Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 售4元棋惹禍 小舖重罰9000 票控棋盤太薄

特衰正苦向大財團傾斜,趕絕小商戶
百X賣過期野冇事, 地產商賣發水樓又冇事, 天X天價樓事件又冇事, 特首物業/新界發叔等僭建又有得商量......屋邨舖仔賣象棋、飛行棋及鬥獸棋就要罰萬幾蚊????? Come on.....唔好咁啦, 淨係搞基金, 唔識"關愛"點解既咩???
罵還罵,0.038這標準不是香港獨有的,有些香港廠商出貨比美國用了薄過0,038MM的膠袋比美帝海關20隻櫃一次打回頭也有的.
而一般原料供應商都知道這0.038的低線的.
罵還罵,0.038這標準不是香港獨有的,有些香港廠商出貨比美國用了薄過0,038MM的膠袋比美帝海關20隻櫃一次打回 ...
warxv 發表於 11-11-2011 01:59 AM

的確係,
好多有問題既野其實係會打回頭,
如果入左口發現有問題都應該係通知代理商收返全部貨。
其實我覺得應該係個代理或者係批發既人要負責。
有D國家同地方係連生產商或者設計者都要負責。
其實今次發現D野唔合規格有問題我個人覺得最多都係正式發信通知叫鋪頭佢收起唔好賣。
如再發現出售就由店鋪自已負責。
:(但一黎就即刻ko左間鋪又真係有D......
法律之下,窮人 _ _
試下d名星富豪,幾封求情同守下行為就得啦

之前青衣果間罰過萬TIM呀...不X知所謂的正虎

間文具店係領匯商場, 佢想收返間鋪租俾大型連鎖店x1000:70:

d名星富豪,幾封求情同守下行為就得啦 :53:
的確係,
好多有問題既野其實係會打回頭,
如果入左口發現有問題都應該係通知代理商收返全部貨。
其 ...
太歲 發表於 11-11-2011 03:31 AM

在香港差不多的法律陷阱還有的,如淫審署就是另一陷阱專家.
有友人在漫畫店工作,當中竟然電檢署來檢查時無問題但淫審署來檢時出問題,一店之內員工連老闆罰錢事少,仲要留案底...

有消委會成員認為,海關應該酌情執法,先警告後檢控。

特衰夕陽政府,冷血政治鷹犬,捉老翻掃毒,又唔你咁落力
,同食環一樣衰,專恰老弱,我地納稅比你班廢柴仲咩??
?你地班狗,細個無玩個咩....
回復 39# 冬暖夏涼小恐龍

有友人在漫畫店工作,當中竟然電檢署來檢查時無問題但淫審署來檢時出問題,一店之內員工連老闆罰錢事少,仲要留案底..:53::53::59:
有友人在漫畫店工作,當中竟然電檢署來檢查時無 ...
warxv 發表於 11-11-2011 09:49 AM

以前都有模型鋪都仲過招架~
件野露點無遮最後係要搞到上庭罰錢不過無留案低。
0.038 毫米........
正常人都度唔到出o黎啦
要罰都應該係罰製造商啦:38:
聽今朝晴朗朱FUN E講如果佢地喺盒野上貼上<這不是兒童玩具>便OK,點解冇人教個老闆?

聽今朝晴朗朱FUN E講如果佢地喺盒野上貼上<這不是兒童玩具>便OK,點解冇人教個老闆?   
不如印這是(成人玩具)或印(這玩具需家長指引...方可玩耍)
吾知(人民力量)幫吾幫到這個老板
或 者 (劉家傑)幫吾幫到手???

(海關有心扼殺小商戶)法律之下,窮人含撚。

公屋屋邨文具店東主去年被海關突擊檢查,指店售棋類用品棋盤紙太薄,不符安全標準,
這擺明公器私用....用海關趕走小商戶...:70:被罰萬元店東 網民發起助籌款

林俊明稱,1.5萬元罰款等於文具店兩個多月盈利,「雖不是好大
數額,但好不甘心,覺得海關有心扼殺小商戶」。

林俊明的慘况獲公眾支持,facebook昨出現「聲援小店,反
海關惡法」群組,至昨晚約11時,有近500人支持。網友「Sa
muel Chan」建議為他籌款交罰款;另有網友「Wing K Law」對海關提出質疑﹕「有問題產品可以進口?進了口後說有問
題,那是否海關把關不力?」

十分懷疑相關人員,有無能力做出合乎理性的執法