Toysdaily 玩具日報

查看: 9015|回復: 41

[玩具報告] DID 101st Airborne Division -- Band of Brothers (多圖)

以DID一年前的出品來說已算上品
頭雕像真度不錯,衣飾配備禮服及軍服
以在下一個外行人來說,只找出軍服口袋有誤
正確應是向外傾斜的。
禮服廷合身,做功不錯

跟跳傘裝備很仔細,帶子長度是須要調校的

Band of brothers , 10 年前的 Mini Series 再番看DVD 仍不減震撼,以真人真事改編的二戰電視劇,劇中角色大都真有其人,由 D Day 登陸歐洲至德軍戰敗,多場戰役瀝瀝在目。

整套劇裡最喜歡的角色就是 Richard Dick Winters ,帶領下屬受訓,面對嚴厲而實戰不濟的上級,從沒半句微言,空降後以一小隊成功摧毀德軍支援炮陣,及後再以小隊攻佔敵軍機鎗據點並成功擊潰為數三百敵軍陣營。成為西點軍校教材。

(以上圖片均由 Band of Brothers 官網轉載)

他可算是一個出色的軍官,但於二戰結束後還是選擇退役過平靜的生活。
現實世界裡的他,於二戰後還有奉召作策略性的工作及以客席講師任教於軍校。
曾參與多部有關二戰註作
享年92歲,終於2011年

Richard Dick Winters 本人(由 wikimedia 轉載)

致敬!

着陸後的步兵裝束

劇集在播放前均安排劇中真身講一下親身感受,
得見多位老人家在談及戰事如何激烈,身邊兄弟如何陣忙之時,
也哽咽難言,流下英雄淚,
可以感受得到這塲戰爭對他的傷害有多大
已是半個世紀多以前的事,還是無法磨滅!

到了最好玩部分,整體舊化

鎗械方面,M1 Garand 是用金屬與真木做成,略嚴木色過淺
加了點木紋和駛用痕跡在護木上,鎗身以乾筆掃上銀色

製作過程:
這是我第一次做玩具報告,由重看 DVD 到搜集資料也花了點時間
照片是分開好幾次拍攝,到最後須然無法達到 Movie Accurate
但過程是享受的,特別是在拍攝時。
人偶方面,配件甚多,兩套制服再加跳傘裝備
可謂一偶三玩,做功不錯,
但其實也有不足之處,如:
素體手腳關節是鬆的,難以定位
手掌無法做出合心意的瞄射姿態(最後換了HT 的)
小袋扣腰帶也頗費時

舊化方面,比上一次重手,亦用了幾種物料
做法也是參考網上其他師兄作品

此人偶是購入一年後才開盒,實在有點過份。
最後送上黑白照一張。

Thanks for watching
:77:
:71::71::71: LIKE!
溫蒂斯:71:我都好鐘意佢

Band of Brothers 此劇我也很喜歡,也喜愛主角角色...

大大唔介紹,我也不知劇中Richard Dick Winters真人的背景...

此figure我也有入,對於DID近年出品我好滿意,不滿的是body只易擺簡單動作...

此圖令我想起於劇中長留主角腦中一次射殺德軍(好似已舉手)的回憶
癡線既咩,我好似睇緊紀錄片咁呀:DD
Support !!!!!!!!!!!!!!   :71:  Great job !!!!   Next sharing is a 3A post ?
Band of Brothers 此劇我也很喜歡,也喜愛主角角色...

大大唔介紹,我也不知劇中Richard Dick Winters真 ...
影武者 發表於 23-10-2011 03:36 PM

無錯,呢幕好震撼,明知對方無頑抗之力,還是要按下機板,相當無奈:42:
癡線既咩,我好似睇緊紀錄片咁呀
布魯士 發表於 23-10-2011 03:38 PM

自己都估唔到,一般figure 係無法消我咁多時間,
幾靚幾貴都唔會,返而係一隻二戰兵令我用心去做功課
套劇本身太正啦:$
Support !!!!!!!!!!!!!!     Great job !!!!   Next sharing is a 3A post ?
RRAAYY 發表於 23-10-2011 03:44 PM

It depends..... May be 3A or Dr Jones:(
真係好詳盡,小弟甘拜下風。:64:
Oldcat大衣料舊化係用雙星舊化粉彩?有無好介紹呀?

其實did嘅槍械小弟本身已經非常滿意,估唔到仲可以更上一層樓,勁!:71:
可惜did嘅素體是一大敗筆,好在頭雕可以好輕鬆裝落其他牌子度。

最後一提,唔係抽水。oldcat兄嘅圖比官圖更官圖,讚。

真係好詳盡,小弟甘拜下風。
Oldcat大衣料舊化係用雙星舊化粉彩?有無好介紹呀?

其實did嘅槍 ...
catcat 發表於 23-10-2011 04:34 PM

Thanks !
其實普通pastel 效果都ok架,唔啱有可以抹左去,
特別係頭雕,今晚整理一下再分享舊化:(
貼錯區呀... 真人照片唔係貼呢度嫁......:63:

好耐都無睇到D咁有heart嘅figure review,
加上在人偶舊化上和細心份識,
完全感受到Oldcat兄對呢隻figure同套TV series嘅熱愛,
人偶方面,頭雕、配件、完全不比大廠差,
一盒figure,三套做型,
在某大廠已是什麽什麽DX了......
好希望DID有朝一日可以出Movie character比大家有多D選擇。

注: 對boot正爆,又有誠意,唔明某D廠出膠鞋念物?......佢地真係膠膠地

Server error, thread duplicated