Toysdaily 玩具日報

查看: 7050|回復: 28

[吹水專區] 記協做乜野?

記協個肥女人成日喺我哋無授權下代我哋講市民有知情權,成日話呢個機構唔公開,果個公司唔透明,蘋果先生呢單地下捐獻,我哋市民真係想知究竟喺乜野一回事,但呢次佢無第一時間企出嚟吠,龜縮咗…點解態度咁極端?:blame:因為黎生攪報紙係自己友?:58:陳日君鍾意攪事係佢同類人?:42:又或涉及太多政黨而唔敢挑?:53:還是佢都收過黎生錢而唔敢出聲?!:p:no:

請各位brother/sister支持踢個女人出嚟追問呢單真係市民有權知真相嘅事件:77:
踼佢走唔係問題,
咁你想授權比個乜野人去代你爭取你的知情權??
還是你覺得這東西可有可無??
踼佢走唔係問題,
warxv 發表於 19-10-2011 11:56

我唔係要踢佢走,係踢佢出嚟幫我哋問清楚呢單地下捐獻嘅詳情,同啲錢捐嚟嘅目的、「受助者」又係用咗去邊?小弟都係香港市民,我好想知,有其他brother/sister都想知就支持吓:77:
用左去..買蕉買蛋買氣球..還有紙扎棺材
用左去..買蕉買蛋買氣球..還有紙扎棺材
老文 發表於 19-10-2011 13:39

哈哈…紙扎棺材唔駛幾佰吓呀話?買埋紙扎大屋、後宮三仟佳麗都剩番大把啦!:*
政治就是這樣黑暗........:38:
:78:蘋果出事…
東方,太陽都唔抽水,民建聯都唔踩多腳…

呵~
踼佢走唔係問題,
warxv 發表於 19-10-2011 11:56 AM

呵~  佢平時咁義正詞嚴,唔怪得大家對佢有期望。
呵~  佢平時咁義正詞嚴,唔怪得大家對佢有期望。
呂品器 發表於 20-10-2011 12:23 AM

我對佢本人素無好感,或者應該說對記者本身都無好感.
只是看到樓主第一句就是"我地無授權....."咁順口問下.
其實呢單嘢有乜問題?
肥佬黎反共係人都知 , 佢損 d 錢俾泛民嘅政黨和個別人士亦好 logic.
如果佢損錢比民建聯就大新聞啫
況且 , 佢損嘅錢係佢私人財富 , 唔係納稅人嘅錢 , d 政黨和個別人士攞去吃喝玩樂又關你乜事?? 駛乜解譯 ??
所以記協個肥女人咪無出嚟吠囉 。
蘋果出左乜野事?我真係唔覺得有任何問題.

黎生私人財產,個人名義捐款,又唔係畀錢阿富汗買軍火.
人地根本在情在理都唔需要交代.
情況等如有人爆黎智英用自己錢食大家樂,但唔多食大快活一樣
完全係佢個人取向,唔通你想佢解釋你忌大快活D豬扒飯冇咁好味,所以去大家樂?

搞政府搞宗教係使最多錢,佢地唔係生存商品或者經營生意,自己唔可以主動生財
佢地係賣概念股:我上左位,香港一定好……跟我個教,大家將來都會好好....
相信佢地既人咪捐錢law,愛信佛就捐佛堂,信主就捐另一邊,完全自由
政治都係一樣啦,信邊一派咪幫邊一派,有錢出錢有力出力
你咪又問下民建聯D錢係咪由空氣中變出黎?咪又係企o係佢個邊o既有錢佬暗中支持
所以d左報都冇野好講,呢單野我根本唔明有乜好報導
只係D自作聰明o既人,以為搵到d乜野黑材料爆出黎,
選個區議會咋,唔明呢d料對戰情會起到乜野影響,真是傻的嗎?

仲有,陳日君都唔會有任何事,宗教比你想像中收埋收埋更多秘密捐款,唔單係得佢一個
佢敢同你咁樣開口講d錢用o係邊,呢個人一定冇問題
真係lam錢既人,就唔會玩到咁揚啦!
如果佢係注重地位同享受既人,點會搞咁多足以影響自己地位既事
相唔相信一個人,唔係睇佢講乜,你睇番佢平時會做d乜
如果呢個真係一個收人錢而自肥既不良主教,早就畀D左仔報爆晒料啦
人地咁老,工作原因飛外地,坐10幾粒鐘,坐經濟位真係會中風都唔奇
唔好因為商務位比較貴,就覺得坐商務位係犯罪,係貪圖地位
要理解佢坐商務只係出入,坐立更加方便,
想描黑人就搵多d材料,而家人地開晒口話你知d錢用左去邊,睇你仲有乜好寫
蘋果出左乜野事?我真係唔覺得有任何問題.

黎生私人財產,個人名義捐款,又唔係畀錢阿富汗買軍火.
人地根 ...
Toro 發表於 21-10-2011 03:17

拖羅兄,小弟知你護主心切,但係小弟並唔係追殺你大佬喎,你咪咁敏感,講咁大篇論文嚟至得架……小弟只係因有人成日話某啲人係公眾人物,某啲機構係公共機構,市民有知情權,佢係代表市民發聲,但今次事件,一粒聲都唔出,但小弟同好多朋友、同事都好想知喎,我理得你覺得無乜野需要交代,但公眾有知情權,你係公眾人物,你嘅野就要透明,好似娛記長短火影藝人嘅私生活一樣,唔係個個市民都想睇,但有部份人想睇,就要比晒人睇一樣。
拖羅兄,小弟知你護主心切,但係小弟並唔係追殺你大佬喎,你咪咁敏感,講咁大篇論文嚟至得架…… ...
七國咁亂 發表於 23-10-2011 01:04 AM

:71:大大既邏輯真係一流!

"好似娛記長短火影藝人嘅私生活一樣,唔係個個市民都想睇,但有部份人想睇,就要比晒人睇一樣。"
拖羅兄,小弟知你護主心切,但係小弟並唔係追殺你大佬喎,你咪咁敏感,講咁大篇論文嚟至得架…… ...
七國咁亂 發表於 23-10-2011 01:04 AM

咁就公道 D, 叫埋民健聯一齊公開 D 金主同 D 錢用左去邊啦!不過譚主席已說了不可以公開了。
我覺得今次捐錢真係有D奇怪, 你話要佢公布財政來源,事實上又真係得一兩個人會捐錢俾泛民....呢個好現實---有幾多個有錢佬真係唔怕中共? 呢個結果其實可以預見到.....
另外, D人怕捐錢太集中會影響政黨...SO FAR 我又唔覺得有咁既事....
宜加俾人搵到D文件, 再對番最近幾年泛民做過既野...都冇事發生丫....

至於記協果位小姐, 我覺得今次責任唔O係佢到, 一黎香港冇政黨法, 佢搵唔到咩野去話人, 而且捐款係私人性質, 只係捐俾香港既大機構(因為香港冇政黨法, 所以話香港有政黨其實都係有D政治不正確)