Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 七國咁亂

[吹水專區] 記協做乜野?

想知陳日君D錢用左係邊...
聽上星期六既摩星嶺四號啦...
拖羅兄,小弟知你護主心切,但係小弟並唔係追殺你大佬喎,你咪咁敏感,講咁大篇論文嚟至得架…… ...
七國咁亂 發表於 23-10-2011 01:04 AM

個人唔係做蘋果,對娛樂圈人做乜玩乜食乜冇興趣,冇追呢類新聞.
你有你借題發揮,但我就認為如果一個香港人捐錢都要交代畀公眾聽,而新聞工作者亦認為應該公開,大眾有知情權,係好錯既一回事.
大大既邏輯真係一流!

"好似娛記長短火影藝人嘅私生活一樣,唔係個個市民都想睇,但 ...
原罪 發表於 23-10-2011 01:26 AM

X 2  

都係果句,要公開,就一齊公開。
齊齊除褲啦~~~~~:ar:
我覺得今次捐錢真係有D奇怪, 你話要佢公布財政來源,事實上又真係得一兩個人會捐錢俾泛民....呢個好現實---有 ...
pcwolf 發表於 24-10-2011 01:14 AM

捐錢情況我唔熟悉,不過講「驚」,
我倒有一個真實例子:

早年我有個朋友搞一套六四話劇,
頗成功,今年年中計劃重演。

情況本來好好的,但製作單位忽然收到訊息「不能演」,
否則,各參演人日後會被列黑名單。

沒有消息來源,也不知所謂「黑名單」何指,
然後已經人心惶惶。

製作單位嘗試不理會,繼續籌辦。然後,壓力越發加大.....

演出前一個多月,所有演員辭演。
我那朋友急急招募,我不是戲劇演員,但也考慮過去面試支持。最後因工作撞期放棄。

但當時我設身處地,如果我參演,我有否預備好面對最壞的情況?

「白色恐怖」最得人驚係乜?

就係,

~~~~~~

人家單係吹水靠嚇,

你都買佢怕!
我倒有一個真實例子:

頗成 ...
Garycharm 發表於 24-10-2011 02:06 PM

:44:全部辭演…
白色恐怖果然好恐怖…
我覺得今次捐錢真係有D奇怪, 你話要佢公布財政來源,事實上又真係得一兩個人會捐錢俾泛民....呢個好現實---有 ...
pcwolf 發表於 24-10-2011 01:14

Brother,你係唔係神職人員?係唔係政黨委員?係唔係記協會員?若你嘅答案全部都唔係嘅話,你點知內埋有無發生過任何事?若只睇表面,根本就唔駛講,因為唔會有人知有呢幾筆捐款存在……小弟唔係搵交嗌,小弟真係想知我有權知嘅野,brother你就當小弟發嗡風…根本無呢幾筆捐款存在好了。
另外,有brother/sister會話小弟借題發揮,係…我係,因為小弟驚有人表裡不一,暗地裡做緊一啲你同我都唔知……但日後會影響到我同你嘅野……:69:
Brother,你係唔係神職人員?係唔係政黨委員?係唔係記協會員?若你嘅答案全部都唔係嘅話, ...
七國咁亂 發表於 26-10-2011 04:08 AM

o....我只係覺得, 今次如果話係記協方面有責任係有d過份左....因為要揭發事件既真相,o係現今社會裡面唔只係記者先做得到, 而一般市民都可以有能力去 "起底"....單靠今次事件就話記協唔做野,我覺得未免太針對某一個組織吧.....如果咁諗, if 黎志英唔俾新聞出街,而記協無表態, 咁記協就真係有問題...但宜加有報紙同新聞賣呢件事....最多只可以話某d報章鍾意選擇性報導新聞....

我同意你話要小心d表裡不一既人同事, 但只少黎生o係呢方面有排都追唔上中共吧?
我倒有一個真實例子:

頗成 ...
Garycharm 發表於 24-10-2011 02:06 PM

呢單新聞我都有留意過...不過估唔到你識佢地...
另外,有brother/sister會話小弟借題發揮,係…我係,因為小弟驚有人表裡不一,暗地裡做緊一啲你同我 ...
七國咁亂 發表於 26-10-2011 04:18 AM

不如你關心下香港政府先啦。
佢地做得最多咁既野啦~

香港人可以容忍一班庸官漠視民意,問非所答;可以容忍一個毫無廉恥的政黨,一次又一次前言不對後語,一次又一次的出賣香港人;可以容忍一些議員,十多年來只做舉手機器,一次動議也沒發表,出席率超低,白支薪俸!但香港人卻不可以容忍一些較粗野的爭取手法,說什麼破壞和諧!這除了是奴性,還可以叫做什麼呢?說什麼教壞細路,劉兆佳睜著眼說大話0個 D 唔教壞細路嘅!
不如你關心下香港政府先啦。
佢地做得最多咁既野啦~
原罪 發表於 26-10-2011 21:20

駛乜小弟操心…大把人對政府B Le叭喇啦!剩係識鬧、掟野、舉牌,無建設性意見,之後喺佢預計下離開,咁就收工又一日,計計埋埋一個月你估下佢哋返咗幾多日工?政府都無佢符,你話點關心嘞,無架啦!死政府,議員死!無得救:ice:
駛乜小弟操心…大把人對政府B Le叭喇啦!剩係識鬧、掟野、舉牌,無建設性意見,之後喺佢預計下離開 ...
七國咁亂 發表於 27-10-2011 01:39 AM

見你咁關心香港,關心d人背後做咩。咪建議下羅~
咁你有無聽過人地因咩事掉野呢?
或者政府做左咩人地要"B Le叭喇啦!剩係識鬧、掟野、舉牌,無建設性意見,之後喺佢預計下離開,咁就收工又一日?"
o....我只係覺得, 今次如果話係記協方面有責任係有d過份左....因為要揭發事件既真相,o係現今社會裡面唔 ...
pcwolf 發表於 26-10-2011 16:26

當然關佢事啦!佢成日話啲野要透明,乜都要比佢哋記者知,因為佢哋要評比市民知,而家有人想知,佢就扮唔知:blame: