Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 豬潤

[改造交流] [P.3 韆鞦架詳細解說!]相機扭蛋 自製韆鞦架 試範改裝~

好~就等我再稍微分享一下個韆鞦架點整啦~:64:

成個韆鞦架個樣就係咁啦~
連接相機同三腳架既位置其實都係用返扭蛋入面既雲台~
不過就係將個雲台分開咗上下2部分~:^

呢舊就係雲台上面o個part, 連接相機既腳板~
其實剪咗出嚟之後再有少少加工~
就係開咗一個洞之後插咗條電線落去~
無錯係電線呀~
因為電線既膠皮比較有彈性
插落去之後可以迫返緊d之餘又無咁易磨損~
不過記得開個洞唔好開得咁深喎!!!唔係鑽穿埋上面就好煩架啦~

睇呢張相就大概睇到個韆鞦架係用幾多件零件組合啦~
1) 雲台上Part
2) 雲台下Part
3) 韆鞦架左Part
4) 韆鞦架右Part
5) 韆鞦
6) 較位粒「的」 x2  (裝飾用)

o個d幼d既黑色都係電線來的~

用黑色電線穿住韆鞦, 韆鞦架同埋粒「的」

要留意韆鞦係兩年零件組成的~:71:

o係韆鞦鑽個洞~

將雲台上Part o個條電線插落個洞隻~!:71:

OK!!!:71:

成個韆鞦架就係咁樣整好啦~!!!:64:

大家做個參考啦~
有更好既方法可以上嚟sHARE一下喔~!:64:

多謝哂~!!!:64:
回復 28# martinnitram

啱啱o係P.3加咗圖~
去睇睇啦~:64:

其實一開始都係用膠水痴...(我唸都睇到D跡...)
但係真係痴唔實......
所以o係雲台同韆鞦鑽個洞揾條電線穿住佢地~!:71:
回復  martinnitram

啱啱o係P.3加咗圖~
去睇睇啦~

其實一開始都係用膠水痴. ...
豬潤 發表於 10-11-2011 02:46 PM

強, 竟然係用電線玩串燒. great thx
回復 33# martinnitram

:64:係因為咁啱身邊剩返電線所以拎嚟用啦~:(
不過效果都幾好~
有小小彈性~
無咁易磨損~
仲可以稍微調較一下角度~
:71:

無唸過會有咁既效果~
回復  martinnitram

係因為咁啱身邊剩返電線所以拎嚟用啦~
不過效果都幾好~
...
豬潤 發表於 11-11-2011 09:21 PM

都係普通電線? 洗唔洗特別要硬身?
回復 35# martinnitram

當然硬身一點會比較好啦~
最好就係o個種皮比較硬點的~!
就算無, 都可以改用鐵線~
o係五金鋪有得買仲有唔同粗度可以揀tim~!:71:
嘩, 要用極細的鑽咀嗎?
:handshake:十卜, 有埋教學真係正
回復 37# devilmanic

大概1mm啦~
:58:咁算唔算幼呢~?
看不到相片!好想看!樓主可否再放一次相片呢?:help:
推一推先{:2_266:}