Toysdaily 玩具日報

查看: 21353|回復: 47

[GUNDAM] 1:48 Mega Size Gundam RX-78 起動!(已完成)

真係砌開就停唔到,之前的Core Fighter 核戰機剛完成。
就接住砌呢部1:48 Gundam。
其實呢部1:48 初出時水貨果陣我已經買左,所以是沒有展示台送的哦!
不過,買左之後.....約係一年前係打開想過砌....parts都已經cut曬出來.....
灰色的Join位都已經砌好左.....未磨.......一放....就放低左一年了。
對於我完成好Core Fighter後....果種熱血又再次爆發出來。
把一年前的未了心願.....今天要賞還了。

模型短評:
呢件看似甘大的高達,其實佢比HG還要少件,易砌。
不過,因為特別設計出來是易砌,所以如果係打算噴油及磨gap位的師兄們!
今次呢個"容易砌"的設計,我覺得反而比我們帶給很多麻煩了。
分件上色麻煩,而且可能因為特別設計成"簡易"部件,
一般砌開左,右腳的部件本來是"1"+"3"係左腳,"2"+"4"係右腳件。
變左係一款相同的部件出兩次,即是"1"+"2"砌兩次。
對初心者可能會很方便。對於多一點要求要噴色的師兄們,
呢種分模方法可能對於想避開分模線的設計便用不著,所以呢個大大的1:48 成個模件的分模是一件部件的正中央!....真係磨都磨死,另一個問題係呢件1:48的接合位真係好差,差到用"膠水溶接法"都磨不走條Gap...最後都要用畢地補救。

上色:
今次呢件Mega Size我同樣是用上現成高達噴油,不過件野大,噴油都用唔少。
而且,因為我想噴台場設定色,所以把2009年的相片作參考。

模型在噴油中,今晚postD制作相....多謝師兄們
Waiting for your new photos!
回復 1# RCman_2009
大大
如果你有買RG GUNDAM
咁你仲方便呢
因為 RG 既分色 就係 台場版既分色
(說明書有寫)
回復  RCman_2009
大大
如果你有買RG GUNDAM
咁你仲方便呢
因為 RG 既分色 就係 台場版既分色
(說明 ...
白狼 發表於 13-10-2011 03:08 PM

版大,RG Gundam我有買,不過自己影呢攝相都有好幾十張,又有Close-up shot,都方便做上色設定了:77:
當時冇得去... 見到大大既台場相, 真係有d後悔點解唔去日本睇Gundam.
回復 4# RCman_2009

支持:71:

戰鬥了幾個晚上,開始有D成果了

不過....個灰色用支裝噴油.....個色深左.......矣
呢個灰色真係要自己溝出來了.....只好找一個方便日子開pump用噴筆啦:30:
用支裝噴油係方便,不過支支都四十以上,真係買油都買到窮:69:

yes,
用支裝噴油係方便,不過支支都四十以上,真係買油都買到窮
好有同感:42:

RCman_2009 發表於 15-10-2011 09:09 AM
當時冇得去... 見到大大既台場相, 真係有d後悔點解唔去日本睇Gundam.
甘大滋 發表於 13-10-2011 04:12 PM

想當年我都係因為台場高達, 原本果年無計劃去日本, 都排除萬難(包括金錢, 時間, 家人)去左一趟
想當年我都係因為台場高達, 原本果年無計劃去日本, 都排除萬難(包括金錢, 時間, 家人)去左一趟
歐叉獅子 發表於 15-10-2011 10:33 AM

2009年台場高達,我係差不多尾尾果個星期至去。
都係要排除萬難:75:
留低老婆及仔....同好友飛左去四日朝聖:D
yes,
ygat2005 發表於 15-10-2011 09:41 AM

無法啦.....時間......好多時都係用錢換番來:help:
不過個中灰....真係找唔到現成噴油合灰度,
已經打算開pump及自己調灰色用噴筆噴了:cool:
回復 12# RCman_2009

現在回想返, 是值得的!!
回復  RCman_2009

現在回想返, 是值得的!!
歐叉獅子 發表於 15-10-2011 11:40 AM

作為高達Fans.....如果有時間及金錢。
係完全值得,唔去只會後悔一生:ice:
之後2010年於靜岡時(加左一把劍),果年都plan左同好友再去...不過...最後無落靜岡
轉戰東京一帶玩具店,同志趣相投的朋友去日本,與同家人去又有另一番味道哦!