Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] DID 101st Airborne Division -- Band of Brothers (多圖)

Server error, thread duplicated:80:
相靚、內容詳盡,舊化到位,堅正!:71:
非常有水準嘅報告,有愛有熱誠,精華級post:71:有個人風格:52:
:50:犀利到不得了!詳盡加靚相!
精華中的精華!:71:
nice work, brother~~
熱血兵人post非常長盡嘅介紹Thx CHing嘅分享:71:希望再多D玩兵人嘅CHing一齊分亨大家嘅心得!

好正嘅報告....:52:

另外,想同Oldcat兄研究一吓,有關你所講嘅軍服口袋向外傾斜的情況...
以我所知,美軍2戰的101傘兵,常見的Jacket有兩種
1種係M42, Airborne Jacket卡奇色...胸袋口傾斜....D-DAY時跳去諾曼第,就是穿這種....
另一種係M43 Field Jacket,綠色...(跳去荷蘭)市場花園作戰時,大部份傘兵換上這款...
M43的胸袋是垂直...
DID這個FIGURE穿的,就是M43 Field Jacket...
不過我所知的或者未必正確....如果 ledmirage3100  大大可以賜教就最好....
好正嘅報告....

另外,想同Oldcat兄研究一吓,有關你所講嘅軍服口袋向外傾斜的情況 ...
MAX 發表於 24-10-2011 07:41 PM

謝Max大資料:77:
,其實在下並沒考証
只是在劇中看過他穿斜袋款式,
那可以確認廠家並沒有做錯:71:
再三多謝各大大欣賞支持:64:
遲D 會幫他換上 HT body ,
溫馨提示:
Band of Brothers 正在重播,逢週一晚係珠珠台News round up 後(即係今晚)
有興趣聽下Garand 步槍最後一發跳彈夾的”錚”一聲可以留意下:52:
回復 24# Oldcat

今晚雷霆傘兵,聽晚雷霆戰海~~!
雖然睇過都要再追睇~~:71:
一定要睇,不單單是美軍,
連德軍那種強悍也有描寫,
MG42 那一夫當關之勢,還有裝甲師
Tiger I 出場那種震攝力,整個步兵連也要立即徹退:$
不好意思,請問大大當時買要多少錢?小弟有興趣,但還未找到,謝謝!
That's really cool!!!!! :51:
不好意思,請問大大當時買要多少錢?小弟有興趣,但還未找到,謝謝!
Osaka_JP 發表於 6-11-2011 08:28 PM

當年應該七魚樓下,上週有見過 MK 一帶貨尾八魚多:78:
入前留意,body 係唔得嘅:52:
係加旺見到 ,今日冇左!