Toysdaily 玩具日報

查看: 14528|回復: 18

[詢問] 我想問咁多位大大我影相技術點呢??又有冇d咩要改進呢??

其實一直都想改善自己影相技巧,,,就以下既劣作
我希望大家可以比多d意見,,例如,,構圖,,光源等等
令我可以加以改善,,,差既亦希望你地狠狠咁評我吧:56:

最後亦希望你地打一打分啦,,,10分最高,,0分最差

師兄用怎麼攝影器材??

我其實都唔係好叻,但光源來說~~~就單一o左D,最好加多支燈

如果唔怕羞,更加可以戶外拍攝,對學習運用光源有幫助

打燈

我的懶鬼方法

平常我正式拍攝方法

FIGURE就加多幾張半身 或 Close Up面部

構圖亦無需太端正,少少打斜對角拍攝都有不錯效果

戶外拍攝

師兄用怎麼攝影器材??

我其實都唔係好叻,但光源來說~~~就單一o左D,最好加多支燈

如果唔怕羞,更加可以 ...
williamhychan 發表於 27-10-2011 04:58 PM

果然非常都有水準!!!!
影棚個d我都有,,,不過我相機就.....
我都想close up其實,,,但我相機微距最勁都係得15cm......可想言之.....
我唔識點打燈....我無乜錢(有都用來玩玩具了)...應該幾多w燈先岩用?thx
我唔識點打燈....我無乜錢(有都用來玩玩具了)...應該幾多w燈先岩用?thx
jazz4004 發表於 27-10-2011 08:08 PM

我都唔係好識,,,,我就200w好似
合格 :71:

係嗰影.... 我喜歡一係重影. 一係冇影.
合格

係嗰影.... 我喜歡一係重影. 一係冇影.
sos2sos 發表於 27-10-2011 11:55 PM

多謝你呀,,,咁何謂重影同冇影???有冇圖例???
同埋呢我想問ps係咪都好重要
純粹吹水,我都唔識影相的...
曝光準先是一個較客觀的標準,就算有PS,準同唔準都影響PS之後的效果.
影相都係表達的一種,你想要什麼氣氛,什麼感情??我記得之前有師兄影左張SIC 一號,背景在天台,一號背面除緊頭盔,個FEEL就一流了!!再早年又有一張SD蟹放落鑊影的,又係超好FEEL!!早幾星期有樓主影SR大鐵衛加PS效果又是一絕.
影玩具如果想影到好似真咁,技巧一定要有,曝光要準,光源控制要好,境深也不可馬虎,不過件玩具本質如何也是因素,有時強求不來.
但我覺得有時影玩具將佢姿勢擺得生動一D,出來的效果鮮明一點,不一定要黑沉沉的背景(真係個個角色都DARK SIDE咩)表達到件玩具好玩的一面也是選擇.
還有影玩具可以試下唔同的SETTING,不用一條公式到老的.
PS.唔好亂花錢鏡,如果是網上用為主的MACRO可以暫時無視了,用裁放就可以了.反之花點錢入支性能好一點的閃光燈,有用又方便多了.
還有影玩具可以試下唔同的SETTING,不用一條公式到老的.
PS.唔好亂花錢鏡,如果是網上用為主的MACRO可以暫時 ...
warxv 發表於 1-11-2011 10:41 AM

真係唔該晒你既意見呀!!!我都覺得自己張張都係黑底= =真係要改改
我會比心機諗更多你所講既境深啦!!!!!
冇影

重影
純粹吹水,我都唔識影相的...
曝光準先是一個較客觀的標準,就算有PS,準同唔準都影響PS之後的效果.
影相都係 ...
warxv 發表於 1-11-2011 10:35

Support. Creative is very important.
冇影

重影
sos2sos 發表於 2-11-2011 12:31 AM

可唔可以講解下點樣做到以上效果???唔該
冇影 - 左右兩支燈. 一大一小光. 有小小光差個立体感強D. 如可. 加一支射背面.

重影 - 一支大光. 加環境光.

試下用D淺色背景加強立體感:71: