Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] 1:48 Mega Size Gundam RX-78 起動!(已完成)

回復  RCman_2009

我都支持咁做 自己早前亦買左約7~8 枝嘖油 嘖隻1:48 Mega Gundam,
2晚完成 (當然冇心 ...
甘大滋 發表於 19-10-2011 03:08 PM

爸爸唔易做,努力呀:74:
回復  ygat2005

一句到尾, 唔用噴槍上色, 永遠都冇進步同砌得靚.........最起碼冇陰影做........
rick3868 發表於 18-10-2011 11:52 PM

師兄,另想講講.........其實唔一定要噴筆至做到陰影
下圖的核戰機,我都同樣只係用支裝噴油完成,無用過噴筆的,

重有下面個鐵球,同樣係用支裝噴油,無用噴筆哦!

而今次呢個1:48...我係特登唔用打影,只係做一個比較乾淨的做法。
另,原本呢個1:48最後我係噴左Semi-gloss 的,因為我睇過真實的18M台場高達,
其實唔係Matt finishing,而係Semi-gloss的,不過我噴完曬成個之後,
覺得玩具感左DD........最後都係整體再噴番Matt finishing。
大大, 你其他的作品都好靚:71:
大大, 你其他的作品都好靚
歐叉獅子 發表於 19-10-2011 04:30 PM

多謝師兄,呢D都係好粗陋的作品,當近睇就唔見得人傢啦:67:
回復 34# RCman_2009

大大, 你太謙虛了
回復 34# RCman_2009

嘩, 呢d都叫粗陋??
如果師兄可以送隻 '粗陋的作品' 比我就正喇:35:
回復 31# RCman_2009

努力緊!!
就黎再做人第二任老豆添:35:
師兄,另想講講.........其實唔一定要噴筆至做到陰影
下圖的核戰機,我都同樣只係用支裝噴油完成,無用 ...
RCman_2009 發表於 19-10-2011 04:15 PM

唉.....明la:42: ...我都有個仔4歲lu......但我一年都會噴一次半次......因為我DIY咗個特大的日x城 抽氣膠箱, 加條喉就真係冇曬味, 我連3m mask 都唔駛用ga! 噴完張D架生放番入去...好正架!

不過師兄D技術真係一流! 支裝噴油都做到如此出色作品真係要向你多多學習!:64:

Ha! Ha! 小弟又抽下先水........:he:

唉.....明la ...我都有個仔4歲lu......但我一年都會噴一次半次......因為我DIY咗個特大的日x ...
rick3868 發表於 20-10-2011 12:34 AM

師兄的00砌得好正呀:71:
見到又想起我未砌的00了......:56:
至於抽氣設備,我都有想過做一個抽氣設備,就可以係房入面噴野。
不過不來自己賴,所以想買現成的,係MK見過一個黑色的賣$8xx
唔知好唔好,不過,我見佢無filter?因為我見星星有出過一款抽氣裝置,係有紙層filter的。
所以都唔知MK果款$8xx的效能如何呢....
師兄的00砌得好正呀
見到又想起我未砌的00了......
至於抽氣設備,我都有想過做一個抽氣設 ...
RCman_2009 發表於 20-10-2011 09:13 AM

師兄過獎了! 小弟技術和閣下還差很遠呢! :50:

抽氣應該唔多夠力......而且空間很細...... 加上個紙皮filter用完若干次就不能翻用(no sure), 不太化算......

我個箱冇用filter, D塵會積落條管度, 每次用完就折條管係後樓梯 Dun....成本約300左右. :43:
2009年台場高達,我係差不多尾尾果個星期至去。
都係要排除萬難
留低老婆及仔....同好友飛左去四 ...
RCman_2009 發表於 15-10-2011 11:07 AM

我都係最尾果兩個星期至去, 順更係我生日果日帶埋老婆仔女去埋 Big Gundam Expo :43::D

真係好感動:handshake:
BTW, 見到 Ching D 作品仲而為睇緊 hoppy japan 添! 更係要比個 like 你啦:71:!
砌完個375mm高的Mega Size之後,
至發現佢無容身之所,家中所有display 櫃都係12" figure高度!
點算好.......??最後怕封塵....折散佢入左落個MG size的紙盒兩個星期。
今晚比我找到呢個case, 合size又唔貴。
放左入去後...發現dry左D.....
打開2009的台場的Photo album.....
做左個backdrop比佢{:3_144:}

:71:好正.......................................:58:
好正.....:71::handshake:
個case好鬼fit :71: