!!:43::43::43:
回復 5# dragonman

多謝大大:64:
我太太聽到會好開心,因為黑色既全部都係佢影:66:
回復 6# wkc2496

好多謝大大既意見同讚賞,都好彩有 好多 toysdaily 大大既指點.多的佢地大公無私分享佢地心得教學,先至學到好多技巧,在呢度toysdaily既大大都好好人.好肯教人.:64:
回復 7# JTOYZ

多多大大既讚賞:64: