Toysdaily 玩具日報

查看: 16673|回復: 40

[改造交流] [P.3 韆鞦架詳細解說!]相機扭蛋 自製韆鞦架 試範改裝~

自從買返屋企之後日日都玩~
真係覺得抵買~
好「Come」玩~
本身已經玩味十足~
對有玩開相機又有玩玩具既朋友真係無法抵抗呢套扭蛋既引誘!!!:52:

最後仲可以比屋企既Figure拎嚟玩吓一齊影吓相tim~

本身完成度都幾高~
當然啦~因為對相機都有多少認識~
平日又有整開模型~
玩得耐就想幫佢整得更加似一部真既相機啦~

因為自己係C字頭既用家~
所以梗係對白鏡無法抗拒啦~:38:
d咁貴既野~買唔到真既~買扭蛋過吓癮都夠啦~:DD
價錢應該係真o個枝白鏡既幾百份之一......:44:
呢一枝白鏡係o係部DV度拆出嚟的......
話說我抽咗5部白色DV......:o
所以我有好多枝呢枝白鏡......
要裝落相機的話要剪走O個幾個位先......

其實個紅圈係點加落去架呢~
方法有兩個~
方法1) 用MG模型入面O個張透明既水貼紙~切一條大約 1mm既~油紅佢貼上去就ok~!
方法2) 用模型膠帶貼咗唔想油既地方之後油落去~乾咗拎走張貼紙就OK~!

因為覺得鏡頭Lens既感覺實在太膠......
平日望Lens都會見到反一d黃黃綠綠既光出嚟~
所以加咗特效貼紙~
o係模型鋪就可以買到~
雖然覺得有點貴不過效果很好就是了~!

大炮都有加貼紙~
仲有幫入面油黑咗~
「鏡頭內部竟然係白色...!?」
我唸呢個已經係我對呢一套扭蛋第2最唔滿意既地方了......
唔緊要~自己油返都好簡單~!
不過整大炮既特效有d煩......

煩就煩在幫佢前面加多咗塊「Lens」......
因為拆開咗整既時候竟然發現配件Lens係平的......
完全無弧度......
呢個就係我對呢套扭蛋最唔滿意既地方......
同埋呢個......要整幾煩......

睇呂睇得出前面塊野係咩嚟架呢~?
其實係d膠間尺上面o個塊小學雞放大鏡~:DD
如果大家想整就記得買把新既會好點.....
我就係用咗一把舊既間尺......
塊野都幾花......:(

之後就要講吓自製既韆鞦架啦~
因為平時都有去影吓雀~
所以o係影雀既地方見過唔少相關既裝備~
返屋企揾吓資料就整咗舊比較似樣既野出嚟啦~!

呢個就係我整既韆鞦架啦~
其實係用返模型框架~
同埋腳架扭蛋本身既零件就可以~!:71:

都係用返扭蛋入面既雲台~
仲有「較位」o個點「的」係腳架收縮時既配件剪落嚟的~!

向上OK~!

向下都OK~!

不過要提提就既係~
其實個較位都唔強......:(
之前改完之後一放手就向下Dup咗落去......

如果要平衡返呢記得要o係相機body入面塞返d野入去呀~
咁樣平衡咗~放咗手都唔會再向下dup啦~:71:

之後有點小小的改良~
就係幫閃燈部分油咗銀色先~
之後先裝塊透明零件就ok~!
感覺好好多~!:shiny:

其他既鏡頭都有加特效貼紙~
因為一買就會買咗好多唔如既Size既特效貼紙......
所以可以幫唔同既鏡頭加~!

有加同無加既分別~
其實睇實物會睇到個效果差別好大的~
大家可以試試喔~!

改裝既分享就嚟到呢度啦~
之後係一D幫佢地影既相~

多謝!!!
(加咗紅圈之後, 睇返d未加既相覺得好唔順眼......:()
回復 37# devilmanic

大概1mm啦~
:58:咁算唔算幼呢~?
wow 真係似返lens好多:71:
玩扭旦都玩得咁pro. ”西利”
大大影D 相都用到F2.8 lens 啦!
我抽左部銀DV.....都已經覺得支鏡好像小白....相信白色版會更似....
可惜太短.....鏡尾無左腳架位.....

我就懶.....閃光燈頭無打銀底....磨砂左塊燈片算....

anyway......樓主個千秋架好強....!! :71:

但呢款扭旦白砲本身無canon出果隻咁仔細.....
不得不讚好呀!:71:
Thanks for sharing, :71:
只能說太PRO了....:ice:
韆鞦架太神了:ice:
好強 :64:..........
樓主好勁啊!
不過如果有埋C字頭嘅水印貼上去就更似部真機啦
Perfect  :71:....... what a great post !!!!!
well done, let me try to modify my camera and lens too
好有心機GE玩玩具 + 改造POST
支持!
回復 9# wingk1002000

:42:其實我都想呀~
不過一嚟唔識整水貼......:?
二嚟真係太細......:unhappy:

:77::64:唔知大大有無提議點樣整水貼呢~?
指教指教~:64::64::64:
do you have silver dv and white dv?
does their colour differ alot?
:handshake: 大大改得好~~